Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muškarci pamćenje gube puno ranije nego njihove partnerice

None Foto: Allmoviephoto.com

Blagi gubitak pamćenja muškarce pogađa ranije nego njihove bolje polovice, a istraživanje Klinike Mayo pokazuje da je veliku ulogu u tome igra i stručna sprema

Ako vaš partner zaboravi oprati suđe, nemojte ga osuđivati. Naime, muškarci imaju veći rizik od blagog gubitka pamćenja nego žene, otkriva trogodišnja studija Klinike Mayo provedena na 1450 ljudi koji su svakih 15 mjeseci polagali ispite, a prenosi abc News

Gotovo 7,2 posto muškaraca i 5.7 posto žena pati od blagog gubitka pamćenja. Gubitak pamćenje više pogađa muškarce s nižom stručnom spremom, a najmanje žene s visokom stručnom spremom, potvrđuje istraživanje. 

- Rezultati istraživanja pokazuju da žene razviju simptome blagog gubitka pamćenja kasnije u života, ali a posljedice su puno teže nego kod muškaraca - tvrdi autor studije dr. Rosebud Roberts. 

Blagi gubitak pamćenja je sindrom, a ne bolest. Može je uzrokovati nedostatak vitamina, bolest štitnjače, neki lijekovi, alkohol, ali isto tako može biti posljedica moždanog udara ili rani znak Alzheimerove bolesti, objašnjava neurologinja dr. Claudia Kawas sa Sveučilišta Kalifornija. 

Znakovi blagog gubitka pamćenja

 • Teškoće s učenjem i pamćenjem novih informacija
 • Problemi s rješavanjem zadataka ili donošenjem odluka
 • Zaboravljanje događaja ili razgovora koji su se dogodili nedavno
 • Više vremena za rješavanje teških mentalnih aktivnosti
Komentari (3)
 • apsolutno se slažem ali muškarci gube pamćenje selektivno !! drugim riječima, čim nešto izgovorim znam da je taj to već zaboravio, ali s druge strane nešto što bi trebao zaboraviti taj pamti ko slon ! :))

  28. 1. 2012,   09:31
 • Moja partnerica je izgubila pamet prije mene,tako da je ovaj clanak laz

  27. 1. 2012,   15:57
 • PARDON molim kaj sam ono htel reći.....??

  28. 1. 2012,   19:40