Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Može zagrljaj? Zašto ne! Već u 20 sekundi briše tremu i stres

Može zagrljaj? Zašto ne! Već u 20 sekundi briše tremu i stres
1

Dok stres oslabljuje imunološki sustav i on postaje osjetljiviji na viruse, zagrljaji smanjuju razinu stresa i pomažu tijelu u borbi protiv ‘neprijatelja’ pa su ljudi koji se vole grliti rjeđe bolesni

VIDEO

Magnetska rezonancija u medicini se koristi za točniju procjenu različitih bolesti ili stanja, no neuroznanstvenica Rebecca Saxe iskoristila ju je kako bi prikazala ljubav i povezanost između bebe i majke. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:10

Slikom sebe i svog dvomjesečnog sina Percyja (lijevo) znanstvenica je htjela usporediti razlike između djetetova i majčina mozga, odnosno, kako je rekla, “početnog” i konačnog’ proizvoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

This is the world’s first ever magnetic resonance image showing a mother and child’s bond. The image is of...

Objavljuje NH Neuro TrainingSrijeda, 4. rujna 2019.

Bebin mozak je glatkiji i tamniji jer ima značajno manje bijele tvari. Bijela tvar sastoji se od glija stanica i mijelina, koji prenose signale iz jedne regije u mozgu u drugu, odnosno “prenose” poruke unutar mozga. Taj nedostatak mijelina vizualni je primjer toga kako majke doslovno formiraju djecu od rođenja. Proučavala je kako dječji mozak odgovara na interakciju, kako se krvne žile proširuju u mozgu i postaju “prohodnije” dok mu majka priča priču ili pjeva uspavanku.

- Način na koji govorimo, pjevamo, držimo, grlimo i igramo se s bebama oblikuje temelje mozga kako dijete raste - rekla je. 
Njezin “eksperiment” samo je jedan od “napora” znanosti u dokazivanju blagodati ljudskoga kontakta. Studija za studijom pokazale su da već prvi, takozvani kontakt koža o kožu koji se odmah nakon porođaja provodi u rodilištima potiče neurorazvoj bebe, utječe na veći IQ djeteta, ali i snižava razine agresije. Budući da je dodir prvi od pet osjeta koje čovjek razvije, čak i prije sluha i vida, njegove su blagodati neprocjenjive za razvoj i zdravlje beba, ali i odraslih.

Naime, dok se mazite, ili samo grlite s nekim do koga vam je stalo, tijelo otpušta hormon oksitocin, koji vas smiruje i omogućuje da se bolje nosite sa stresom. Pritom, dok tijelo u toplom zagrljaju proizvodi više spomenutog hormona sreće, snižavaju se razine hormona stresa - doze kortizola opadaju i napetost nestaje. Također, nakon ozljede brižan zagrljaj ili nježan dodir pruža više od moralne podrške. Hormon oksitocin koji se pritom otpušta u krvotok ima analgetički učinak i ublažava bol.  

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:31

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru