Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mozak je manji što se više pije, ali samo zato da bi se zaštitio

None Foto: Fotolia

Mozak na alkohol reagira snižavanjem razine dopamina zbog čega se i siva tvar smanjuje, a ta reakcija je blaža kod ljudi s većom količinom receptora dopamina

Nakon pijenja alkohola neke regije mozga se ozbiljno smanjuju zbog nedostatka receptora za dopamin, pokazala je studija američkog Brookhaven Nacionalnog laboratorija. Dopamin je neurotransmiter u mozgu vrlo sličan adrenalinu, a ima ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Dopaminski receptori djeluju kao obrambene snage mozga, štiteći ga od oštećenja alkoholom stiskanjem, uslijed čega se smanjuje i volumen sive tvari, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su smanjenje ukupnog volumena mozga i određenih regija tijekom dugotrajnog alkoholiziranja dokazali skeniranjem mozga, a smanjenje je postalo značajno nakon šest mjeseci opijanja.

- Kronično alkoholiziranje uzrokuje ozbiljno propadanje mozga u višim dijelovima mozga, kao što je cerebralni korteks, koji je zadužen za kontrolu i obradu informacija - rekao je voditelj studije, dr. Petar Thanos.

Također je naglasio da efekt nije jednak kod svih životinja na kojima je obavljeno testiranje, pa tako ni kod ljudi. Oni koji imaju prirodno više razine D2 receptora dopamina imaju znatno manje oštećenje mozga, od onih kojima ono manjka. Nedostatak D2 receptora s pogoršava pijenjem alkohola, a to objašnjava zašto su neki alkoholičari boljeg mentalno stanja, a drugi nisu.

Komentari (2)
  • Sused idemo do kraja i tak mi u treznom svetu nema nikaj zanimljivo, ovak bar vidim paja patka

    18. 2. 2012,   17:09
  • Ne pijem nikad vise , a ni manje :p

    17. 2. 2012,   14:26