Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

'Moja curica je već s tri godine znala da ne želi više biti dečko'

Svake godine je za Božić željela biti djevojčica. Nije htjela nositi odjeću za dečke. Sa 7 godina su joj promijenili ime i putovnicu, a imala je i ponovno krštenje kao curica.

VIDEO

Njena majka Jennen Schofield, iz Velike Britanije, je rekla kako je Luna jako rano shvatila da želi biti djevojčica. Od treće godine, Luna je imala samo jednu želju. Željela je biti djevojčica. Sa sedam godina Luni se ostvarila želja kada je službeno promijenila svoje ime u Luna. Dobila je i novu putovnicu i tako je postala najmlađe transrodno dijete u Britaniji.

Njena mama je podijelila ovu priču i ona vjeruje da njena odluka da dopusti svom djetetu da promijeni spol nije bila uranjena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Savjeti za odgoj djece 02:43
Heklanjem lutaka s mrljama na koži usrećuje djecu s vitiligom
Heklanjem lutaka s mrljama na koži usrećuje djecu s vitiligom

- Luna me jako brzo nakon trećeg rođendana počela ispitivati kada može postati djevojčica. Nisam je shvatila ozbiljno i rekla sam joj da prestane biti blesava. Ali, ona je nastavila ponavljati to pitanje. Moja obitelj je smatrala da je bila premlada da bi to mogla ozbiljno misliti - ispričala  je samohrana mama Jeneen.

Ova priča je jedan od dokaz kako se broj rođene djece s disforijom u Britaniji udvostručio u posljednjih godinu dana.

Jeneen je rekla kako Lunu nikad nije zanimao nogomet niti bilo što vezano za nogomet, radije se igrala s lutkama. S pet godina joj je dopustila da se oblači kao djevojčica.

- I prije toga, stalno je nosila haljine na princeze, kada bi išli u trgovinu ili po kući. Peti rođendan je proslavila u Disneylandu u Parizu, u haljini. Bila je jako sretna. Na vrhu svake njene liste želja za Božić ili rođendan pisalo je da želi biti djevojčica. To je bilo teško prihvatiti - dodala je Jeneen.

Želite biti sretniji? Onda kupite kuću ili stan u blizini zelenila
Želite biti sretniji? Onda kupite kuću ili stan u blizini zelenila

Kada je Luna krenula u školu, Jeneen je htjela popričati s njenom učiteljicom. Učiteljica joj je tada rekla kako Luna uvijek želi biti mama ili sestra kada se djeca igraju prerušavanja.

- Odjednom sam se toliko uplašila da bi joj to moglo stvoriti probleme. Sjela sam u auto i plakala. Nisam baš znala što znači trans. Tjednima sam bila zabrinuta da će Luna neće biti sretna i da će biti okružena ljudima koji je neće voljeti - ispričala je.

A picture paints a thousand words... even now it's difficult to use words alone to describe that day in Venice, watching Luna chill on a Gondola x

Posted by Jeneen Lilith Schofield on Sunday, July 21, 2019

Videozapisi roditelja trans djece na YouTubeu i Mermaids, dobrotvorna organizacija za podršku, pomogli su Jeneen da shvati da Luna može pronaći sreću.

Psiholozi smatraju kako se djeci prerano dopušta da promijene spol. Dopuštanje djeci, koja su mlađa od šest godina, da promjene spol, može kasnije uzrokovati dugoročnu štetu, tvrde oni.

Prodali stan i posao da bi sinu podarili sestricu i - nije im žao
Prodali stan i posao da bi sinu podarili sestricu i - nije im žao

Dva poznata liječnika također su savjetovali roditelje da budu oprezni.

- Nitko ne bi trebao biti etiketiran kao transrodna osoba prije puberteta. Ako je dijete nesretno, trebaju se istražiti razlozi bez dodjeljivanja etiketa - rekao je socijalni psiholog dr. David Canter.

- Potrebna je pažljiva medicinska procjena da bismo shvatili što se događa. Tek, nakon toga se mogu donijeti odluke - dodao je psihijatar Raj Persaud.

Ali, samohrana majka Jeneen tvrdi da bi bilo pogrešno da je Luni dopustila da živi u lažnom životu.

- Jedna stvar u koju sam sigurna je to da nikad nisam poticala Lunu da bude djevojka - rekla je.

Jeneen je 2016. odvela Lunu na Liverpool Pride, gdje je organizacija za podršku Mermaids imala sjedište. Tamo su upoznale roditelje s trans djecom, a neka od djece su bila godinu dana starija od Lune.

Jeneen je rekla kako je Luna bila jako uzbuđena i sretna kada su kupili normalnu odjeću za cure umjesto haljina na princeze, koje je stalno nosila. Kada su došli kući, ona je ispraznila svoj ormar, koji je bio pun odjeće za dječaka i napunila ga novom odjećom.

Jeneenina mama nije bila sretna što joj dopušta da nosi odjeću za djevojčice, ali kasnije joj je bilo žao zbog toga i prihvatila je Lunu kao djevojčicu.

Pobijedili tumor i leukemiju, a sada osvojili medalje u Moskvi
Pobijedili tumor i leukemiju, a sada osvojili medalje u Moskvi

- Na početku druge školske godine, nosila je uniformu za djevojčice. Svi su je prihvatili. Kada bi je netko od djece pitao zašto je u haljini, ona bi odgovorila da je to čini sretnom. Osjećaj olakšanja kada se nakon prvog dana druge školske godine vratila kući s osmjehom na licu bio je neopisiv - zaključila je Jeneen, a prenosi Mirror.

Lani su je čak i ponovno krstili kao curicu. 

- Vikar nam je pružio punu potporu, čak je nosio i svileni šal u duginim bojama - ispričala je Jeneen. 

- Kad vidim i čujem kako je Luna prihvatila svoju autentičnu sebe, kako je sretna, inteligentna i iznimno zabavna, budem jako ponosna na nju. Djeca moraju biti ono što jesu, a ne ono što drugi žele da budu - zaključila je njezina majka. 

 

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' SA ANOM ZIBAR:

Pokretanje videa...

02:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara