Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mučnina u autu nestat će ako zatvorite oči ili fiksirate pogled

Mučnina u autu nestat će ako zatvorite oči ili fiksirate pogled
1

Dok se vozite, fiksirajte pogled i duboko dišite. Protiv mučnine pomaže i đumbir, a pojačavaju je čitanje i razni mirisi. Tablete se piju najmanje pola sata prije putovanja

VIDEO

Kako si ne biste uništili godišnji odmor mučninama na putovanju, pokušajte držati oči zatvorene tijekom vožnje što dulje možete. Tako mozak ne prima vizualne informacije pa ih ne može uspoređivati s onima iz unutarnjeg uha, a time sprečavate mučninu. Pomoći će i ako stavite sunčane naočale. No ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog proturječnih signala koje mozgu šalju oči i unutarnje uho javljaju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. 

A u sprečavanju pojave simptoma također pomaže duboko disanje, pokazalo je američko istraživanje. Kako mučnina često pogađa djecu od dvije do 12 godina, tijekom vožnje ključno je skrenuti im pozornost, primjerice igrama, slušanjem glazbe ili gledanjem kroz prozor uz minimalne pokrete. Prije puta jedu se mali i lagani obroci, a piju se samo prirodni sokovi ili voda. 

Đumbirom protiv mučnine

Odraslima će protiv mučnine pomoći žlica svježeg đumbira razmućena u pola čaše vode, a djeca ga smiju piti od treće godine.

Ograničite kretanje

Kako biste izbjegli mučnine na putu, sjedite na prednjem sjedalu u automobilu, kraj krila u avionu, na sredini broda ili u prednjem dijelu vlaka. Bitno je da ste u najstabilnijem dijelu.

Tablete se piju na vrijeme

Uzimate li tablete protiv mučnine, morate ih popiti od pola sata do sat prije putovanja. Ako vam je već mučno, tablete neće pomoći.

Još gore uz čitanje i mirise

Izbjegavajte čitanje, a djeca crtanje i pisanje u vožnji jer pospješuju mučninu. Izostavite jake parfeme ili druge intenzivne mirise.

Alkohol i hrana potiču bolest

Prije puta izbjegavajte gazirana pića, kavu, alkohol te obilne začinjene i masne obroke jer stimuliraju dio mozga koji potiče mučninu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...