Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mračna povijest Valentinova - bilo je to daleko od romantike

Rimski svećenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile djevojke i žene koje su obitelji čak gurale na ulicu kako bi ih svećenici mogli dohvatiti i izudarati

Taj datum, 14. veljače, u davna vremena je bio sve samo ne romantičan. Povezivao se s plodnošću i krvlju. Stari Rimljani slavili su Luperkalije između 13. i 15. veljače. Tada su čistili grad od zlih duhova te prizivali plodnost i zdravlje. Običaj je bio da muškarci žrtvuju kozu i psa te njihovim leševima udaraju žene - ne bi li postale plodnije. 

- Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene su se zapravo trebale namjestiti muškarcima da ih udaraju. Vjerovali su da će ih to učiniti plodnijima - objašnjava Noel Lenski, povjesničar sa Sveučilišta Colorado u Boulderu, a prenosi portal npr.org.

Rimski svećenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile djevojke i žene koje su obitelji čak gurale na ulicu kako bi ih svećenici mogli dohvatiti i izudarati. Smatralo se dobrim znakom ako svećenik izbatina neku od njih. Bio je običaj i organizirati svojevrsnu lutriju u kojoj su mladi muškarci iz staklenke izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tijekom festivala, a možda i kasnije. 

Više je teorija

Valentinovo se povezuje s pogubljenjem dvojice muškaraca koji su se obojica zvali Valentino, a ubiti ih je dao car Klaudije II. Bilo je to u 3. stoljeću, 14. veljače, ali različitih godina. Njihovo mučeništvo je Katolička crkva uzdigla proslavom Svetog Valentina - to je jedna od teorija.

Prema drugom vjerovanju, Klaudije II. zabranio je mladićima u Rimu da se žene jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Ali, svećenik Valentin nije ga poslušao već je nastavio s obredima vjenčanja, ali u tajnosti. Međutim, tajna nije dugo ostala tajnom i svećenik je pogubljen. 

Treće vjerovanje kaže kako se Valentin zaljubio u kćer čuvara zatvora dok je sjedio iza rešetaka. Prije nego su ga odveli na stratište i pogubili, poslao je toj djevojci pismo u kojemu joj otkriva svoju ljubav - pismo je završio riječima "Od tvojeg Valentina".

U 5. stoljeću Papa Gelazije I. ukinuo je Luperkalije i 14. veljaču proglasio danom Svetog Valentina. 

Foto: Imdb/Promo

Još mračnih događaja na Valentinovo

 • Tzv. "masakr na Valentinovo" zbio se 14. veljače 1929. godine. Bio jedan od najkrvavijih dana u povijesti mafije kada je u Chicagu ubijeno sedam muškaraca, u garaži iz koje su irski gangster Georgea Morana i njegova ekipa distribuirali alkohol tijekom prohibicije. Iako ovaj masakr nikada nije službeno bio povezan s Al Caponeom, smatralo se da je upravo on bio odgovoran ta ubojstva. 
 • Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius ubio je svoju djevojku, manekenku Reevu Steenkamp u njihovom domu 14. veljače 2013. godine sa četiri hica iz pištolja. Kasnije je pokušavao to prikazati kao slučajnost, ali nije mu uspjelo pa je završio iza rešetaka - dobio je 13 godina zatvora. I danas tvrdi da je mislio kako je provalnik u kući pa je zapucao, no iza kupaonskih vrata bila je njegova djevojka.

REUTERS/PIXSELL | Autor: Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

No nije uvijek sve tako crno kako se čini. Ovo o Valentinovu sigurno niste znali...

Komentari (49)
 • Što nije svrha valentinova samo pare trošit s nametnutim osječajem krivnje ako ne kupiš?!

  14. 2. 2018,   07:53
 • I danas ih mormo kresati

  14. 2. 2018,   07:50
 • Osobno mi netreba Valentinovo da bih voljenoj osobi pokazao koliko ju volim.

  14. 2. 2018,   07:14