Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Moćna ulja koja proljepšavaju: Zatežu kožu i liječe ekceme

Moćna ulja koja proljepšavaju: Zatežu kožu i liječe ekceme
1

Ulje konoplje djeluje pomlađujuće, a ono pšeničnih klica vrijedan je dodatak u njezi upalnih procesa, poput psorijaze. Ulje ploda divlje ruže bogato je vitaminom A pa koži brzo vraća lijep izgled

VIDEO

Ljetni mjeseci idealni su za uživanje u brzoupijajućim biljnim uljima. Ova ulja ne maste kožu lica i tijela kao što je to slučaj s “težim” uljima, poput maslinova i ricinusova, a najbolji primjer je biljno ulje lješnjaka izvornog naziva Corylus avellana.

Ulje lješnjaka, uz makadamijino, vrlo je fine teksture, dosta je stabilno zbog sadržaja vitamina E te je idealno za njegu masne i aknama sklone kože, kao i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu te onu kojoj nedostaje vlage. 

Vječno maslinovo

Nakon dana provedenog na suncu ovo ulje treba mazati u tankom sloju i bit će to prava blagodat za kožu lica i tijela te će ublažiti štetne utjecaje sunčevih zraka, kažu aromaterapeuti. 

Fotolia

Tradicionalno ulje koje rado koristimo u ljekovitim maceratima, svakodnevnim pripremama jela i pakunzima za njegu kose je maslinovo. Jedno je od najpoznatijih prehrambenih ulja koje zahvaljući visokovrijednom sastavu fitosterola i gorkih tvari blagotvorno utječe na rad jetre i žuči.

Vrijedi pravilo kako je za čišćenje i bolji rad jetre bolje što gorkije maslinovo ulje, dakako samo ono hladno prešano i nerafinirano. 

Ulje ploda divlje ruže

Djeluje protuupalno pa je odlično za ljude sa suhom i perutavom kožom. Oleinska masna kiselina omekšava i njeguje kožu te dobro utječe na njezinu stimulaciju - napinje je i učvršćuje.

Zadnjih nekoliko godina u kulinarstvu, ali u kozmetičkoj industriji sve je zastupljenije i popularnije ulje konoplje, a hladno prešano i organsko preporučljivo je uvrstiti u svakodnevnu prehranu zbog optimalnog omjera esencijalnih omega 6 i omega 3 masnih kiselina te regulacije krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi, a i odličan je čistač organizma.

Masaža tijela ovim uljem ima pravi anti-ageing učinak kako na kožu, tako i na kosu zbog balansiranog izvora nezasićenih masnih kiselina. A plod divlje ruže jedno je od zlatnih ulja prirodne kozmetike. 

Ovo je ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog karotenoida iz ploda, vrlo bogato esencijalnim masnim kiselinama te prirodnim i neškodljivim vitaminom A.

Ako 40 dana svakodnevno u tankom sloju nježno na lice umasiramo ovo ulje, primijetit ćemo zdraviji i odmoreniji izgled kože. Iz klica se, pak, dobiva vrijedno i hranjivo biljno ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama (do 60 posto).

Ulje pšeničnih klica u njezi kože stimulira izmjenu tvari, štiti stanice kože od oštećenja, dokazano smanjuje nastanak i djelovanje bora, dubinski hrani i regenerira kožu, dok će suha, osjetljiva i ispucala koža posebno cijeniti ovo ulje. 

Moćno ulje klica

Ulje pšeničnih klica je također vrijedan dodatak u njezi upalnih kožnih bolesti, poput psorijaze i ekcema, zatim za njegu kože nakon opeklina i ozljeda te za tretiranje ožiljaka.

Oralno uzimanje ulja pšeničnih klica djeluje preventivno protiv aterosklerotičnih promjena i smanjuje kolesterol u krvi, a i vrlo je hranjivo te zdravo zbog nezasićenih masnih kiselina i vitamina E.

Njega nakon sunčanja

Nakon nanošenja hidrolata (širokolisna lavanda) preporučuje se da tijelo namažete biljnim uljem pšeničnih klica jer je bogato vitaminom E, kao i ljekovitim maceratom nevena i kantariona.

Kako znati da je ulje kvalitetno?

Biljna ulja na najprirodniji način hrane i njeguju kožu, sprečavaju isušivanje i čuvaju vlažnost, te u aromaterapiji služe kao nosači eteričnih ulja. Imperativ je kvaliteta te uvijek treba potražiti hladno prešana i nerafinirana biljna ulja s očuvanim nezasićenim masnim kiselinama.

Pripazite: Ulja koja se koriste u kuhinji i u kozmetici nisu ista

Ulje lješnjaka često se koristi i u kuhinji gdje ugodnom aromom daje posebnu notu kolačima, domaćim sladoledima i tjesteninama.

Upravo su plodovi lješnjaka, makadamije, badema i argana primjeri gdje se zbog kulinarskih potreba oni prije dobivanja ulja prže. Treba obratiti pažnju kod izbora ulja za njegu lica i tijela jer neprženi plodovi daju ulja za kozmetiku.

Zbogom ekcemu, kožnim upalama, ali i ožiljcima

Ulje ploda divlje ruže nezamjenjivo je kod raznih upalnih bolesti kože, pomaže kod zacjeljivanja postoperativnih ožiljaka ili ožiljaka nastalih drugim oštećenjima, smiruje dermatitise i kožne ekceme, a odlične rezultate pokazuje u svakodnevnom nanošenju na kožu koja pokazuje hiperpigmentaciju.

I koža i kosa vole ulje avokada jer im vraća sjaj

Ulje avokada zbog vitamina E i beta-karotena namijenjeno je njezi svih tipova kože, a posebice suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože. Koristimo ga također za tretiranje ožiljaka i strija te regeneraciju kože.

Pomaže protiv preuranjenog starenja kože, u prevenciji nastanka bora, poboljšava čvrstoću kože, a posebno je koristan kod područja oko očiju i u njezi dekoltea, kao i cijelog lica.

Stimulira vlasište, revitalizira kosu i vraća im prirodnu blistavost. Učinkovito je kao maska, moguće ga je ostaviti na kosi tijekom noći, prije šamponiranja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'