Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Mršavite zdravo, brzo i lako: U tome pomažu krastavci i celer

Mršavite zdravo, brzo i lako: U tome pomažu krastavci i celer
1

Povrće i voće poput rajčice i grejpa probavljanjem troše više kalorija nego što ih sami imaju pa se zbog toga kalorije koje oni sadrže nazivaju ' negativnim kalorijama' pa se uz njih lakše mršavi

VIDEO

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1922 ljudi. Ovo su njihove priče...

Hrana s negativnim kalorijama sadrži kalorije, no njezinim se probavljanjem potroši više energije nego što to ona osigurava. Riječ je o niskokaloričnom voću i povrću koje sadrži visok udio vode te vlakana. 

To su većinom namirnice s niskim glikemijskim indeksom te se njihovim unosom stabilizira razina šećera u krvi i ubrzava probava. Stvaraju osjećaj sitosti i tako se lakše kontrolira apetit te sprečava pretjeran unos hrane s puno kalorija. Tu spadaju namirnice poput krastavaca, zelene salate, celera, rajčica, jabuke i grejpa.

Uvrštavanjem takvih namirnica u prehranu lakše je zadovoljiti dnevne potrebe za voćem i povrćem. Poboljšavaju probavu i opskrbljuju tijelo antioksidansima koji jačaju organizam i čuvaju zdravlje. S 14 kalorija na 100 grama svježe namirnice celer je šampion u skupini niskokaloričnoga korjenastog povrća. Zbog jedinstvenog sadržaja kalija i natrija, ima diuretička svojstva, a zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i terpena djeluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih putova.

Dodajte ga juhama ili ispecite u pećnici s ostalim povrćem kao prilog mesu. Odličan prilog jelima je i zelena salata, koja zbog visokog sadržaja vlakana pomaže u regulaciji probave. A krastavci su, zahvaljujući visokom udjelu vode, odličan diuretik, uklanjaju toksine te potiču rad bubrega i žuči, a također su odličan prilog. Jedna šalica krastavaca sadrži samo 14 kalorija, pa su odličan izbor za zdravo mršavljenje.

Bogati su hranjivim tvarima, imaju malo kalorija i vrlo su zasitni. Visok udio vode čini ih prirodnim sredstvom za hidraciju. Na popisu su gotovo bez masti. Sadrže vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, a uz to sadrže fitonutrijente koji pomažu organizmu u podizanju imuniteta i štite ga od slobodnih radikala. Odlični su kuhani kao prilog mesu. Rajčica srednje veličine ima samo 22 kalorije, a sadrži likopen, antioksidans koji se rijetko nalazi u drugim namirnicama, te velike količine kalija, vlakana i vitamina C.

Rajčice sadrže puno vode, pa tako sprečavaju glad. Uz to povećavaju izlučivanje vode iz organizma te dobro djeluju na srce i krvotok. Reguliraju probavu i snizuju krvni tlak. Bogate su kalijem, čime uravnotežuju slanu prehranu, a kalij može pomoći i u svladavanju nadutosti. Jesti ih možete kao prilog, narezane i začinjene maslinovim uljem ili octom ili možete pojesti cijelu rajčicu kao međuobrok. 

Lagana prehrana: Bolji izbor je Light nego originalna verzija...
Lagana prehrana: Bolji izbor je Light  nego originalna verzija...

Grejp sadrži enzime za koje se smatra da potiču proces probave i proces razgradnje masnoća. Odličan je izvor vitamina C i dobar izvor vitamina A. Ova dva vitamina potiču imunološki sustav i pružaju antioksidativnu zaštitu. Također, grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5), koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Osim što je bogat nutrijentima i odličnog je okusa, grejp je siromašan kalorijama - polovica grejpa ima tek 40-ak kalorija.

Top 5 namirnica s 'negativnim' kalorijama

Celer
Svježi celer sadrži samo 14 kalorija na 100 grama, Odličan je izvor vitamina K i dijetalnih vlakana, pomaže u regulaciji tlaka i sniženju kolesterola. Odličan je dodatak juhi.

Zelena salata
Bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalcij, željezo, vitamin A, vlaknima i antioksidansima. Sto grama zelene salate također sadrži samo 14 kalorija. 

Brokula
Izvor je vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. U 100 grama ove namirnice su 33 kalorije.

Grejp
Bogat je vitaminom C, pomaže pri reguliranju tjelesne težine. Ima visok udio vode, a vlakna daju dulji osjećaj sitosti. Sto grama ima 42 kalorije. Pijte ga kao svježe cijeđeni sok ili u smoothiejima. 

Mrkva
Izvor je karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. U 100 grama mrkve sadržana je 41 kalorija. 

Birajte sirovo

Preporučuje se unos cijelih namirnica, a najbolje je ako su iz organskog uzgoja te ako se jedu sirove. Namirnice poput cvjetače, koje treba obraditi, nemojte prekuhavati. Najbolje ih je kuhati na pari i začiniti maslinovim uljem. 

Prehrana: Riba i maslinovo ulje čuvaju kosti od osteoporoze...
Prehrana: Riba i maslinovo ulje čuvaju kosti od osteoporoze...

Moćni začini

Neki od začina i začinskog bilja koji imaju negativne kalorije su anis, kajenski papar, čili, cimet, klinčić, korijandar, kopar, lanene sjemenke, češnjak, đumbir i peršin. Uvrštavanjem ovih začina u prehranu potiče se metabolizam, stoga ih je korisno dodati jelima. 

Brza hrana poništava učinak

Ako namirnice s negativnim kalorijama kombinirate s onima s praznim kalorijama, poput brze hrane, poništit ćete njihov učinak, ali ako ih pravilno pripremate, možete ih bez osjećaja krivnje jesti kao ukusne grickalice, odnosno možete ih jesti koliko želite bez straha od dobivanja suvišnih kilograma. Odlične su grickalice za međuobrok koje će vas zasititi pa ćete manje posezati za “praznim” kalorijama.

VIDI OVO: Što vaši prsti govore o vama?

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'