Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muškarci bi već danas mogli rađati djecu - otkrivaju liječnici

None Foto: Thinkstock

Zahvaljujući novim saznanjima vezanima za transplantaciju maternice, žene koje su do nedavno bile muškarci bi, zahvaljujući operacijskom zahvatu, uskoro mogle imati svoju djecu...

Doktor Richard Paulson, vodeći svjetski autoritet za plodnost, nedavno je održao predavanje na godišnjem okupljanju Američkog društva za Reproduktivnu Medicinu na kojem je predstavio dokaze da ne postoji ni jedna anatomska prepreka za presađivanje funkcionalne maternice u transrodnu ženu, piše Independent. 

- To možemo već sutra napraviti. Naravno da postoje neki dodatni izazovi, ali ne vidim nijedan očiti problem koji bi spriječio uspješnu transplantaciju maternice. Osobno smatram da postoje transrodne žene koje žele imati maternicu i vrlo vjerojatno će se podvrgnuti ovoj operaciji - objasnio je dr. Paulson.

Dodao je da iako muškarci i žene imaju drugačije formirane zdjelice da ima dovoljno mjesta da se usadi maternica. No sama procedura je jako komplicirana i zahtjevna i vrlo je vjerojatno da transrodne žene neće moći imati klasični porod već će morati ići na carski rez. Foto: Dreamstime

Iako postoje značajni pomaci u ovom tipu istraživanja, transplantacija maternice još uvijek spada u eksperimentalnu proceduru. Također, britanski znanstvenici su zabrinuti da bi pokušaj oplođivanja jajne stanice i ugrađivanja iste u maternicu transrodne osobe moglo biti neetično i da bi mogao postojati veliki rizik za fetus.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

- Iako bi implementacija oplođene jajne stanice u transrodnu osobu imala psihološki dobar utjecaj na budućeg roditelja, ovakva procedura se treba etički odvagnuti jer postoji velika opasnost da će dijete imati psihičke posljedice zbog netipičnog rođenja i uloga u obitelji - napominje Julian Savulescu, profesor etike na Oxfordu.

Od 2014. godine u Švedskoj je rođeno barem pet beba koje su svojih prvih devet mjeseci provele u presađenoj maternici, a u Velikoj Britaniji to se planira pokušati tek iduće godine.

U ovom trenutku, U Velikoj Britaniji je postoji zakon iz 2008. godine koji zabranjuje oplođeni embrio prenijeti u maternicu muškarca.

Komentari (39)
  • dokle ide bolest da mi je znat

    6. 11. 2017,   14:13
  • Mi muškarci odradimo svoje, al žene su tu stvorene da rađaju..

    6. 11. 2017,   15:08
  • Pa zašto ne...ionako smo od svijeta napravili majmunariju...muške gaće bez šlica i većina žena koja nema pojma što je suknja...nazdravlje...

    6. 11. 2017,   14:35