Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu

MlinZZa: Pizza i mlinci savršen su par u novom hrvatskom jelu

Kreativni chef Medak od malih je nogu htio da cijela pizza bude hrskava. Sad je iz recepture mlinaca razradio potpuno novi recept za tijesto koje nadijeva fantastičnim hrvatskim namirnicama

VIDEO

Nakon brafne, senzacionalnog spoja između bagela i krafne, chef Marin Medak osmislio je novu deliciju. Svijetu je predstavio MlinZZu, hrskavi spoj planetarno popularne pizze i naših domaćih mlinca, kojima je dodao svoju paletu okusa i mirisa.

- Ideja mi je bila napraviti hrvatski proizvod, od naših sirovina, koji ima neku povijesnu poveznicu. Dugo sam razmišljao o tome, nekoliko godina. Pizza kao pizza nikad mi nije bila previše draga jer je tijesto u sredini gnjecavo, a sa strane je hrskavo. Otkad sam bio dijete htio sam da pizza bude čitava hrskava – otkrio nam je chef.

Tijesto je načinjeno od hrskavog mlinca, koji u usporedbi s klasičnim tijestom pizze ima manje ugljikohidrata i ne sadrži kvasac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potpuno novi recept za tijesto razradio sam iz recepture mlinaca. Radi se od visokoproteinskog brašna koje je manje kalorično nego klasično, a u njega ide velika količina žumanjaka. Zato MlinZZa ima tri do četiri puta manje kalorija nego klasična pizza i zdravija je - objašnjava Medak.

Brafna: Najnoviji hibrid stigao iz kuhinje chefa Marina Medaka
Brafna: Najnoviji hibrid stigao iz kuhinje chefa Marina Medaka

Ni nadjev MlinZZe nije običan. Umjesto uobičajene rajčice, osnovu nadjeva čini neodoljiv umak od pečenja, gljiva, ružmarina i rajčice.

- Iskoristio sam i umak od pečenja, koji nam je bazni premaz. Dodajemo mu začine i povrće, rajčicu, gljive, pa dobijemo kompletan, puno jači okus nego na klasičnoj pizzi koja sadržava samo umak od rajčice pa je taj proizvod puno kvalitetniji nego pizza – rekao nam je chef Medak.

Objašnjava da se tijesto razvlači na dva milimetra prije pečenja pa je jako tanko i hrskavo.

-  Tijesto se prvo peče na jednoj strani roštilja gdje se peče laganije da se dehidrira kao mlinac i onda se završava na lavi gdje se jače zapeče. Premazuje se s umakom od pečenja s povrćem i tako se dobije baza kojoj se onda dodaju ostali sastojci – kaže kreativni chef. Ističe da se MlinZZa puno lakše priprema nego klasična pizza, a okus daju žumanjci te još bogatiji nadjevi. Služi se pomno odabranim namirnicama koje donose paletu omiljenih hrvatskih okusa.

- Stavljamo samo hrvatske sastojke, ne koristimo ništa iz uvoza. Umjesto mozzarelle naglasak je na siru škripavcu. Na slavonsku varijantu primjerice ide coulis (umak) od pečene paprike koji se stavlja na bazni premaz s umakom od pečenja, pa gore poslažemo čvarke i prepečene kobasice – opisuje chef. Ovaj novi spoj savršeno oslikava filozofiju kojom se vodi  - samo najbolja lokalno uzgojena namirnica može dati vrhunsko jelo.

- Cilj mi je kroz ovaj proizvod poticati korištenje hrvatskih namirnica. Inzistiram na tome da sve što radimo bude s namirnicama s našeg geografskog područja. Škripavac je primjerice deset puta bolji proizvod od mozzarelle, a Hrvatskoj može dovesti milijarde. Njega možemo izvoziti u brojne zemlje jer ima priču da osam dana škripi – naglašava Medak, koji je proizvod osmislio još u prvom mjesecu i krenuo s eksperimentiranjem.

MlinZZa je najavljena i premijerno prikazana prilikom predstavljanja platforme We Love Local na pozornici međunarodne gastro konferencije Chef's Stage u Šibeniku. Sada MlinZZu možete pronaći u novootvorenom lokalu BABA by Rougemarin na Trgu bana Josipa Jelačića, u prolazu Harmica. Ova originalna posveta našoj lokalnoj kuhinji će vam nahraniti sva čula i poslužiti kao nutritivno bogat, dobar zalogaj u pauzi za ručak ili kada želite nešto kvalitetno pojesti u prolazu, s nogu.

Cijene se kreću od 32 kune za MlinZZu 'Kumica' koja se pravi od mladog luka i rotkvice te sira i vrhnja s paprikom. 'Babica' sa salatom od jaja i raštike, rotkvicom i šparogama košta 38 kuna, "Baka Slavonka" s kobasicama i čvarcima 44 kune, a 'Baba Vlajna' s pršutom i pečenim škripavcem 52 kune. Za 68 kuna dobit ćete MlinZZu 'Nona' – polovicu te delicije čini salata od hobotnice, a polovicu dimljena tuna.

MlinZZa 'za kod kuće'

tijesto za mlinZZu (za 500g – 5 komada): 300 g oštrog brašna, 200 g glatkog brašna, 3 žutanjka,  2 dl mlijeka, žličica soli

Pomiješajte suhe sastojke, dodajte jaja i mlijeko te umijesite. Prije pečenja pustite da odstoji u hladnjaku 20 minuta. Odvojite tijesto u 5 buli (komada), razvucite na 2 mm debljine i pecite/sušite. Chef Medak priprema tijesto na lava grillu, a pripremate li tijesto kod kuće možete ga peći, odnosno sušiti na ploči ili u pećnici na 180°C oko 5-7 minuta. MlinZZu nadjenite omiljenim sastojcima za pizzu i poslužite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru