Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Muške infekcije ljeti: Pijte više vode i uvijek nosite suhe gaće

None Foto: Dreamstime

Muškarcima ljeti prijeti upala donjih mokraćnih putova i prostate zbog čega bi i oni trebali izbjegavati duže zadržavanje u mokrim kupaćim gaćama, ističe urolog

Nečistoća u bazenima, ili oko bazena, rijetko je uzrok urogenitalnih infekcija kod muškaraca pa se njima rjeđe savjetuje da paze gdje će potražiti osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci, kao i da ne sjede na vlažnim ogradama uz bazen, na vlažnim stolcima i slično. 
Ipak, želite li ljeti izbjeći urogenitalne probleme, poslije kupanja svakako je dobro presvući se u suhe kupaće gaće.

Naime, ni muškarci ne bi smjeli sjediti u mokrim kupaćim gaćama na hladnoj podlozi, jer pothlađivanje mokrih dijelova tijela može dovesti do upale donjih mokraćnih putova i prostate, upozorava dr. med. Neven Kapun, urolog iz ordinacije Kapun. 

Najčešća ljetna uroinfekcija kod oba spola je upala mokraćnog mjehura uzrokovana bakterijom Escherichia coli, a do infekcije kod muškaraca najčešće dolazi tako da bakterije s kože genitalne regije ulaze u mokraćnu cijev i dolaze do mokraćnog mjehura. Iz mjehura mogu krenuti prema prostati, gdje mogu izazvati simptome upale, a zatim i prema tkivu epididimisa i testisa te i tamo dovesti do upalnog procesa. Zbog toga je ljeti vrlo važno voditi računa o unosu dovoljno tekućine kako bi se potaklo mokrenje, kojim se urogenitalni sustav ispire od bakterija. 

POGLEDAJTE VIDEO:- Muškarcima, kao i ženama, savjetujemo da ljeti piju dovoljno tekućine kako ne bi došlo do stvaranja mokraćnih kamenaca. Početne i jednostavne upale mogu se riješiti samim konzumiranjem više tekućine - kaže naš sugovornik. To podrazumijeva od dvije do tri litre tekućine kroz dan, u što treba uračunati i juhe ili variva, kao i voće. Stručnjaci kažu kako je najbolje konzumirati običnu vodu, prirodnu limunadu ili svježe iscijeđene voćne sokove. 

Preporučuje se konzumirati i voće bogato vodom, kao što su lubenica i dinja, a izbjegavati konzumaciju previše hladnih, zaslađenih gaziranih pića, kao i većih količina alkohola. Naime, hladna gazirana pića osvježavaju samo u prvi čas, ali zapravo potiču organizam da se iznutra počne zagrijavati pa ćete se još više znojiti, a slično djeluje i alkohol. Također, vrlo je važno ne zadržavati mokraću, odnosno mokriti kad god osjetite potrebu (najmanje svaka 3-4 sata), jer tako osiguravamo redovito ispiranje mokraćnih kanala. 
Foto: Dreamstime
Općenito, ni muškarcima ni ženama ne preporučuje se previše uska odjeća i sintetika u području genitalnih organa jer može potaknuti znojenje, i tako stvoriti “plodno tlo” za naseljavanje i razvoj bakterija. To se pogotovo odnosi na ljeto. No kvaliteta i vrsta donjeg veša ne utječe bitno na učestalost samih upala ljeti, kaže naš sugovornik. 
S obzirom na to da smo ljeti često opušteniji i otvoreniji prema “usputnim” vezama, nipošto ne smijemo zaboraviti na odgovarajuću zaštitu. 

- Ljeti se mnogi muškarci upuštaju u veze s njima nepoznatim partnericama. Savjetujemo svakako upotrebu kondoma koji štiti od prenosivih spolnih bolesti, ali i izbjegavanje odnosa dok se osoba bolje ne upozna - dodaje. 

Paziti moraju...

Urogenitalne infekcije češće su kod starijih muškaraca (iznad 50 godina), onih koji imaju problema s bubrežnim kamencima, s proširenom prostatom, kao i oboljelih od dijabetesa ili drugih kroničnih bolesti koje utječu na slabljenje imuniteta. Kod njih infekcije često mogu prijeći u komplicirane. 

Upala mjehura

Kod muškaraca je upala mjehura (cistitis) puno rjeđa nego u žena, no često je povezana s upalom prostate te epididimitisa (pasjemenika) pa je, uz pregled urinokulture, dobro obaviti paralelni pregled. Kod upale mokraćne cijevi kod muškaraca često nema izraženih simptoma.

Upala prostate

U slučaju upale prostate mogu se javiti povećana temperatura i umor, a javlja se i česta, nezadrživa potreba za mokrenjem i pečenje ili bol koja može utjecati i na seksualnu funkciju. Jedan od simptoma je i često mokrenje tijekom noći. Mokraća može biti zamućena i sadržavati vidljivu krv.

Top 5 najboljih savjeta da dobro iskoristite ovo ljeto:

1. Zbogom masnom
Tijekom ljeta izbjegavajte masnu i prženu hranu te obogatite prehranu voćem i povrćem. To će pridonijeti boljoj regulaciji probave, a možda i tome da - uz druge aktivnosti - skinete kilu, dvije viška. 

2. Usporite ritam
Riješite se stresa, naspavajte se i povratite energiju u ovo vrijeme. Zato planirajte ugodan i opuštajući odmor, umjesto da se prekrcate obavezama, vrijeme provedete za volanom ili u obilascima.

3. Pregledajte se
Prva dva do tri dana odmora, ili prve dane nakon povratka s godišnjeg, iskoristite za sistematski pregled. Obavite ključne preglede s obzirom na dob i općenito zdravstveno stanje.

4. Smanjite pušenje
Razmislite o tome da prestanete pušiti ili barem smanjite pušenje, kao i da smanjite konzumaciju alkohola, šećera i soli - odnosno svih faktora koji bitno utječu na ukupno zdravlje. 

5. Pokrenite se 
Odmor je odlično vrijeme da započnete s jutarnjim vježbanjem ili kratkim šetnjama prije večere i pretvorite to u naviku. Osposobite bicikl ili izvadite rekete za badminton i zaigrajte s ukućanima. 

Komentari (13)
  • Kako mogu biti suhe po ljeti od tolike vrucine...Svasta.. Najbolje bez gaca..

    27. 6. 2017,   14:28
  • najbolje je urinirati u more što češće

    27. 6. 2017,   14:29
  • Ja ljeti i zimi nosim vunene gaće a ako idem na plažu preko vunenih navučem kupaće speedo gaće, tako je najsigurnije!

    27. 6. 2017,   18:37