Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Na dan kad je završila terapiju ponovo je ostala nepokretna...

Tinejdžerka koja je prebolila rijetki neurološki poremećaj i ponovno naučila hodati, na dan izlaska iz bolnice je bila u prometnoj nesreći te drugi put ostala paralizirana

VIDEO

Jade Almond iz Abrama u Manchesteru (16) bila je prisiljena dovršiti naporan sedmomjesečni program rehabilitacije nakon što je u srpnju dobila udarac u glavu nakon kojeg su joj u bolnici dijagnosticirali funkcionalni neurološki poremećaj (FND).

Stanje joj je oduzelo sposobnost hodanja, ali je bivša vratarka nogometnog kluba Wigan Athletic Ladies odlučila ići na brojne privatne fiziološke tretmane, koje je obitelj platila 125.000 kuna (14.500 funti), kako bi se što prije vratila na noge.

Samo prije tri tjedna, ostvarili su joj se snovi - napokon je završila liječenje, prilikom kojeg je snimila i video na kojem uzbuđeno trči gore-dolje po stepenicama prvi put nakon skoro osam mjeseci. 

Samo par sati kasnije, njezina sreća se pretvorila u očaj i tugu. Te večeri, kad se s mamom, sestrom i dvije prijateljice autom vraćala kući, udario ih je drugi auto. 

Curici (5) kod zubara otkrili tumor zbog rasklimanog zuba
Curici (5) kod zubara otkrili tumor zbog rasklimanog zuba

Utjecaj sudara i još jedan udarac u glavu uzrokovali su povratak simptoma funkcionalnog neurološkog poremećaja, koji su ovog puta bili puno ozbiljniji, ostavljajući ju slabom poput tek rođene bebe. Zbog nesreće Jade je ostala djelomično paralizirana i nesposobna sama sjediti. 

Jade se još jednom treba suočiti s teškom i dugotrajnom rehabilitacijom koji košta tisuće funti, kako bi još jednom, čak treći put, naučila hodati i ponovo pokušati imati normalan život. 

Njezin FND, u kojem mozak gubi sposobnost komuniciranja s dijelovima tijela kao što su ruke i noge, možda je uzrokovao prvi udarac u glavu koji je zadobila u svibnju, ali doktori ne znaju puno o ovom stanju i ne znaju što očekivati. 

- To je srceparajuće. Biti u ovom položaju znajući da je sav moj naporan rad bio uzaludan. Nakon tretmana sam bila prilično normalna. Mogla sam trčati, plesati i ponovno igrati nogomet. Prešla sam 80 posto puta do potpunog ozdravljenja, imala sam samo mali tremor u nozi - izjavila je Jade. 

Poslije sudara njezino stanje je gore nego ikad, jer sada utječe na njeno cijelo tijelo. Obitelj tvrdi da se vozačica drugog vozila, prije sudara 21. veljače, naginjala i pokušavala pokupiti kokice s poda auta. Zbog sile udarca Jade je čak dva puta udarila glavom u auto dok se on okretao. 

Nakon što su stali, Jade je vidjela da joj prijateljica krvari te ju je željela utješiti. Posegnula je za njom i shvatila da joj se ruka ne miče. Probala je izaći iz auta, ali noge su joj popustile, a od pada ju je spasila majka koja ju je u zadnji tren ulovila. 

 - Na dan kad sam otpušten iz Sheffielda svi smo bili tako sretni. Te sam večeri namjeravala otići na plesni tečaj i bila sam jako uzbuđena. U autu je svirala glazba, pjevali smo i dobro se zabavljali. Sjećam se da sam pričala s prijateljicom kad se drugi auto zabio u nas, bila sam okrenuta prema njoj, na lijevo. Prvo što sam primijetila je da su joj krvava leđa. Htjela sam ju zagrliti i utješiti ju, ali moja ruka se nije micala. Ostala sam zbunjena. Lijevom rukom sam mogla upravljati, ali desnom - ništa. Pokušala sam ustati i izići iz auta, ali sam počela padati, a mama me uhvatila u zadnji tren - prepričala je Jade što se događala u autu trenutke nakon sudara.

'Budi žena i kad ti naoko uzmu sastavni dio, živi život gola...'
'Budi žena i kad ti naoko uzmu sastavni dio, živi život gola...'

- U bolnici sam samo sjedila i nisam se mogla pomaknuti, mama mi je lupkala po nozi, ali ništa nisam osjećala. Bila sam tako uplašena i počela sam paničariti jer nikada prije nisam imala takve simptome. Mislila sam si kako se FND vratio, ali nikad nisam imala takve simptome - dodala je.

- Tko bi uopće mogao zamisliti da će ti se ovako nešto dogoditi na dan kad si izašao iz bolnice? Bila sam potpuno slomljena time što je sav moj uloženi trud bio uzaludan - objasnila je Jade.

Jade je u početku liječena u bolnici Salford Royal prije nego što je prebačena u Royal Albert Edward Infirmary u Wigan u Greater Manchesteru. Fotografije snimljene nakon automobilske nesreće pokazuju kako Jade ne može sjediti bez nadzora i prisiljena je oslanjati se na pomoć svoje mame Michelle. 

- Moja desna ruka, od lakta prema dolje je potpuno paralizirana, ništa ne osjećam. Obje noge su mi slabe i ukočene, uopće nemam ravnoteže, čak ne mogu ni uspravno sjediti bez nečije pomoći - ispričala je Jade s čim se sad mora svakodnevno boriti.

Dodala je da se osjeća kao mama beba, kao da je izgubila svu snagu koju je imala. To ju frustrira, jer sve što želi je ustati se i vratiti se napretku koji je već jednom postigla, umjesto da cijeli dan leži u krevetu. 

 - Očajnički se želim vratiti na fizioterapiju jer smo saznali da mi je potrebna intenzivna rehabilitacija. To je ono što trebam, ali jedino mjesto koje je dostupno je skupo. Znam da terapija funkcionira, a to je vrijedno bilo koje svote - objasnila je Jade znajući da tretmani koje treba su jako skupi i da će njezinoj obitelji trebati pomoć da prikupi taj novac. 

- Prvo nismo postavili GoFundMe kampanju jer nismo htjeli tražiti novac. Nismo se željeli osjećati kao da molimo novac. Trebalo je nekoliko mjeseci da skupimo hrabrost da napravimo kampanju, ali kad smo to napokon napravili, skupili smo 4300 kuna (500 funti) za nekoliko sati - prepričala je Jade za britanski Daily Mail.

- Bili smo šokirani brojem ljudi koji su htjeli pomoći - dodaje.

Iako je pred njom duga i teška borba, Jade ne odustaje. Odlučna je po treći put prohodati i živjeti normalan život. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje