Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mliječni obrok jedite dva sata nakon što ste popili antibiotik

Mliječni obrok jedite dva sata nakon što ste popili antibiotik
1

Interakcija tetraciklinskih antibiotika i kalcija te željeza klasičan je primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka. Pri uzimanju takvih antibiotika može se javiti nedostatak vitamina C

VIDEO

Hrana je lijek, rekao je Hipokrat, a Paracelsus upozorio da je svaki lijek i otrov, ovisno o dozi, kaže nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender i dodaje: 

- Svakodnevno unosimo jedno i drugo ni ne pomišljajući da bi nam mogli stvoriti tegobe. Nekad hrana utječe na terapijski učinak lijeka, a može se dogoditi i da se lijek upleće u metabolizam i sposobnost tijela da koristi nutrijente. Mnogi lijekovi utječu na apetit, a njihova učestala uporaba može biti uzrok pothranjenosti jer utječu na apetit - ističe Vranešić Bender i objašnjava da dok lijek putuje kroz organizam može doći do međudjelovanja hrane i lijeka.

Čak i tempiranje i sastav obroka može znatno utjecati na brzinu pražnjenja želuca, a time i na apsorpciju lijeka. Masna hrana, ističe Bender, usporava pražnjenje želuca, a to uzrokuje dulje zadržavanje lijeka i dulje izlaganje želučanoj kiselini, što može pogodovati iskorištenju nekih lijekova, dok nekim lijekovima (na primjer, antibioticima) ne pogoduje intenzivna razgradnja jer im se tada umanjuje djelovanje.

Antibiotici su veliko postignuće znanosti koje je spasilo milijune života, no danas ga uzimamo, upozoravaju liječnici, i prečesto. No kad je već potrebno uzimati antibiotik, treba se pridržavati uputa. Zbog smanjenja broja “dobrih” bakterija u crijevnoj mikroflori tijekom uzimanja antibiotika preporučuje se uzimati fermentirane mliječne proizvode, ali to ne znači da bi taj lijek trebalo popiti s mlijekom, osobito ako je riječ o tetraciklinskom antibiotiku. Potreban je razmak od dva sata između mliječnog obroka i uzimanja lijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Thinkstock

- Interakcija tetraciklinskih antibiotika i minerala kalcija i željeza klasičan je primjer kako hrana ometa apsorpciju lijeka. Pri uzimanju tetraciklinskih antibiotika može se javiti nedostatak vitamina C te je potrebno osigurati prehranu bogatu njime – ističe nutricionistica. 

Zreli sirevi, crno vino, pileća jetra, kvasac, kiseli kupus, masline, cherry, suho meso..., sadrže aminokiselinu tiramin i mogu biti potencijalno opasni ako se uzimaju uz antidepresive, poznate kao (MAO inhibitori), upozorava doc. dr. sc. Vranešić Bender te dodaje da oni koji uzimaju tu vrstu antidepresiva moraju izbjegavati navedenu hranu jer interakcija može uzrokovati povišenje krvnog tlaka i jake glavobolje.

Sa sokom od brusnice budite oprezni u slučaju da pijete antibiotike

Brusnica je naširoko poznata kao lijek za upale mokraćnog mjehura, ali ona zakiseli mokraću, tj. smanji pH, pa je nepovoljna za djelovanje antibiotika. Dok se uzimaju lijekovi, treba piti propisani čaj za mokraćne putove, a brusnica može doći na red tek kad se prestanu uzimati antibiotici.

Ne uzimati grejp uz lijekove za tlak, kolesterol...

Pomislimo li na grejp i sok od grejpa, imamo na umu kako se radi o izrazito zdravoj namirnici. No uzimanje nekih lijekova uz sok od grejpa može uzrokovati povišenje razine lijeka u krvi do opasnih razmjera, upozorava Vranešić Bender. Pokazalo se da grejp sadrži tvari koje imaju svojstvo mijenjanja enzima i glikoproteina u crijevima, a oni su odgovorni za metabolizam mnogih lijekova. Najjače mu je djelovanje uz lijekove za sniženje kolesterola i krvnog tlaka, sedative, imunosupresive, lijekove protiv alergija i analgetike.

Agrumi mogu smanjiti učinak kontracepcije

Agrumi mogu zasmetati lijekovima koji blokiraju kalcijeve kanale (nifedipine, procardia, verapamiol i sl.), lijekovima koji kontroliraju razinu kolesterola, s estrogenom, s oralnim kontraceptivima i mnogim lijekovima koji se koriste u slučaju alergijskih reakcija (npr. hismanal).

Uzimate li neke lijekove natašte, riskirate mučninu

Acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol i slično) ne preporučuje se uzimati na prazan želudac jer može uzrokovati potencijalno opasno krvarenje želučane sluznice, mučninu i povraćanje, upozoravaju liječnici. 

Pazite na zgrušavanje krvi

Vitamina K, koji utječe na proces zgrušavanja krvi, ima najviše u tamnozelenom povrću, a koči djelovanje lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (varfarin, pelentan, heparin i sl.). Stoga pripazite na unos špinata, kupusa, graha, peršina i ribe ako uzimate lijekove za ‘razrjeđivanje krvi’, upozorava nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru