Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mladi hrvatski doktor osmislio novu metodu za operaciju očiju

Doktor Benedict Rak može se pohvaliti izumom kojeg će danas predstaviti svjetskim stručnjacima. Izumio je širokokutnu 3D tehnologiju za operaciju oka

Mladi zagrebački doktor iz bolnice Sveti Duh Benedict Rak (29) je prvi u svijetu izumio je širokokutnu 3D tehnologiju koja operaterima daje znatno veće mogućnosti prilikom zahvata. 

- Od malih nogu ja sam bio veliki ljubitelj Ratova zvijezda tako da sam neko vrijeme studirao paralelno FER i medicinu, a onda sam se konačno odlučio za medicinu - priča doktor Rak, specijalizant oftalmologije.

Foto: HRT

Njegov izum ga je brzo lansirao na sam svjetski vrh tehnoloških inovacija u oftalmologiji, a s njim i bolnicu.

- Nema neko službeno ime, ali zapravo to se na engleskom zove 'wide angle 3D', odnosno na hrvatskom - široki kut pogleda, doslovno i rotacijski i pozicijski kut - objašnjava.

Svoj izum danas će predstaviti svjetskim stručnjacima.

Foto: HRT

- Da, stručnjaci iz Amerike sa četiri vodeća sveučilišta i onda pored njih jedan mali specijalizant sa Klinike iz Zagreba, interesantno je to - rekao je.

Njegov izum ne samo da je uspio 3D tehnologiju operacije napraviti širokokutnom, već je omogućio cijelom timu da iz svih kuteva mogu vidjeti što se događa te imaju veće mogućnosti rada prilikom samog zahvata.

Foto: HRT

- Po prvi puta u svijetu imamo mogućnost istovremeno gledati ovaj 3D prikaz i koristiti naš tradicionalni sustav okulara na mikroskopu - ističe prof. dr. sc. Damir Bosnar, pročelnik dnevne bolnice Klinike za očne bolesti KB Sveti Duh.

- Ponosni smo da ovom inovacijom doprinosimo napretku tehnologije, a današnja oftalmologija u svijetu bez tehnologije nije zamisliva - kaže Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh.

Doktor Rak dodaje da već sad radi na novim izumima i da namjerava ostati u Hrvatskoj, piše HRT.

NITKO IM NE MOŽE ODOLJETI: Žene rođene u ovim horoskopskim znakovima su najveće zavodnice

Komentari (17)
  • Svaka čast, ma bravo! :))

    26. 4. 2019,   09:30
  • Koliko sposobne mladosti a zarađuju manje od podobnih uhljeba .

    26. 4. 2019,   10:17
  • Bravo doktore ! Sve ponude iz vana prihvatite jer jedino tako možete svojim izumom pomoći pacijentima.

    26. 4. 2019,   10:18