Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Preživjeti povratak na posao: Kukanje samo pogoršava tugu

Preživjeti povratak na posao: Kukanje samo pogoršava tugu

POLAKO Stav ‘poludjet ću dok se svi ne vrate na posao’ šteti samo vama, a pomoći može i ako isplanirate neki lijepi izlet ili obiteljsko druženje za vikend nakon prvog radnog tjedna, kaže psiholog.

VIDEO

Povratak s godišnjeg većini ljudi toliko je težak da se već nakon prvog dana osjećaju iscrpljeno i depresivno, gotovo kao i prije odmora.

- Teško je dati generalne savjete o tome kako to prebroditi jer to ovisi o nizu faktora - od toga koliko čovjek ima godina, što i gdje radi, voli li svoj posao, kao i o tome na što ste se inače navikli fokusirati, no postoje preporuke kojih se dobro držati jer mogu pomoći - kaže psiholog Boris Blažinić, direktor Instituta za kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala te savjetuje da se s odmora vratite dan ili dva prije povratka na posao.

Najgore strane horoskopskih znakova u ljubavnim vezama
Najgore strane horoskopskih znakova u ljubavnim  vezama

- Naš mozak ne može prihvatiti nagle promjene rutine pa mu treba dati vremena za tu prilagodbu. Mnogima i na odmoru treba nekoliko dana da se opuste. Po povratku s odmora puno nas toga čeka i nije to samo stvar prilagodbe na posao. Treba obaviti nabavku namirnica, dočekali su vas računi, u rujnu nas čekaju kupnja knjiga i priprema za školu, djeci trebaju nove tenisice i sl. Tek kad to organiziramo, slijedi priprema za posao - kaže Blažinić.

Sastojak koji imate doma tjera smrad iz hladnjaka tri mjeseca
Sastojak koji imate doma tjera smrad iz hladnjaka tri mjeseca

Dan prije povratka u ured pripremite se za obaveze koje vas čekaju - od onih koje niste riješili prije odmora pa do onog što su vam možda ostavili kolege.

Povratak nešto teže pada ljudima koji inače ne vole svoj posao ili rade u atmosferi u kojoj vlada mobing, no nastojte se ne koncentrirati na to.

Prije smrti poželio je još samo jedanput vidjeti svoju suprugu
Prije smrti poželio je još samo jedanput vidjeti svoju suprugu

- Najgora stvar koju možete napraviti je početi se mučiti razmišljanjem o tome kako želite otići ili početi kukati. Umjesto toga, osvijestite to da ima i onih kojima je gore nego vama. Utjeha može biti to da imate posao i od čega živjeti dok tražite novi, za razliku od mnogih koji ne rade i nemaju od čega živjeti. Nije stvar u tome da razmišljate ružičasto, nego kao pozitivan realist, tako da se fokusirate na izazove i prilike koji su pred vama - zaključuje Blažinić.

Isplanirajte prvi dan

Thinkstock

Napravite popis poslova koje trebate obaviti prvi dan nakon godišnjeg i pokušajte predvidjeti ‘zmajeve’ koji bi se mogli pojaviti, kao što su predmeti koje su vam ostavili kolege ili oni koje ste ostavili za povratak.

Drugačiji pristup - Razmislite o problemima s kojima ste se borili prije odmora jer ih odmorniji možete drugačije sagledati.

Promijenite fokus - Koncentrirajte se na izazove pred vama umjesto na tugu zbog povratka.

Zajedništvo pomaže

Po povratku s odmora napravite obiteljski plan za suočavanje s obavezama i podijelite ih kako bi svatko preuzeo dio obaveza na sebe. Tako ćete jedni drugima olakšati prilagodbu na svakodnevicu.

Slobodno vrijeme - Isplanirajte neki lijepi izlet ili obiteljsko druženje za vikend nakon prvog radnog tjedna.

Dijelite iskustvo - Podijelite s kolegama i prijateljima doživljaje i fotke s odmora, tako će dojmovi potrajati.

Osvijestite se

Dreamstime

Osvijestite to da mnogo toga ovisi o vama samima i da ste sami odgovorni za to kako će proći povratak. Ako sami od toga stvorite emocionalni problem, bit će puno teže.

Ne kukajte - Stav ‘poludjet ću dok se kolege ne vrate s odmora’ i ‘sve su svalili na mene’ šteti samo vama.

Sanjajte novi odmor - Može pomoći i planiranje novog odmora, pa razmislite i o tome.

PRIPAZITE KAD TRAŽITE PARTNERA: Svatko ima samo dva savršena para u horoskopu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'