Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Muškarci imaju jače mišiće, no žene žive 3 godine dulje

Muškarci imaju jače mišiće, no žene žive 3 godine dulje
1

Žene proizvode više bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija, a možda je za dulji život zaslužnoi snažnije srce, kažu znanstvenici

VIDEO

Muškarci ne samo što imaju snažnije mišiće, nego im je i lakše zadržati ih. Žene starije od 65. godina moraju se mnogo više truditi kako bi očuvale mišićnu msu. To je zato što muško i žensko tijelo različito reagiraju na hranu i tjelovježbu, tvrde znanstvenici sa sveučilišta u Washingtonu. Oni su otkrili da žene nakon menopauze slabije iskorištavaju hranu za izgradnju mišićne mase nego muškarci njihove dobi, i to ponovno zbog pada razine estrogena, koji je ključan za održavanje koštane mase, ali i mišića.
Prije puberteta, migrena češće pogađa dječake nego djevojčice. No, s odrastanjem stanje se mijenja - migrena pogađa 20 posto žena i samo 10 posto muškaraca. To je stoga što ženski hormoni djeluju kao okidač tog stanja. Ipak, muškarci pet puta češće pate od tzv. “cluster” glavobolja. To su žestoke glavobolje koje obično pogađaju područje oko jednog oka ili sljepoočnice i javljaju se u naletima. Njihov okidač mogu biti promjene razine testosterona, osobito njihovim padom.
Još uvijek nije pouzdano utvrđeno zašto žene žive tri godine dulje od muškaraca. Britanski znanstvenici smatraju da je za to zaslužan njihov snažniji imunosni sustav koji ih štiti u starijoj dobi. Oni su otkrili da žene proizvode više bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija, a možda je za dulji život zaslužnoi snažnije srce. Ipak, muškarci se mogu tješti činjenicom da će ih u životu patiti od manje kroničnih bolova kojima su sklonije žene.

>>> Muškarci dvostruko češće pate od plućnih bolesti poput kroničnog bronhitisa i emfizema pluća, no puše li, žene mogu prokockati svoju prednost. Ženska pluća su manja od muških pa je moguće da ona upijaju koncentriraniji oblik dima jer češće uvlače.

>>> Očne bolesti poput glaukoma i katarakta jednako često pogađaju žene i muškarce. Žene su iz nepoznatih razloga sklonije autoimunim bolestima poput skleritisa (upale bjeloočnice), dok se muškarce češće pogađa spuštanje vjeđa što izaziva iritacije i oštećenja rožnice.

>>> Žene tri puta češće pate od sindroma iritabilnog crijeva, česte bolesti probavnog sustava. No, nije poznato zbog čega. Kod muškaraca, ovaj je poremećaj češće simptom neke druge skrivene bolesti, poput kolitisa ili kronove bolest. Kod žena, sindrom iritabilnog crijeva češće upućuje na celikaliju, odnosno nepodnošenje glutena, bjelančevine koje ima u žitaricama: pšenici, raži i ječmu.

>>> Ženski mozak, iako manji od muškog, gušće je nakrcan stanicama u području zaduženom za kontrolu prosudbu, osobnost i pamćenje. To bi moglo objasniti zašto žene deset puta češće pate od poremećaja povezanih s tim područjima, npr., napada panike i anksioznosti. Sa starenjem, ženski mozak brže gubi stanice, a žene češće pate od demencije. Mentalne bolesti poput šizofrenije češće pogađaju muškarce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?
ŽESTOKA ČIPKA

Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?

Baby Lasagna nosi modernu tradiciju - njegova je kostimografkinja iskombinirala etno elemente iz cijele Hrvatske: 'Na njemu se odmah vidi odakle je došao'