Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

'Na listi HZZO-a su četiri nova inovativna lijeka za rak pluća'

Ti su lijekovi dosad bolesnicima bili dostupni isključivo kroz program donacija farmaceutske industrije, što je značilo da je tek mali broj oboljelih imao mogućnost takvog liječenja

VIDEO

Bolesnici s rakom pluća od danas imaju mogućnost liječenja s četiri nova, inovativna lijeka koji su uvršteni na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje istodobno kada se ti lijekovi uvode u Europi i Americi, a trebali bi doprinijeti značajnom povećanju petogodišnjeg preživljenja bolesnika s metastatskim karcinomom pluća, rekao je u četvrtak Miroslav Samaržija na tribini o novostima u liječenju raka pluća u Hrvatskom torokalnom društvu Toraks.

Današnji je dan svojevrsna je svečanost u borbi protiv karcinoma pluća, ocijenio je akademik Samaržija, ujedno predsjednik tog društva.

- Prva velika promjena u liječenju raka pluća je otkriće pametnih, ciljanih lijekova, odnosno ciljane terapije. Zahvaljujući tim lijekovima, mnogo je naših bolesnika prošlo pet godina života s metastatskim karcinomom, a očekujemo da ćemo u budućnosti prijeći i granicu od deset godina. Prije dvije godine u Hrvatskoj se počela primjenjivati i imunoterapija koja potiče vlastito tijelo da se bori protiv karcinoma - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ti su lijekovi dosad bolesnicima bili dostupni isključivo kroz program donacija farmaceutske industrije, što je značilo da je tek mali broj oboljelih imamo mogućnost takvog liječenja. Samaržija procjenjuje kako će se novi lijekovi godišnje moći primijeniti na oko 500 oboljelih.

Djevojčici (13) govorili da ima zatvor, a u njoj je rastao tumor
Djevojčici (13) govorili da ima zatvor, a u njoj je rastao tumor

Imunoterapija pomaže organizmu da se sam izbori protiv zloćudne bolesti, a njezina je prednost u tome što bolesnik ima značajno manje nuspojava pa se može se primjenjivati usporedo s drugim metodama liječenja.

Samaržija kaže kako će se novi lijek primjenjivati u prvoj liniji liječenja kod bolesnika s visokom ekspresijom jednog precizno određenog proteina jer se kod njih očekuje visoka učinkovitost lijeka. Sljedeći korak moglo bi biti korištenje lijeka u drugoj liniji liječenja, gdje će imunoterapija biti dodatak postojećim metodama liječenja kod bolesnika kod kojih uobičajen način liječenja ne daje rezultate.

Više se neće umirati od metastaza na mozgu

- Dva nova lijeka primjenjivat će se kod specifičnih mutacija koje su dosad liječene starim lijekovima prve ili druge generacije. Oni su značajno učinkovitiji, imaju manje nuspojava ili ih uopće nemaju, a jedan od njih učinkovito djeluje i na moždane metastaze, pa oboljeli više ne bi smjeli umirati od metastaza na mozgu - kaže Samaržija.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš istaknuo je da su Ministarstvo zdravstva i HZZO prepoznali potrebu uvođenja novih, pametnih lijekova za karcinom pluća, koji su uvršteni na osnovnu listu lijekova HZZO-a i popis posebno skupih lijekova, za koji je u ovoj godini izdvojeno ukupno 1,1 milijardi kuna, najviše dosad.

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom, najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena. U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3000 novih bolesnika s rakom pluća, a isto toliko ih umre. Petogodišnje preživljenje oboljelih je 5-6 posto što je znatno niže nego u EU, gdje je oko 10 posto ili Americi gdje je 15 posto, pa to Hrvatsku svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Jedna od 3 u svijetu: Od raka je izliječili novim tretmanom...
Jedna od 3 u svijetu: Od raka je izliječili novim tretmanom...

Kod 79 posto bolesnika rak pluća otkrije se u uznapredovaloj fazi, a među oboljelima je svega pet posto nepušača, pa stručnjaci ističu kako su Hrvatskoj nužne mjere koje će dovesti do smanjenja pušenja.

Pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb Marko Jakopović ustvrdio je da dijagnoza raka pluća više ne mora biti smrtonosna presuda.

- U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljanoj terapiji i imunoterapiji, u budućnosti se preživljenje više neće mjeriti mjesecima, nego godinama - ističe Jakopović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje