Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje

Morali su me oživljavati već na porodu, a sad osvajam medalje
1

U konkurenciji od 800 vršnjaka iz 40 zemalja svijeta, Nemanja Marić (18) iz Zagreba osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu. Izradio je mini CNC stroj za graviranje

VIDEO

Za isti rad dobio je zlatnu medalju na zagrebačkoj izložbi INOVA MLADI, a u Njemačkoj je uz medalju dobio i posebno priznanje udruženja inovatora. No put do takvog ostvarenja za Nemanju bio prilično trnovit i bez zadrške priča kako se od prvog udaha bori s različitim teškoćama.

Pokretanje videa...

00:43

- Rodio sam se u osmom mjesecu trudnoće, prije termina, i nisam disao. Morali su me oživljavati, pa su me poslije držali u inkubatoru. Uspio sam se izboriti. Inače, materinji jezik mi je mađarski jer mi je i mama Mađarica. Kao dijete sam živio u vojvođanskom selu Bezdan u kojem žive pretežno Mađari i doma smo govorili mađarskim jezikom. No roditelji su mi se razveli i ja sam s majkom prije 15 godina stigao u Zagreb. Morao sam učiti novi jezik i u tome sam imao poteškoća, objašnjava nam Nemanja koji se od četvrtog razreda osnovne škole školovao po prilagođenom programu, no ulagao je puno truda i uspio je nadvladati svoje teškoće. Vodili su ga kao neurorizično dijete s komunikacijskim teškoćama. Kaže kako je najveći utjecaj na njegov odabir zanimanja kao i na sve što je postigao imao njegov djed.

maric

- On je bio varioc i radio je u tvrtki u Somboru. Na velikom natjecanju u Jugoslaviji bio je prvak i tada je dobio od Tita gravirani zlatni sat. Uvijek mi je govorio da bi bilo dobro da idem njegovim stopama i trudim se u životu, a zato me i učio variti još kao dijete, objašnjava nam mladić koji je djeda i poslušao, pa je odlučio upisati Strojarsku tehničku školu Fausta Vrančića u Zagrebu. Odabrao je smjer za CNC operatera i tako došao u razred prof. Mladena Marušića, glasovitog mentora koji se istaknuo svojim radom s mladim talentima. On je prepoznao Nemanjin potencijal.

Inovator Ante (18): 'Nas mlade uopće ne pitaju što mi želimo'
Inovator Ante (18): 'Nas mlade uopće ne pitaju što mi želimo'

- Već lani na satovima mi je donio nacrte za CNC mini stroj i počeli smo pričati o nacrtima te planovima za realizaciju i izradu takvog stroja. Prepoznao sam njegov talent i omogućio mu da radi na usavršavanju stroja, komentirao je prof. Marušić dok Nemanja objašnjava da se ideja u njegovoj glavi razvijala oko godinu dana.

maric

- Kroz praksu sam uvidio da bi postojeći masivni strojevi koji se koriste u autoindustriji ili industriji oružja mogli funkcionirati u manjim dimenzijama. Takvi strojevi vrijede od 40.000 eura do nekoliko milijuna eura, a moj mini stroj izradio sam za tristotinjak eura, i to jer sam morao kupovati dijelove na internetu, nastavlja mladić. Kaže kako je njegov stroj spojen s laptopom za koji je nabavio poseban program.

maric

- Ti programi se mogu kupiti na internetu. Program stroju daje naredbu želi li gravirati slova ili napraviti neki crtež. Ovisno o materijalu i noževima za taj materijal, stroj po naredbi kreće u izradu. Težak je oko tri kilograma i služi za graviranje drva, stakla, plastike, aluminija i zlata. Za razliku od drugih strojeva, kod mojeg strija promjenom glave aparata možete birati hoće li biti laserska gravura ili ne, a možete ga pretvoriti i u 3D printer. Dodatno, glava stroja je od biorazgradivih materijala koji se u prirodi razgrade u roku od šest mjeseci, pohvalio se mladić pokazujući nam ponosno svoj izum. Kaže kako mu je trebalo nekoliko dana za sastavljanje aparata, a bio bi i brži da nije morao naručivati metalne dijelove s interneta. Graviranje traje od 20 do 45 minuta, a već je dobio i prvu poslovnu ponudu.

Oni su naša budućnost: Mladi inovatori razbijaju predrasude
Oni su naša budućnost: Mladi inovatori razbijaju predrasude

- Javio mi se vlasnik tvrtke iz Splita koja se bavi graviranjem stakala za brodove. U uobičajenom procesu gravure ima puno otpada, a ja mu sa svojim strojem mogu taj posao napraviti s puno manje gubitaka, kazao je Nemanja. Put i smještaj u Njemačkoj financirala mu je Udruga inovatora Hrvatske jer su u njemu prepoznali potencijal, a on kaže kako se osjećao vrlo ponosno kad je primio svoju nagradu.

maric

- Bio sam jako sretan i ponosan na sebe jer sam uspio u nečemu. Tamo je bilo više od 800 ljudi iz 40 zemalja svijeta, i kad sam vidio što sve oni imaju i rade, nisam mislio da ću išta dobiti, skroman je on. Svoju budućnost vidi u Hrvatskoj, a kaže kako će uskoro otvoriti obrt. Planira dodatno ulagati u svoj stroj kako bi ga usavršio, a radi i na sebi. - Upisao sam večernju školu za strojarskog tehničara kako bih imao četverogodišnju školu i mogao se upisati na fakultet. Želim upisati studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Cilj mi je vidjeti koliko mogu postići. Mnogi su mi rekli da neću postići ništa, a ja se trudim kako bih sebi i njima dokazao da to nije točno, zaključio je Nemanja.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje