Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!

Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!
9

IMA SVEGA... Na Zrinjevcu vas čekaju tradicionalni recepti u novom ruhu, a na Fuliranju egzotični okusi. Fratri će kuhati specijalitete iz samostana, a sav prihod ići će potrebitima...

VIDEO

Na Ledenom parku, osim što će se klizati pod zvijezdama, moći će se okusiti delicije poput kosanog sous-vide bunceka koji se kuha 25 sati i još 40 raznih jela na 20 adventskih kućica.

POGLEDAJTE VIDEO (kako najbolje iskoristiti krumpir):

Pokretanje videa...

krumpir 01:09

Ljubitelji američke kuhinje moći će uživati u Pulled beefu s BBQ Jack Daniels umakom u pecivu i Bunceku Americano u pecivu. Za one koji više vole istočnjačku kuhinju, tu su Chicken & shrimp springrollsi. Pripremat će se i viška pogača, riblji ražnjići, Kaserkrainer kobasica i Pulled beef s BBQ Jack Daniels umakom u pecivu. Kad odšetate dalje prema centru i dođete na Strossmayerov trg, krenite na Fuliranje. Tamo će tridesetak restorana i kreativnih barova u Zagreb dovesti raskošne okuse iz raznih dijelova svijeta.

Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama
Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

Za one koji preferiraju istarske specijalitete, poput sočnog ombola i kobasica, poslasticu pripremaju Fermaj Tovara, B.A.B. Piantina i restoran Vodnjanka. Na Fuliranje premijerno dolazi i TasteAtlas. Na njihovoj kućici moći ćete uživati u mirisima i okusima Italije i Portugala, među kojima je Pastel de nata, legendarni portugalski slatki tart iz 18. stoljeća. Za ljubitelje slatkog čekaju mini i maksi fritule, churrosi, šnenoklice, trdelnik, voćne i germ knedle na “slatkim” kućicama Slatki brlog, Nonina tajna, Trdelnik i Chiquita Churrosita. Okrijepiti se možete vinima, ginovima, koktelima, rakijama i punčevima te festivalskim pivom koje priprema The Garden Brewery.

Nakon toga dolazite do Zrinjevca na kojem je naglasak - tradicija.

Na kućici Ledena moć kušat će se nova inačica ajngemahteca, a pečena patka bit će poslužena s popečkom od mlinaca i krumpira na Plavom škarniclu. Jela iz bakinih kuharica, poput grenadirmarša, jest će se na Afteru. Tačkrle ili jastučići od krumpirova tijesta punjeni pekmezom s posipom slatkoljupci će moći kušati na kućici Cugmašini. I ove godine na Zrinjevcu će biti kuhano misno vino i samostanska sarma “Kod fratara”, a riječ je o kućici Pučke kuhinje Caritasa župe sv. Antuna Padovanskoga. Sav prihod opet ide u dobrotvorne svrhe. Rougemarinova kućica na Trgu za Advent dobiva naziv GrinčMarin, a na njoj možete kušati Čupavac. To je vrući desert inspiriran knedlom čije je tijesto od batata punjeno kokosom, čokoladom i lješnjacima te preliveno umakom od čokolade.

Okrijepiti se možete O’čajem, crnim indijskim čajem s mlijekom i kombinacijom začina. U ponudi imaju i Masni, sendvič u domaćem pecivu od muškatne tikve s vučenom janjetinom, namazom od carskog mesa, ukiseljenim kimchijem i crvenim umakom, koji je umočen u umak od cheddar sira. Kućica Dinamo sprema BBBuncek - kuhani buncek u tortilji s dinstanim zeljem. Popnete li se na Gornji grad, na Strossu ćete, osim u domaćoj kuhinji, moći uživati i u svjetskim delicijama, poput libanonske. Falafel i drugi specijaliteti spremat će se na kućici Biblos, a ljubitelji domaće kuhinje moći će guštati u ličkoj kobasici s kupusom ili u prženom ličkom krumpiru u kukuruznom brašnu i čvarcima ili slaninom na kućici Bear’s Cave.

Buncek s kiselim zeljem (Eat me) - Zrinjevac

SASTOJCI: veći dimljeni buncek, glavica kiselog zelja, sol, 8 kom papra u zrnu, 2 lovorova lista, čajna žličica soli, 2 jabuke, prstohvat tucane domaće paprike ili čilija, 10 dkg suhe slanine, 10 dag čvaraka, 2 dl juhe od bunceka

SASTOJCI: Na malo svinjske masti ubacite sitno kosani crveni luk. Kad postane proziran, dodajte špek narezan na kockice i čvarke. Pirjajte pa dodajte narezano kiselo zelje, soli, lovorov list, papar u zrnu i pirjajte oko 20 minuta. Na kraju dodajte naribane jabuke, prstohvat dimljene tucane paprike i juhe od bunceka te pirjajte 5 minuta. Buncek koji je bio u suhom pacu tri tjedna stavite kuhati u malo slane vode s korjenastim povrćem. Kuhajte dok se ne počnu odvajati od kosti. Izvadite u tepsiju, narežite na veće komade i pecite oko 15 minuta.

Loši rezultati: Mljeveno meso koje je ljepljivo puno je tetiva
Loši rezultati: Mljeveno meso koje je ljepljivo puno je tetiva

Francuska kobasica (Grinčmarin) - Božićna bajka

SASTOJCI: kg svinjetine, 16 dag svinjske kože, 2 dag soli, dag papra, 2 dag češnjaka u prahu, 0.5 dag kadulje, 0.2 dag mažurana, 0.2 timijana, 3 dl bijelog vina

PRIPREMA: Pomiješamo sve suhe sastojke u većoj posudi pa dodamo bijelo vino te sve dobro promiješamo dok ne dobijemo sjedinjenu masu. Dodamo mljeveno svinjsko meso te također mljevenu svinjsku kožu, sve dobro izmiješamo dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Pripremimo stroj za punjenje kobasica i crijevo za punjenje kobasica koje smo natopili u vodi. Smjesu za punjenje kobasica premjestimo iz zdjele u stroj za punjenje, crijevo namjestimo na nastavak za punjenje kobasica te uključimo stroj i punimo kobasice oko 120 g.

Ričet sa suhim mesom (Pajdaši) - Zrinjevac

SASTOJCI: 350 g suhog mesa, 200 g ječmene kaše, 2 srednje velike mrkve, 2 veća luka, 60 g celer korijena, 1-2 lista lovora, 2 žličice koncentrata rajčice, 2 žličice oštrog brašna 2 žličice octa, 500 ml pilećeg temeljca, sol, papar, 30 ml suncokretova ulja, 1 jaje, 2 žlice nasjeckanog peršina, 30 g krušnih mrvica, 15 g oštrog brašna

PRIPREMA: Narežite povrće i meso na manje kockice. Ječmenu kašu stavite u posoljenu vodu i kad zavrije kuhajte 20 minuta. U većoj posudi pirjajte povrće na zagrijanom ulju. Dodajte meso i pirjajte još 10 minuta. Zatim dodajte koncentrat rajčice, oštro brašno, temeljac, listove lovora, sol, papar i nastavite kuhati dok sve ne omekša. Pred kraj dodajte ocat. Izvadite povrće i meso, a tekućinu stavite sa strane za umak. U zdjeli pomiješajte kuhani ječam, povrće, meso, jaja, krušne mrvice, brašno i nasjeckani peršin. Oblikujte popečke (svaki po 100 g) pa ih stavite u hladnjak oko sat vremena. Popečke uvaljajte u oštro brašno i pecite na dobro zagrijanoj tavi ili grillu, po šest minuta sa svake strane, na srednje jakoj vatri. Poslužite s umakom od kuhanja ričeta i tostiranim kruhom.

Wurst poke bowl (Pokerai by Chili) - Fuliranje

SASTOJCI: 4 dimljene svinjske kobasice, kuhano jaje; Coleslaw: 1 kg kupusa, 100g ribane mrkve, pola jabuke narezane na kockice, žlica i pol majoneze, sok od limuna, sol, papar; 200 g kečapa, 1 dcl soka od jabuke, pola glavice luka, češanj češnjaka, 50 g smeđeg šećera, 30 g worchester umaka, 2 žlice curry praha; Ananas salsa: 100 g kockica ananasa, 2 g ljuta tucana paprika, 3 lista rezane svježe mente, 10 g maslinova ulja, žličica majoneze, 20 g soka od limuna; Riža: 300 g sushi riže, 30 g rižina octa, 10 g mirina, 20 g šećera: Kimchi: 1 kg kupusa, 100 g ribane mrkve, pola jabuke narezane na kockice, kockice ananasa, 15 g fish umaka, 15 g Sambal olek Gochujang chili pasta

PRIPREMA: Coleslaw: Naribati kupus, posoliti i pustiti da odstoji 10 minuta. Ocijediti kupus te dodati naribanu mrkvu, jabuku, majonezu i sok limuna. Začiniti paprom i soli. BBQ umak: Prodinstati luk, dodati sve sastojke i pustiti da kuha 20 minuta. Na kraju umiješati curry prah. Ananas salsa: Sve sastojke izmiješati i povezati u istoj zdjelici. Riža: Skuhati rižu u rice cookeru. Toplu rižu začiniti rižinim octom, mirinom i šećerom. Kimchi: Sve izmiješati i pustiti da odstoji 2 sata. Skuhati kobasice i završiti na grilu, jaje skuhati i sve sjediniti.

Razveselite djecu: Recept kako napraviti divovski 'Kinder Joy'
Razveselite djecu: Recept kako napraviti divovski 'Kinder Joy'

Black dog (The Garden Bar & Kitchen) - Fuliranje

SASTOJCI: 300 g crne krvavice, 400 g kuhani krumpir u kori, 5 g soli, 2 g papra, 1 štapić cimeta, 3 klinčića, pola muškatnog oraščića, 2 klekove bobe, za paniranje brašno, jaja i krušne mrvice, 4x krumpirovo brioche pecivo; za dinstano zelje: 200 g dinstanog zelja, 50 grama dimljene slanine, 20 g dimljene crvene paprike; za umak od jabuke: 300 g zelene jabuke, 50 g maslaca, 20 g šećera, limun; za prženi luk: 150 g luka, 100 g oštrog brašna

PRIPREMA: Izvaditi krvavicu iz crijeva, kuhani krumpir oguliti i naribati, suhe začine sa soli i paprom tostirati na suhoj tavi 1-2 minute, usitniti u mužaru. Spojiti krvavicu, ribani  krumpir i suhe začine u smjesu za krokete. Oblikovati valjkaste krokete od 75 grama i panirati u brašno, jaja i mrvice. Panirane krokete pržiti u dubokom ulju na 180°C tri minute. Za dinstano zelje: Prepržiti sitno sjeckanu dimljenu slaninu, dodati crvenu papriku i kratko prepržiti, dodati kiselo zelje, podliti vodom i kuhati tridesetak minuta dok zelje ne postane mekano. Za umak od jabuke: Oguliti jabuku, izvaditi sredinu i narezati na ploške. Istisnuti sok jednog limuna na jabuku, dodati maslac i šećer te staviti sotirati dvadesetak minuta na laganu vatru. Kad se jabuka počne raspadati, izblendati u umak. Za prženi luk: Oguliti luk, narezati na tanke ploške, uvaljati u oštro brašno i pržiti u dubokom ulju na 180°C dok luk ne postane hrskav. Prerezati pecivo, tostirati ga na tavi, staviti kroket od krvavice u pecivo, preko krvavice staviti umak od jabuke, dinstano zelje i prženi luk.

Jabuke u šlafroku (Bar 45) - Zrinjevac

SASTOJCI: 200 g oštrog brašna, 1 vanilin šećer, 2 kom jaja, 10 ml ruma, 250 ml mlijeka, 100 g šećera, kg idared jabuka

PRIPREMA: Jabuke ogulite, izrežite im sredinu i narežite ih na ploške kao pomfrit.

Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom, soli i rumom. Naizmjence im dodajte brašno i mlijeko. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka kojemu ste dodali malo soli.

Narezane jabuke umočite u pripremljeno tijesto i stavite pržiti s obje strane u prethodno dobro zagrijano ulje (otprilike 180°C). Izvadite ih na upijajući papir da se ocijede. Pospite cimetom i šećerom u prahu te poslužite uz slatki umak (na primjer od vanilije).

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku