Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mozak zasićen tehnologijama najbrže se oporavlja u prirodi

Hrpe informacije kojima smo bombardirani donose stres i mentalnu iscrpljenost zato - izađite u prirodu, savjetuju autori knjige navodeći pozitivne strane boravka na otvorenom

Tehnološki napredak i nevjerojatna količina informacija s kojom se svakodnevno susrećemo opterećuju mozak i utječu na zdravlje.

KORISNI SAVJETI HGSS-A Godišnje čak 1000 spašavanja: Idete u prirodu? Pročitajte ovo

Liječnica Eva Selhub i biofilozof Alan Logan, koji se bavi naturopatijom, alternativnim medicinskim sustavom koji se usredotočuje na prirodne lijekove i vitalnu sposobnost da se tijelo ozdravi samo, zajednički promišljaju o utjecaju boravka u prirodi na mozak i njegove funkcije. U knjizi “Your Brain on Nature” govore o znanstvenim studijama koje su pokazale da okoliš ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje. 

Foto: amazon

- Čak i ako imate ekran na kojemu se prikazuju pejzaži, nećete doživjeti isti učinak na tijelo kao što biste mogli kad biste boravili u prirodi - istaknuo je Alan Logan u jednom od intervjua.

Foto: Dreamstime

Dodao je kako informacije i multitasking na koji smo primorani zbog posla i današnjeg načina života donose stres i mentalnu iscrpljenost. To sve zajedno utječe i na zdravlje organizma. Boravak u prirodi, s druge strane, potiče pozitivne emocije, a šetnja i promatranje pejzaža povezani su s porastom psihičke i fizičke energije. Dodatno, priroda ima blagotvoran učinak na djecu koja se nose s dijagnozama poremećaja pažnje, hiperaktivnosti ili impulzivnosti.

Foto: Dreamstime

Autori Selhub i Logan dodatno promatraju utjecaj svakodnevnog korištenja tehnologije na mozak i na koji ga način mijenja količina informacija koju čovjek tijekom dana dobije. Knjiga služi kao protulijek za ovisnike o tehnologijama jer govori i o terapijama koje se baziraju na učinku okoliša, poput  ekoterapije koja u povezivanju s prirodom čovjeku donosi poboljšanje u psihičkom smislu, ali i kod zdravstvenih tegoba. 

POVRATAK U PRIRODU Neka se igraju vani: U prirodi rastu pametnija i zdravija djeca
Dodatno, autori u knjizi donose niz praktičnih savjeta i strategija kako poboljšati kognitivne funkcije čitatelja, ali i njihove djece. Govorili su i o utjecaju okoliša na psihički balans kroz povezivanje s prirodom, ne samo kroz boravak na otvorenom, nego i kroz prehrambene navike te promjenu sjedilačkog načina života.

Foto: Dreamstime

Svojevrsni poziv na buđenje ljudima koji su uronjeni u svijet tehnologija, “Your Brain on Nature” donosi i fascinantne učinke izloženosti čovjeka prirodnom okolišu te utjecaju na mozak i moždanu aktivnost. A za to, makar privremeno, tehnologiju treba ostaviti kod kuće.

BLAGODATI PRIRODE Boravak u prirodi djecu čini kreativnijima i inteligentnijima

PRAVA NOĆNA MORA: Nitko ne želi biti u vezi s ovim horoskopskim znakom

Komentari (79)
  • šume i more su neizostavni dio mene

    19. 8. 2019,   08:10
  • Obozavam setati u prirodi. Nista ljepse! Covjek se rastereti od svega.

    18. 8. 2019,   21:13
  • more, more i opet more, obožavam ga:)

    18. 8. 2019,   23:00