Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?

Može li dijete dobiti dijabetes ako jede previše slatkiša ili ne?
1

Postoje dva tipa dijabetesa - tip 1 i tip 2. Prvi je vezan gotovo isključivo za djecu, dok je tip 2 povezan s pretilošću. Češće se pojavljuje kasnije u životu, no sve je više oboljelih i mlađe dobi

VIDEO

Kada žena ostane trudna, svašta joj prolazi kroz glavu - što je dobro za moje dijete, a što nije? Pa se tako ponekad nametne i pitanje: "Može li moje dijete dobiti dijabetes ako ja u trudnoći jedem puno slatkiša?". 

Ograničite djeci slatko na 100 kalorija na dan, ističu liječnici
Ograničite djeci slatko na 100 kalorija na dan, ističu liječnici

- Ako majka uzima velike količine slatkiša u trudnoći udebljat će se, a može razviti i gestacijski (trudnički) dijabetes. Kao posljedica toga dijete se rađa preveliko i preteško, a može imati neke druge ponekad i teške razvojne poremećaje, ali ne i dijabetes. Postoji tek nešto veća učestalost dijabetesa u ove djece u odrasloj dobi - objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu.

Inače, u Hrvatskoj trenutno oko 1200 djece u dobi do 18 godina boluje od dijabetesa, i to gotovo isključivo od tipa 1. Svake godine se pojavi oko 130 novooboljelih. Neke roditelje brine mogu li njihova djeca dobiti dijabetes ako jedu previše slatkiša.

Dijabetes tipa 1 je autoimuno oboljenje u kojem protutijela, koja se stvaraju u organizmu bolesnika, uništavaju stanice gušterače odgovorne za lučenje inzulina - a insulin je neophodan za održavanje normalnih koncentracija glukoze u krvi.

- Uzimanje velikih količina slatkiša nema bitnijeg utjecaja na razvoj dijabetesa tip 1. Radi se o autoimunom procesu koji rezultira postupnim propadanjem stanica koje stvaraju inzulin, što će neminovno prije ili kasnije rezultirati potpunim manjkom inzulina - kaže prof. dr. sc. Dumić.

Dodaje kako to pak dovodi do hiperglikemije (povišene koncentracije šećera u krvi), povećane koncentracije šećera u mokraći, učestalog mokrenja i osjećaja žeđi te gubitka na tjelesnoj težini unatoč tome što dijete uzima velike količine hrane.

- Uzimanje velike količine kalorija uz istovremeno nedostatnu tjelesnu aktivnost, dovodi međutim do pretilosti, posljedične rezistencije na inzulin (zbog obilja masnih stanica koje slabije reagiraju na inzulin potrebne su veće količine inzulina za održavanje normalnih koncentracija šećera) i razvoja dijabetesa tip 2 - napominje ovaj stručnjak.

Naglašava da, obzirom da je danas pretilost poprimila epidemijske razmjere i u svijetu i u Hrvatskoj, sve više je oboljelih od dijabetesa tipa 2, uključujući i ljude mlađe životne dobi. Kaže kako se dijabetes tipa 2 u početku može regulirati zdravom prehranom i tabletama, no ako pacijent ne izgubi višak kilograma, a to uspije tek manjem broju njih, s vremenom se najčešće mora uvesti terapija inzulinom.

Nisu svi sportovi dobri za malu djecu, neki im rade veliku štetu
Nisu svi sportovi dobri za malu djecu, neki im rade veliku štetu

- Od izuzetne je važnosti zato danas educirati mlade ljude o potrebi zdrave prehrane I provođenju tjelovježbe. To je zapravo jedini način da se zaustavi trend stalnog porasta broja oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji u slučaju loše regulacije u konačnici dovodi do teških kroničnih komplikacija na krvnim žilama, živcima,očima i bubrezima - objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić koji je i predsjednik je društva "Veliki za male sa šećernom bolesti“ te Društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora.

Od dijabetesa tipa 1 boluje oko 10 posto pacijenata, a tipa 2 - oko 90 posto njih. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru