Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muške bebe se češće rađaju prijevremeno, potvrdile studije

None Foto: Fotolia

Ženske bebe razviju se brže od muških u maternici zbog čega su im organi razvijeniji te imanju veće šanse za preživljavanje uslijed prijevremenog poroda

Rizična vjerojatnost da će se dijete poroditi prije termina su 14 posto veće ako trudnica nosi dječaka, a ne djevojčicu, pokazala je studija Škole za medicinu i higijenu u Londonu. Prema njoj, prošle se godine u Velikoj Britaniji prije 37. tjedna trudnoće rodilo 34.400 dječaka naspram 28.700 djevojčica, piše Daily Mail.

Muške bebe, osim rizika od prijevremenog poroda prati i rizik od moguće smrti upravo zbog toga. Stručnjaci objašnjavaju da se ženske bebe razvijaju brže u maternici od muških, ranije im se formiraju unutarnji organi, pa i pluća zbog čega se povećava vjerojatnost preživljavanja.

- Dječaci imaju veći rizik od infekcija, porođajnih komplikacija, žutice i urođenih deformacija, no najveći rizik je od prijevremenog poroda. Usporedite li dvije bebe rođene prijevremeno, dječak će imati veći rizik od smrti i komplikacija u usporedbi s curicom - izjavila je voditeljica studije, profesorica Joy Lawn.

Prema globalnim istraživanjima, objavljenim u časopisu "Paediatric Research" godišnje se prijevremeno rodi 15,1 milijun beba, od čega umre oko milijun zbog preranog poroda. 

Komentari (8)
  • Ako od 15 mil. beba, nedonoščadi umre milion, toliko velik postotak je ravan katastrofi..!!

    15. 11. 2013,   14:21
  • Normalna trudnoća traje oko 40 tjedana a ja sam valjda bila jedina kojoj je u trudničkoj knjižici pisalo 44 tjedna, eto kako liječnici znaju računati..

    15. 11. 2013,   14:57
  • ja se nis dal van sve do zadnjeg. Boril sam se rukama i nogama i urlal iz sve snage, al brkata babica je bila jača.

    15. 11. 2013,   14:26