Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mršavljenje i održavanje težine sprječavaju rak

Mršavljenje i održavanje težine sprječavaju rak
1

Navike modernog svijeta poput brze hrane, gaziranog pića i premalo kretanja put su prema razvoju svih vrsta zloćudnih bolesti

VIDEO

Održavanje vitkosti i svakodnevna vježba od 30 minuta najučinkovitiji su način da se spriječi razvoj različitih vrsta raka, tvrde svjetski znanstvenici. Oni su u posljednjih sedam godina proučavali prehranu i životni stil koji ponajviše vodi razvoju raka. Pretilost prouzročuje čak šest različitih vrsta tumora, među kojima su rak dojke, crijeva i gušterače. Potrebno je smršaviti i baviti se bilo kojom aktivnošću, što može biti hodanje ili obavljanje kućanskih poslova. Ono će pospješiti probavu, ojačati imunitet i održati razinu hormona na potrebnoj visini jer su upravo njihove oscilacije okidač bolesti. Za održavanje zdrave težine potrebno je pravilno se hraniti. U tome će pomoći namirnice bogate polifenolom koje djeluju preventivno na razvoj raka. Polifenola ima u voću, povrću, zelenom čaju i crnom vinu.

ZAŠEĆERENA PIĆA JAKO DEBLJAJU
Energetska i gazirana pića jako su kalorična, što povećava rizik od debljanja, a samim tim i razvoj od raka. Voćni sokovi, sa i bez šećera u velikim količinama jednako su opasni.

NA TJEDAN NAJVIŠE 500 GRAMA CRVENOG MESA
Postoje snažni dokazi da učestalo jedenje janjetine, svinjetine i govedine prouzročuje rak crijeva. Može se jesti kuhano u malim količinama. Treba izbjegavati i slaninu i kobasice.

ALKOHOL SAMO U MALIM KOLIČINAMA
Muškarcima se preporučuje ograničavanje pijenja alkohola na dvije čaše na dan, a ženama na jednu. Alkohol utječe na razvoj raka jednjaka, dojke, usta, jetara i crijeva.

SLANA HRANA ŠKODI ZDRAVLJU ŽELUCA
Sol treba rabiti što manje pri kuhanju. Zamijeniti je mogu različiti začini koji su mnogo zdraviji. Puno soli ima u konzerviranoj i prerađenoj hrani, kruhu i zobenim pahuljicama.

ZA MAJKU I DIJETE ZDRAVLJE JE U DOJENJU
Majkama se savjetuje da doje što dulje mogu. Idealno je barem šest mjeseci. Dojenje rizik od raka dojke svodi na minimum, a i mogućnost od prekomjerne težine djeteta.

VOĆE I POVRĆE VIŠE OD PET PUTA NA DAN
Birajte hranu bogatu vlaknima jer sprječavaju stvaranje raka usta, želuca i crijeva. Ima ih u mahunarkama, voću, riži i tjestenini. Jedite ih svaki dan.

ODBACITE  ZAMJENSKE TABLETE I VITAMINE
Dijetalne nadomjestke hrani treba izbjegavati u velikim količinama jer narušavaju ravnotežu organizma i povećavaju rizik od nastanka tumora.

DO ZDRAVOG ŽIVOTA SAMO BEZ CIGARETA
Pušenje cigareta i žvakanje duhana neminovno vode brojnim bolestima. Ne možete li se sami odviknuti, pomoć potražite u stručnim terapijama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru