Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Molila sam doktore da uklone moju maternicu zbog bolova'

None Foto: Jade Spargo / / SWNS / Profimedia

Nedavno je počela uzimati injekcije sintetičkog hormona GnRH koji potiču ulazak u prijevremenu menopauzu, iako je Jade prvotno tražila od liječnika da joj naprave histerektomiju

Jade Spargo (29) iz Velike Britanije trpjela je jake bolove i obilna krvarenja otkako je imala 16 godina. Svaki put kada bi dobivala menstruaciju, nastajao je pakao. Kaže da je u školu znala nositi rezervnu odjeću i hrpu najvećih uložaka. Što je bila starija, postajalo je sve lošije. Svaki put kada je dobila mjesečnicu morala je izostajati s posla. Bolovi su bili toliko jaki da joj je bio potreban morfij. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ginekolozi su joj dijagnosticirali dva stanja koja uzrokuju jaka krvarenja i bolne grčeve - adenomiozu i endometriozu. Adenomioza je poremećaj u kojem endometrijsko tkivo urasta u mišićne stijenke maternice, a endometrioza kada se tkivo maternice (koje normalno oblaže njezinu unutrašnjost) raste izvan maternice, u njezinom slučaju na trbušnom zidu, mjehuru i crijevima.

ISPOVIJEST MAJKE 'Imam dvoje djece i da, pušim marihuanu svaki dan - lakše je'

Nedavno je počela uzimati injekcije sintetičkog hormona GnRH koji potiču ulazak u prijevremenu menopauzu, iako je Jade prvotno tražila od liječnika da joj naprave histerektomiju (uklone maternicu). Liječnici su joj rekli neka najprije pokuša s injekcijama jer sadrže hormone koji će zaustaviti menstruaciju. 

480855098 | Autor: Jade Spargo / / SWNS / Profimedia Foto: Jade Spargo / / SWNS / Profimedia

Sintetički hormoni GnRH smanjuju proizvodnju estrogena, ženskog spolnog hormona odgovornog za pokretanje oslobađanja jajašca. Prisjetila se svoje agonije.

- Svaki mjesec sam bila u strašnim bolovima i to mi je iskreno upropastilo život, nisam se mogla kretati, gubila sam puno krvi i nisam bila sposobna za posao po nekoliko dana. Stigla sam do prijelomne točke i molila liječnike da mi uklone maternicu - ispričala je.

Priznaje da joj nije bilo svejedno što će tako mlada ući u menopauzu, to ju je shrvalo.

PROŠLA JE PAKAO Transformacija nakon droge: Pokušala se objesiti u zatvoru

- Ali, očajna sam u želji da ta bol prestane. Moja zadnja menstruacija je bila prije tjedan dana i mislila sam da nešto ozbiljno nije u redu, nikada me nije toliko boljelo. Bila sam na morfiju šest dana - rekla je.

- Još uvijek želim histerektomiju, ali liječnici najprije žele probati s injekcijama za ranu menopauzu svaka četiri mjeseca i spriječiti histerektomiju još barem dvije godine bude li moguće. Rana menopauza nije zabavna, prvu injekciju sam dobila prije nekoliko tjedana, a vrućice su grozne. Znojim se noću i imam luda raspoloženja, ja sam noćna mora s kojom netko mora živjeti - dodala je.

484707815 | Autor: Jade Spargo / / SWNS / Profimedia Foto: Jade Spargo / / SWNS / Profimedia

Jade živi sa suprugom Sabrinom (34) s kojom ima dvije kćeri Willow (2) i Tildu staru pet mjeseci.

- Ona mi je oduvijek bila velika podrška i puna razumijevanja za moje mjesečnice i kako to utječe na moje mentalno zdravlje. Sabrina i ja smo željele imati djecu i smislile smo plan. Željele smo četvero djece, a isplanirale smo da ona nosi prvo dvoje, a ja treće i četvrto dijete - ispričala je Jade.

- Oduvijek sam imala osjećaj da su moji problemi s mentalnim zdravljem povezani s mojom fizičkom boli, a tek nedavno su liječnici priznali kako to može biti povezano - dodala je, a prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (4)
  • Bravo. I ja sam se svoje s 38 rijesila.Zbog istih razloga.I upocinila.

    26. 11. 2019,   12:52
  • Ma joj grozno nešto..ali za jake menge mogu se piti kontracepcijske pilule..hormonalma kontracepcija ako je žena zdrava

    26. 11. 2019,   12:44