Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muči vas vlaga u domu? Ovih pet recepata će vam pomoći

None Foto: Thinkstock

Ovdje je pet recepata za sredstva protiv vlage i plijesni koja možete vrlo brzo i lagano napraviti sami. Puno su bolji izbor od kupovnih jer nisu štetni za zdravlje vas i ukućana

Vlaga i plijesan u vašem domu ne samo da izgledaju ružno, nego što je još gore - mogu biti uzrokom mnogih oboljenja, od kojih su najčešća respiratorna oboljenja i razne vrste infekcija. Osim toga, mogu utjecati i na razvoj alergija. Ako imate vlagu ili plijesan u svojem domu, riješite ih se prirodnim putem. 

Ulje čajevca U boci s raspršivačem pomiješajte 450 mililitara vode i dvije žličice ulja čajevca. Dobro protresite i pošpricajte po površinama. Ostavite da tako odstoji i nemojte to mjesto naknadno prebrisati krpom. Treba naglasiti kako je miris prilično intenzivan i da će se zadržati u vašem domu nekoliko dana.  Pomoći će vam i ekstrakt sjemenki grejpa. Jedna od odličnih stvari je da on nema miris.

Alkoholni ocat On eliminira oko 90 posto plijesni i vlage. Ocat naspite u bocu s raspršivačem i pošpricajte na ugrožena mjesta. Ostavite neko vrijeme da “odradi” posao. S obzirom na to da ocat ima prilično jak miris, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, najbolje limuna, jer je ono dovoljno snažno da zamaskira neugodan miris octa. S druge strane, nije toliko jako da ima nepovoljan utjecaj na osobe osjetljive na mirise.

Hidrogen peroksid Pomoći će vam protiv vlage i plijesni. Potreban vam je 3-postotni hidrogen peroksid i plastična boca s raspršivačem. Hidrogen peroksid ulijte u bocu, pošpricajte na vlažna i pljesniva mjesta, ostavite da djeluje 10 minuta, a potom prebrišite.

Soda bikarbona Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomiješati s octom ili vodom. 

Sjemenke grejpa U bocu s raspršivačem ulijte 450 mililitara vode i 20 kapi ekstrakta sjemenki grejpa. Potom bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Tekućinu pošpricajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe da kasnije brišete sredstvo.

Komentari (11)
  • protiv vlage pomaže samo dobra hidroizolacija...

    14. 3. 2016,   07:14
  • Bolje da je vlažna nego suha

    14. 3. 2016,   08:38
  • Ovi savjeti nisu loši, ali ne odnose se na vlagu koja dolazi preko zidova ili kapilarnu vlagu, koja je najčešći uzrok plijesni na zidovima. Naravno da postoji i vlaga koja nastaje zbog sudara toplog i hladnog zraka i stvara kondenz ili pak vlaga koja se stvara od kuhanja ili kupanja. Vlaga ima više uzroka i najvažnije je otkoloniti uzrok i dobro provjetravati prostorije, a sve napisano u članku samo otklanja mirise plijesni i vlage iz prostorije, a nikako ne sprečava nastanak vlage. Ali danas je ionako važna vanjština... na svim područjima... unutrašnjost ili uzrok nikog ili malokog zanima. Šminka... samo šminka, a ispod????

    14. 3. 2016,   09:47