Obavijesti

Lifestyle

Komentari 45

Na Adventu ima i havajskih delicija, steakova od 160 kn...

Na Adventu ima i havajskih delicija, steakova od 160 kn...
1

Hit Adventa u Zagrebu su palačinke iz krušne peći, janjeća peka i molekularni kokteli, a u Splitu se nude delicije od fritula s Oreo keksom, sirnog sendviča iz Philadelphije pa do burgera od kozica

VIDEO

Kobasice, hot-dog, fritule, “obično” kuhano vino... Bila je to nekad glavna ponuda zagrebačkog Adventa. Može ih se pronaći i ove godine, no ponuda je, nasreću, sve bogatija i raznovrsnija. Prošli smo dio kućica koje “odskaču”.

Raznovrsnom gastronomskom ponudom prednjači Fuliranje na Strossmayerovu trgu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

Odmah na ulazu naletjet ćete na “Nonina tajnu”, kućicu sa slasticama. U ponudi su palačinke i fritule po “bakinoj” recepturi. Mi smo kušali fritule po cijeni od 20 kuna. Bile su prelivene vrućom čokoladom, a jedini problem je bio što nisu bile “svježe”, odnosno bile su mlake, što nam je malo pokvarilo dojam. U blizini fritula nude i RougeMarin, koje možete probati za 26 kuna, a napravljene su od batata. No za takve stvari treba poći malo južnije, odnosno na Tomislavac, gdje je klizalište, a ponuda primjerenija najmlađima.

Redovi se stvaraju kod “Opat - vrta Kornata”.

Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene
Blagdani mogu biti opasni: Ne palite lampice ako su oštećene

Vlasnik Ante Božikov donio je dašak Dalmacije u metropolu i pogodio.

Spremaju tamo janjeću peku za 45 kuna, murtersku pašticadu za 55, ali i razne juhe. Meni ovisi o svježoj robi. Prošle su subote prodali 50 kilograma tunjevine, a imaju i juha.

- Janjetina nam dolazi svježa s Kornata, otkoštena, a naša pašticada drugačija je zbog pacanja, jer se sastoji od domaće kvasine i kadulje - objašnjava nam Božikov.

Ljudi vole kod njega pojesti juhu s bobom i sipom, hobotnicu, ali najveći hit su mu palačinke s kremom od vanilije iz krušne peći (35 kuna). Slasne su, peć im daje bogatiji okus...

Do ravnog trbuha i bez kirurga: Rješenje je masaža s drenažom
Do ravnog trbuha i bez kirurga: Rješenje je masaža s drenažom

- Sve ide dobro, ljudi vole dobro pojesti, ali čini mi se da su im palačinke najveći hit - kaže Ante.

Prošle godine je veliki hit bio Rešetka by Đurina hiža. Predstavili su se tad Tomahawk steakom u rasponu od 850 do 1100 grama.

Bili su stacionirani na Europskom trgu, a sad su se “preselili” na “Baš naš advent” u Klovićevim dvorima.

Na prošlogodišnjem tragu opet im je u ponudi “ozbiljan komad mesa”, ovaj put je to “New York Strip Steak”, po cijeni od 160 kuna. Junetina je to marinirana, u koju se dodaju soja sos i začini, no najvažniji dio je - Hennessy.

- Meso je kod nas domaće, sve pripremamo sami i ljudi su to prepoznali. Pazi se na svaku namirnicu i kod nas su to sve autorska jela - rekao nam je “ideolog” Nikola Božić.

Imaju još nekoliko poslastica, a neke tek pripremaju. Hvaljen im je janjeći šiš u domaćoj tortilji u umaku od gorgonzole za 42 kune.

- A uskoro ćemo imati Ardberg burger po originalnoj škotskoj recepturi. Bit će mariniran u Ardbergu, koji ima karakterističan okus po dimu - objašnjava nam Božić.

Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke
Prije pečenja kolača: Evo kako lako očistiti pećnicu bez muke

U blizini je još nekoliko atraktivnih kućica, poput Tako Yaki, s japanskim okruglicama punjenim hobotnicom, ili ramen rolica na kućici Fun Bobby s punjenom govedinom iz slobodnog uzgoja. I tamo su jedan od najvećih hitova - molekularni kokteli. Na “Fuliranju” je to kućica “Molecular bar by Mangosta”. Nude “London Hot Gin” za 38 kuna.

- Baza nam je kuhana jabuka s đumbirom i limetom. Dodaje se vrući gin, a na kraju se stavlja i suhi led, koji se ne topi, no iz čaše se jako dimi i to sve izgleda jako atraktivno - objašnjava nam voditelj kućice Lordan Marić.

Na Cvjetnom trgu je “Winter House”, nude posebnu Božićnu kobasicu (39 kuna), a dolazi sa šopskom salatom.

- Sve radimo sami u našem restoranu, ništa ne dobivamo gotovo - kaže nam Ivan Krnčić.

U jednom se kuha grah sa sedam vrsta kobasica (40 kuna) ili gulaš, oni se po danima izmjenjuju, a u drugom se krčkaju sarma (45 kuna), buncek i vratina (45 kuna) te zelje. Dobra stara domaća hrana u vrhunskoj izvedbi.

Prijateljice 80 godina: Znaju se od škole, sada su skupa u domu
Prijateljice 80 godina: Znaju se od škole, sada su skupa u domu

- Pa zimsko je vrijeme, mi smo ovdje naviknuti na takva jela. I ljudima je drago, vidim kako se neki baš oduševe kad ugledaju naša kola s kotlovima - rekao nam je vlasnik Damir Tašner.

Na Fuliranju je još jedna novost, a to je Pokeraj i njihov sve popularniji havajski street food poke. Iako nastao kao hladno jelo od tune ili hobotnice, tamo ga ima od bunceka, poke s kobasicom i poke sa svinjskom potrbušinom. Naravno, osim hrvatskih inačica, u ponudi imaju i one “prave”, s tunom ili lososom.

Oprezno sa suhim ledom

Suhi led je na minus 80 stupnjeva Celzijevih i stavlja se u molekularni koktel. 

'Sveta' juha

Kod Opata je popularna juha s bobom i sipom.

Pokeraj nudi havajski street food

Poke od bunceka (49 kuna) novost je u ponudi kućice na Fuliranju. Uz pečeni buncek, u njemu se još nalazi riža, ananas, ljubičasto i bijelo zelje... 

Šiš ćevap i salata

Na Cvjetnom trgu je “Winter House” koji nudi šiš ćevap uz dodatke poput šopske salate i Jalapeño papričica.

Istarske delicije u chiabatti i tortilji

U Klovićevim dvorima ima istarska tortilja za 40 kuna i tortilja za 48 kuna. Dolaze s kobasicama, emulzijama i aioli umakom. 

Buncek, sarma...

Na Cheese baru spremaju se buncek, sarma, grah...

Đurina hiža opet sa steakovima

Steakovi su ‘forte’ Đurine hiže pa je to tako i ove godine. Predstavili su New York Strip Steak, koji serviraju s povrćem i domaćim kruhom.

Slavni keks sad je u fritulama

Advent u Splitu je ove godine bogatiji za klizalište u Đardinu, gdje je smještena i posebna kućica, a glavni adut su im vrhunska kava i jelovnik prilagođen topljenom švicarskom siru Raclettu. Pola koluta se, naime, stavlja na aparat i topi na grijaču, a tim otopljenim sirom prelijeva se pomfrit. Tu je i “Philly cheese” sendvič i sarma u kruščiću prelivena sirom i posuta čvarcima.

- Sir je naša centralna točka i cijeli jelovnik smo prilagodili njemu. ‘Philly cheese’ sendvič nastao je u Philadelphiji u SAD-u, a riječ je o kidanom ramsteku s lukom, gljivama, preliven Worcester umakom, topljenim Raclettom i vlascem – objašnjava Josip Šlenc iz kućice D16. Tamo radi i Stanko, jedan od ponajboljih barista u Hrvatskoj, kojemu su kava i posao i strast i umijeće, zapravo, životna filozofija.

- Kava je s brazilskih farmi uvezena sirova i mi je pržimo sami. Inače se kavom pomno bavim posljednje tri godine, i to je vrlo zahtjevna namirnica. Morate znati odakle je zrno i kako je prženo, a o tome ovisi kako ćemo je mljeti i spremati. Splićanima želimo pokazati što je dobra kava – kaže Stanko. Na kućici smo našli još jednu posebnost – fritule s Oreo keksima.

- Riječ je o malim krafnama s cijelim keksom unutra, za naše najmlađe – kaže Stanko dodajući da imaju jako puno domaćih proizvoda i pića te su na to posebno ponosni.

Na splitskoj Rivi našli smo još jednu zanimljivu kućicu - Black Dog. Vlasnik je Irac Luke. Kolega Kristijan nam je objasnio što je u njihovoj ponudi.

- Imamo dvije vrste hot doga, koji su zapravo s kobasicama, a ne s hrenovkom. Prvi je ‘beer dog’, ime je dobio jer se kapula karamelizira na pivi, a od dodataka tu su kupus, umaci, začini... Drugi je ‘chilly cheese dog’, u koji po želji dodajemo Jalapeño ljute papričice. Podloga mu je mljeveno meso koje sami radimo, cheddar sir i umaci. A tu su i gulaš, ali i vege inačice ovih jela. Petkom nudimo i burger od kozica, ako netko posti – rekao je Kristijan.

Oreo fritule

SASTOJCI: 150 g čvrstog jogurta, Oreo keksi, 300 g oštrog brašna, 2 žlice šećera, vanilin šećer, prašak za pecivo, 2 jaja, malo soli, ulje, čokoladni preljev

PRIPREMA: Sve sastojke izmiješajte električnim mikserom ili kuhačom. Zagrijte dosta ulja u loncu. U tijesto umočite Oreo kekse pa ih pecite u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu boju.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija američki ambasador 20:07
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'