Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Moćne kineske gljive protiv tumora i upala - reishi, shiitake

Moćne kineske gljive protiv tumora i upala - reishi, shiitake
1

Drevna kineska medicina poznaje čak 200 vrsta gljiva koje se koriste za liječenje raznih tegoba, od kojih 25 posto imaju sposobnost borbe protiv tumora. Gljive čiste organizam od toksina

VIDEO

U Japanu poznata pod nazivom reishi, hrastova sjajnica se u Kini naziva lingzhi. Njezino ime posjeduje duboko značenje, što odgovara i njenoj povijesnoj važnosti u staroj kineskoj medicini. Izraz lingzhi predstavlja kombinaciju duhovne moći i besmrtnosti, te se ova biljka smatra utjelovljenjem uspjeha, blagostanja, snage i dugovječnosti.

Nedavna su istraživanja pokazala kako reishi gljiva, poznata i kao hrastova sjajnica, osim što se dugo vremena u istočnoj medicini koristila kao pomoć kod liječenja raka pluća i leukemije, pomaže u smanjivanju tjelesne težine. Eksperiment je proveden na dvije grupe miševa, od kojih su prvu istraživači hranili nezdravim namirnicama, a drugu istim namirnicama uz dodatak reishi gljiva.

Reishi gljive su smanjile debljanje miševa tako da su utjecale na sastav crijevne kulture. Djelovale su kao probiotik koji potiče rast korisnih mikroba, koji su zaslužni za bolji rad crijeva i prevenciju od pretilosti. Iako je reishi prva ljekovita gljiva u Kini i jedna je od najvrjednijih, ona nije jestiva. Konzumira se u obliku praha koji se može nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još jedan razlog zbog kojeg gljive pomažu kod mršavljenja, je taj što su bogate umami okusom. On je poznat po tome što hrani daje bolji okus, pa će tako povrtni temeljac u koji ste dodali reishi gljive ili morske alge imati konkretniji okus, koji će vas ponukati da mislite kako ste pojeli obilan obrok.

Reishi gljive se koristi za liječenje autoimunih bolesti, stresa, depresije, tjeskobe, bolesti krvožilnog sustava te su učinkovite kod liječenja karcinoma, posebno pluća, bubrega i jetre. Gljive koje se najviše koriste u kineskoj kuhinji su shiitake, sunčeve pečurke, slamnjače, Judino uho, enoki, srebrna drhtalica, bukovača i maitake gljiva.

Shiitake gljive su često korištene u kineskoj i japanskoj kuhinji. Klobuk im je mesnat i čvrst, a stabljike nejestive. Unatoč tome, nemojte ih odmah baciti, već ih iskoristite za pripremu temeljaca.

Svježe ih možete koristiti odmah, a ako ih kupite osušene, namočite ih u vrućoj vodi najmanje 30 minuta prije korištenja. Osušene shiitake čuvajte na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana. Ako svaki dan jedete oko 100 grama sušenih shiitake gljiva, nakon mjesec dana će nestati sve upale u organizmu.

  • Shiitake gljive sadrže lentinan koji ne samo da jača imunitet već usporava rast i razvoj tumora.  
  • Sunčeve pečurke su u Hrvatskoj vrlo rasprostranjene u upotrebi i poznate pod nazivom šampinjoni. Klobuci mogu biti od bijele do tamnosmeđe boje, a zbog blagog su okusa omiljeni većini ljudi.
  • Slamnjače su dobile ime po tome što se uzgajaju na slami, ali na našem ih je tržištu teško naći svježe, već lakše konzervirane u specijaliziranim prodavaonicama.
  • Judino uho je gljiva vrlo popularna u sečuanskoj kuhinji, preuzima okus drugih namirnica jer je sama po sebi prilično bezokusna, teksturom želatinasta. Može se kupiti svježa u specijaliziranim azijskim prodavaonicama, ali češće osušena.
  • Enoki su vrlo delikatne gljive, rastu u skupinama jer su same vrlo tanke i izgledom podsjećaju na igle.
  • Srebrne drhtalice su slične Judinom uhu, samo što su svjetlije boje, ponekad prozirne. Koriste se u juhama i desertima, no teško ih je nabaviti.
  • Gljive koje nije teško nabaviti i popularne su i u hrvatskoj kuhinji su bukovače. Izvana su sive boje, a iznutra bijele. Mekane su i sočne, a okusom poprilično robusne. Odličan su dodatak složencima, stir-fryjevima i salatama.
  • Maitake gljiva kontrolira šećer u krvi i smanjuje prirodni gubitak koštane mase u najvažnijem dijelu kralježnice. Pola šalice maitake gljiva na dan pročistit će cijeli organizam. Njen naziv na japanskom znači ‘gljiva koja pleše’. Legenda govori kako su ljudi bili silno uzbuđeni kada su naišli na maitake gljivu pa su počeli plesati i tako joj nadjenuli ime. Iznimno je učinkovita u borbi protiv dijabetesa, posebice onog tipa 2. Uz to ima i antikancerogena i antiviralna svojstva, jača imunitet i regulira visoki krvni tlak. Pola šalice maitake gljive dnevno čisti organizam, uništava abnormalne stanice te daje snagu tijelu da ih brzo uništi. 

Medicina koja koristi gljive

Tradicionalna kineska medicina svoje korijene nalazi u istočnjačkoj filozofiji, i to ne samo jednog razdoblja, već u sumi promišljanja o razumijevanju života, održavanju zdravlja i borbe protiv bolesti kroz povijest. Kinezi su poznati kao pragmatični, što znači da nemaju problema s prihvaćanjem raznih filozofija bez stvaranja konflikata između njih.

Prvi pisani dokazi o kineskoj medicini postoje iz razdoblja dinastije Shang iz 18. stoljeća prije nove ere. Oni govore o začecima akupunkture još u kamenom dobu. Bilo je uvriježeno mišljenje kako kameni noževi i oštrice pomažu kod otpuštanja bolova i bolesti, te su kasnije kameni alati zamijenjeni tankim kostima i bambusom.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, gljive su također bile nezaobilazni lijekovi. Bile su propisivane za liječenje tumora, virusnih infekcija poput hepatitisa, gripe i herpesa, bakterijskih i gljivičnih infekcija, zarastanje rana, visokog krvnog tlaka, pa sve do jačanja seksualne želje i izvedbe. 

Recepti:

MISO JUHA SA SHIITAKE GLJIVAMA

Za miso juhu sa shiitake gljivama su vam potrebne 2 osušene shiitake gljive, šaka svježih listova špinata, 100 g tofua, 3 šalice hladne vode, 2 1/2 žlice miso paste i 1/2 žličice sezamovog ulja. Stavite vodu i gljive u lonac na vatru i zavrijte. Izvadite gljive, bacite stapke, a klobuke nasjeckajte na tanke kriške i vratite u vodu u kojoj su se kuhale. Kuhajte 15 do 20 minuta. Dodajte špinat 
i tofu i kuhajte još minutu do dvije. Maknite s vatre, umiješajte miso pastu i sezamovo ulje. Po želji poslužite miso juhu posipanu nasjeckanim mladim lukom. 

STIR-FRY

Jedno od najpoznatijih, najjednostavnijih i najbržih azijskih jela je stir-fry, kratko i naglo termički obrađeno povrće s umakom, najčešće sojinim, uz dodatak prethodno skuhanih rezanaca ili riže. Donosimo vam par savjeta kako da svoj stir-fry spremite brzo i bez puno muke. Umjesto mesa poput piletine ili svinjetine, uz povrće u stir-fry dodajte nasjeckane gljive. One će dati jači okus i teksturu jelu, a nije ih potrebno dugo pržiti.

Za pripremu stir-fryja odaberite povrće koje vam se sviđa, ali ako ne znate što biste odabrali, uvijek dobra baza je crveni luk, svježi kupus, mrkva i tikvice. Narežite povrće za stir-fry na duge tanke trakice, poznato i kao Julienne metoda rezanja. Najbolje je da za prženje koristite wok tavu, no ako je nemate, poslužit će bilo koja dublja tava.

Na njoj zagrijte ulje, ubacite povrće i pržite na najjačoj vatri par minuta, dok se ne poprži, no mora ostati lagano hrskavo. Na to dodajte par žlica soja umaka i pazite da ne pretjerate jer on sadrži sol, stoga povrće ne morate ranije soliti. Ubacite ili poslužite sa strane skuhane rezance, to jest rižu. Posipajte jelo tostiranim sezamom i nasjeckanim mladim lukom.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru