Obavijesti

Lifestyle

Komentari 51

Mozak nastavlja raditi i nakon što je srce prestalo kucati...

Mozak nastavlja raditi i nakon što je srce prestalo kucati...

Što se događa u tijelu i mozgu čovjeka netom prije smrti istraživali su brojni istraživači. Na kraju su došali do zaključka da je mozak organ koji donosi krajnju smrt, a ne srce...

VIDEO

Val električne aktivnosti u našem mozgu pod nazivom kortikalna šireća depresija posljednja je aktivnost u organizmu čovjeka prije smrti, zaključili su znanstvenici. Stručnjaci koji istražuju aktivnost mozga kod umirućih bolesnika opazili su nalet aktivnosti koja prethodi konačnom prestanku rada vitalnih organa u tijelu, piše Daily Mail.

Rezultati istraživanja su pokazali da je mozak aktivan do punih pet minuta nakon što su srce i drugi organi prestali davati znakove života i nakon što su se ugasili svi vitalni organi. Znanstvenici stoga postavljaju pitanje može li se preokrenuti proces gašenja mozga?

Tim neurologa, uključujući i neurologe iz Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, kontinuirano je nadgledao električne signale u mozgu devet umirujućih pacijenata. Svaki od pacijenata koji su se nalazili u Berlinu u Njemačkoj i u Cincinnatiju u američkoj saveznoj državi Ohio - je imalo ozbiljne ozljede mozga i potpisani formular kojim zabranjuju oživljavanja.

Otkrili su da neuroni, moždane stanice, funkcioniraju čak i pet minuta nakon što čovjeku prestane kucati srce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali krajnji trenutak života pacijenata je obilježio val kortikalne šireće depresije, trenutak kad su neuroni prestali funkcionirati, netom prije nego što su se zauvijek ugasili. 

- Nakon zaustavljanja cirkulacije krvi, širenje depolarizacije označava gubitak pohranjene elektrokemijske energije u stanicama mozga i početak toksičnih procesa koji na kraju dovode do smrti. Ono što je važno je da se ponovnim pokretanjem cirkulacije ovaj proces može do jedne točke preokrenuti - napomenuo je u pismenoj izjavi voditelj istraživanja doktor Jens Dreier s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Berlinu. 

Osjetila je trenutak kada joj je otac umro - došao se oprostiti
Osjetila je trenutak kada joj je otac umro - došao se oprostiti

Prije smrti, neuroni crpe energijske rezerve u mozgu nekoliko minuta prije nego što se u potpunosti ugase.To se događa kada mehanizmi kojima se neuroni koriste za odvajanje iona počnu propadati. Ioni su električki nabijene čestice nastale kada atomi izgube ili dobiju elektrone.

Razbijanje prepreka između ovih čestica oslobađa masivnu količinu elektrokemijske energije u mozgu, jer neuroni mahnito pokušavaju privući "gorivo" za daljnji rad.

Ovaj proces, poznat kao kortikalno širenje depolarizacije obilježen je hiperaktivnošću u neuronima, nakon čega slijedi iznenadna tišina. Međutim, ta tišina samo označava konačno odbrojavanje do smrti i na neko vrijeme se može preokrenuti, zaključili su istraživači.

Bez ovih sedam organa možete preživjeti - evo na koje načine
Bez ovih sedam organa možete preživjeti - evo na koje načine

Iako ovo istraživanje nema izravan utjecaj na liječenja pacijenata danas, u budućnosti može dovesti do efektnijih dijagnostika i liječenja pacijenata.

- Potrebno je dodatno istraživanje. Kemijske promjene koje dovode do smrti započinju depolarizacijom, ali dosad nikad nismo imali metodu kojom bi dijagnosticirali moždanu smrt i nemamo način na koji bismo provjerili kad stvarno nestaje ljudska svijest - objasnio je Harting.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara