Sjemenke lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji djeluju poput ženskog spolnog hormona estrogena, i ubijaju stanice raka te sprječavaju rast novih tumora
Sjemenke lana mogu smanjiti smrtnost i rizik od raka dojke
Sjemenke lana smanjuju rizik od raka dojke za 40 posto, otkriva trogodišnja studija Istraživačkog centra za rak Heidelberg provedena na 1000 žena s dijagnozom raka dojke. Sjemenke pšenice, povrća i lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji djeluju poput ženskog spolnog hormona estrogena, od kojih su najvažniji lignani. Nakon što ti spojevi uđu u crijeva pretvaraju se u enterolaktone i ubijaju stanice raka te sprečavaju rast sekundarnih tumora zaustavljanjem rasta novih krvnih žila. Kod žena s najvišom razinom enterolaktona stopa smrtnosti smanjena je za dvije petine u odnosu na žene s nižom razinom.
- Mi sada prvi put imamo jasne dokaze koji pokazuju da što je razina lignana niža to je rizik od razvoja raka dojke u postmenopauzi veći. To također objašnjava zašto Azijatkinje rijetko obolijevaju od raka dojke. Naime, njihova prehrana je bogata sojom i sadrži velike količine još jedne vrste fitoestrogena, izoflavona - ističe voditeljica studije Jenny Chang-Claude.
Prehrana bogata integralnim proizvodima, sjemenkama i povrćem, koja je zdrava u svakom slučaju, može pružiti dovoljnu količinu lignana i pomoću u prevenciji od raka, dodaje.
Sjemenke lana možete jesti sa žitaricama, posipati po salati, dodati kolačima ili pomiješati s jogurtom.