Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muškarci koji potječu iz velikih obitelji imaju veći broj spermija

None Foto: Dreamstime

Prateći devet generacija današnjih muškaraca znanstvenici su po prvi put povezali genetsku sklonost dobrom zdravlju spermija, odnosno problemima s plodnošću

Muškarci čiji su preci imali više djece imaju veći postotak zdravih i pokretnih spermija, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Utah. Usporedbom kvalitete sperme i brojem djece kod devet prijašnjih generacija utvrdili su da se za svako dijete u obitelji broj spermatozoida povećao za 1,8 milijuna.

S tim bi se, smatraju znanstvenici, mogli povezati i problemi s plodnošću koji bi također mogli biti nasljedni, jer se pokazalo i da obitelji koje su imale manje djece ni u nekoliko idućih generacija taj broj ne povise. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovo je jedna od prvih studija koja ispituje odnos između veličine obitelji u više generacija i broja spermija kao pokazatelja plodnosti muškaraca - objasnili su nedavno autori studije na godišnjem sastanku Američkog društva za reproduktivnu medicinu u Philadelphiji.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE U posteljici rodilja našli čađu - čestice onečišćenog zraka

Oni su proučavali skupinu od 2182 muškarca, a uspoređujući uzorke njihove sperme s bazom podataka o broju stanovništva locirali su njihove obitelji sve do 1935. godine. Otkrili su da muškarci, koji su u prošlosti imali veće obitelji, imaju i gotovo dva milijuna zdravih spermija. Inače, normalan se broj spermija kod plodnog muškarca kreće između 15 i 200 milijuna u mililitru sjemene tekućine. Smatra se kako sve ispod 15 milijuna može utjecati na plodnost. Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Ova nam studija jasno pokazuje kako muška plodnost može biti nasljedna - rekao je predsjednik Američkog reproduktivnog društva, dr. Peter Schlegel.

Handsome man with medicine MAGIČNA PILULA Hrvati sve više gutaju tablete protiv erektilne disfunkcije

Inače, početkom ove godine danski su znanstvenici analizom broja spermija kod 800 tinejdžera otkrili kako će dečki imati manji broj spermija ako su im očevi pušili cigarete prije i u vrijeme njihovog začeća. Navode da su oni čiji su očevi prije začeća svakodnevno pušili imali koncentraciju sperme za oko osam posto nižu.

Profimedia | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Što sve uzrokuje manji broj spermija?

Smatra se da je muškarac 'u problemu' (u medicini poznato i kao oligozoospermija) ako ima manje od 15 milijuna spermija po mililitru. Liječnici upozoravaju kako mali broj spermija otežava prirodno začeće, a ističu i kako su problemi sa spermom prilično česti, uključujući mali broj spermija i kvalitetu sperme.

Dreamstime SRETNO I FUNKCIONALNO Izbjegnite erektilnu disfunkciju prateći ovih 10 zdravih savjeta

Otprilike jedan od tri para teže dobije dijete zbog tih problema, navodi britanski NHS za Daily Mail.

Problemi s kvalitetom i količinom sperme mogu se povezati sa:

  • Hormonalnim disbalansom
  • Genetikom
  • Spuštenim testisima ili hernijom (kilom) u djetinjstvu i operacijom tih stanja
  • Genitalnim infekcijama
  • Prekomjernom konzumacijom alkohola
  • Pušenjem i konzumacijom droga
  • Određenim lijekovima

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)
  • Živjeti relativno zdravo, i ne provoditi previše vremena uz pornografiju, i nema problema s brojem spermija.

    15. 10. 2019,   17:00