Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mjesečnica može izostati zbog loše prehrane i velikog stresa

None Foto: Fotolia

Trudnoća nije jedini razlog za izostanak mjesečnice, žene s manjkom vitamina i minerala te ne jedu dovoljno proteina i zdravih masnoća, često imaju neredovit ciklus

Ovu naoko bezopasnu pojavu ne treba zanemarivati jer zbog manjka estrogena u menopauzi se može povećati rizik od gubitka koštane mase i osteoporoze. 

- Amenoreja se može javiti prije puberteta, u menopauzi te kod žena reproduktivnog doba u trudnoći i za vrijeme dojenja, kada razina ženskih spolnih hormona nije dovoljno visoka da stimulira menstruaciju - kaže ginekolog dr. Zdenko Paral te dodaje kako razlikujemo primarnu i sekundarnu amenoreju. 

- O primarnoj govorimo kada djevojka do 16. godine ne dobije prvu mjesečnicu. Sekundarna amenoreja, koja se javlja u jedan posto žena, odnosi se na gubitak mjesečnice kroz tri ciklusa u žena reproduktivne dobi koje su do tada imale redovit menstrualni ciklus. Kod svakog izostanka mjesečnice mora se u prvom redu isključiti trudnoća, koja je i najčešći razlog sekundarne amenoreje, stoga treba učiniti test na trudnoću ili UZV, odrediti beta HCG - pojašnjava ginekolog Paral.

Sekundarna amenoreja često je uzrokovana niskim postotkom masnog tkiva,  što je često posljedica intenzivnih tjelesnih napora u kombinaciji s premalim unosom energije. Stoga se sekundarnu amenoreju povezuje s intenzivnim bavljenjem sportom, koje za posljedicu ima povećanje mišićnog, a smanjenje masnog tkiva, ali i s poremećajima prehrane, poput anoreksije. 

Amenoreja se, prema istraživanjima, češće javlja u žena koje imaju manjak vitamina i minerala. S izostankom mjesečnice povezuje se i neadekvatna prehrana kojom tijelo dobiva nedovoljan energetski unos i izuzetno nizak unos masnoća (osobito zasićenih masti) te proteina, a nešto viši udio ugljikohidrata i vlakana. 

Medicinska istraživanja su pokazala i kako je amenoreja češća u vegetarijanki. Pretpostavlja se da je to zato što se takvom prehranom, ako nije uravnotežena i energetski adekvatna, unosi obilje vlakana te premalo masti, što se pak povezuje s niskim razinama ženskih spolnih hormona.

No osim loše prehrane i intenzivnog treniranja, krivci za izostanak mjesečnice mogu biti i poremećaji rada centara u mozgu (hipotalamus i hipofiza), zatim poremećaj rada jajnika te rjeđe promjene na maternici. 

- U oko 40 posto slučajeva izostanaka mjesečnice uzrok je u hipotalamusu i hipofizi. Kod hipofize se može raditi o tumorima, uslijed kojih dolazi do prekomjernog lučenja hormona koji stimuliraju rad štitnjače, nadbubrežne žlijezde i jajnika. Hipofiza također može biti oštećena i zbog obilnog krvarenja nakon porođaja. Čak jedna trećina amenoreja nastaje zbog poremećaja lučenja hormona hipotalamusa. Uzrok mogu biti bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde, psihijatrijske bolesti, stres, intenzivno bavljenje sportom, gubitak težine - kaže dr. Paral.

Dijeta i gubitak težine, tvrdi, mogu dovesti do izostanka mjesečnice jer dolazi do poremećaja u lučenju hormona hipotalamusa. Stres te psihičke bolesti, praćene većim gubitkom tjelesne mase i masnog tkiva, također dovode do mnogih hormonskih poremećaja čija posljedica može biti izostanak mjesečnice. 

- I povećano lučenje prolaktina, hormona koji djeluje na mliječne žlijezde, može dovesti do izostanka mjesečnice. To je normalno u trudnoći i za vrijeme dojenja, no može se javiti i uslijed stresa, bolesti i poremećaja u radu hipofize. Poremećaji rada štitne i nadbubrežne žlijezde također mogu utjecati na redovitost menstrualnog ciklusa - upozorava dr. Paral. 

Svaki dan od 44 do 48 g masti jer pospješuju apsorpciju vitamina  

Dipl. mag. nutricionizma Sandra Marić Bulat savjetuje da se poveća unos vitamina, minerala i proteina. Ženama je potrebno najmanje 46 grama proteina dnevno, a trudnicama i dojiljama najmanje 71 gram. Vrlo je važan i unos željeza jer ono igra važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih stanica i normalnom ciklusu mjesečnice. 

Kako biste održali normalan postotak masnog tkiva u organizmu, prehrana od primjerice 2000 kcal dnevno treba osigurati 400 do 700 kcal iz masnoća, što znači da treba sadržavati 44 do 48 grama masti. Masnoće su vrlo važan dio prehrane jer pospješuju apsorpciju vitamina A, D, E i K. 

Na jelovniku neka stoga budu orasi, maslac od kikirikija, maslinovo ulje, losos i avokado, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. Preporučuje i redovito pijenje soka od rajčice te začine poput cimeta, šafrana i kopra.

Koraci koje morate poduzeti:  ultrazvuk i ginekološki pregled

Nakon isključenja trudnoće, kod svakog izostanka mjesečnice valja pokušati otkriti uzrok jer o njemu ovisi liječenje amenoreje. 

- S pacijenticom treba porazgovarati o stresu, tjelovježbi, uzimanju antidepresiva i psihofarmaka, držanju dijeta i gubitku mase, smetnjama vida, glavobolji, iscjetku iz dojki, vrućinama, zamaranju itd. Mora se učiniti i opći i ginekološki pregled te laboratorijska obrada i UZV. U sklopu liječenja, provodi se hormonska terapija, psihoterapija, kod sportašica se mijenja intenzitet treninga te se povećava unos kalorija radi povećanja tjelesne mase. Alternativne metode liječenja zahtijevaju uspostavu normalne tjelesne mase, uravnoteženu prehranu, boravak u prirodi i izbjegavanje stresa - pojašnjava ginekolog dr. Zdenko Paral.

Jelovnik obogatite vrijednim proteinima

Jedite punovrijedne proteine: kada nema dovoljno energije niti zaliha masnog tkiva, naše tijelo koristi proteine kao izvor energije trošeći mišiće. Jasno je, unos proteina je izuzetno bitan, pa ovisno o tjelesnoj aktivnosti računajte na unos od minimalno 1g proteina po kilogramu tjelesne mase. Birajte ribu, meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode te mahunarke.

Veći unos energije za barem 10 posto 

Gubitak mjesečnice jedan je od prvih znakova da unosite premalo kalorija - povećajte unos energije barem za 10 posto, i to pomoću uravnotežene prehrane.

Zdrave masnoće čine 20 posto 

Masti su neophodne za proizvodnju hormona i trebale bi činiti barem 20 posto ukupnog energetskog unosa. Jedite maslinovo ulje, sjemenke, orašaste plodove i masnu ribu.

Svaki dan obavezno tri serviranja sira 

Amenoreja narušava zdravlje kostiju, pa valja unositi obilje kalcija. Preporučeni dnevni unos postići ćete uz 3 do 4 serviranja mlijeka, jogurta ili sira.

Komentari (11)
  • A zbog velikog sexa ???

    8. 6. 2015,   09:20
  • Slažem se s ovim navedenim:Može izostat kad pređeš 45 i smatraš da i u menopauzi lagano.Znam žene koje su u poznim godinama za trudnoću otale trudne:Smatrajući da su u menopauzi.

    8. 6. 2015,   09:29
  • odlicna slika....super zgodna

    8. 6. 2015,   11:17