Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Može li srce zaista iznenada prestati raditi tijekom seksa?

Može li srce zaista iznenada prestati raditi tijekom seksa?
1

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da 'pumpa' krv, a onaj koga pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako seosoba brzo ne reanimira

VIDEO

Znastvenici s instituta za bolesti srca Cedars-Sinai pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci. 

Rezultati su predstavljeni na skupu Američke udruge za srce, prenosi BBC. Glavni autor studije Sumeet Chugh kaže da se radi o prvom istraživanju o utjecaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca. 

Zastoj rada srca iznenadni je gubitak srčane sposobnosti da 'pumpa' krv, a osoba koju pogodi gubi svijest i prestaje disati. Zastoj rada srca fatalan je ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 posto slučajeva izvan bolnice jer svaka minuta bez reanimacije za 10 posto smanjuje šanse za preživljavanje. 

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti i blaži. Poznato je da seks može pridonijeti srčanom udaru, ali poveznica s iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala. 

Po istraživanju doktora Chugha i njegovih kolega, seks je u manje u jedan posto slučajeva bio povezan s iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovječni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti. 

U studiji se također pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta iako su događaju svjedočili njihovi partneri.

- Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da promatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, neovisno o okolnostima u kojima se nalaze - rekao je Chugh. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi