Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...

Na njima piše da su podatni i nježni, ali za kožu su opasni...

Proizvođači pišu o manje ili više gustim sredstvima za ručno pranje tanjura i čaša, no to samo znači da deterdženti brže ili sporije cure iz ambalaže

VIDEO

Proizvodi za ručno pranje posuđa sadrže tenzide, površinski aktivne tvari koje pospješuju močenje površine koja se čisti. Masnoća postaje slabije vezana pa odlazi s površina tanjura, čaša i drugog pribora za jelo. 

Sredstva za ručno pranje posuđa čije smo deklaracije proučavali sadrže neionske i anionske površinski aktivne tvari te amfoterne. Neionske tvari su pogodnije za pranje posuđa u tvrdoj vodi koja je puna kamenca. 

Uobičajena količina anionskih površinski aktivnih tvari u sredstvima za ručno pranje posuđa je između 5 i 15 posto. Neionskih i amfoternih tenzida u većini deterdženata ima do pet posto. Ovi proizvodi sadrže i druge “agresivne” sastojke, unatoč napisima “osjetljiv”, “nježan”, “mekan” i “podatan” na ambalaži. 

Na deklaracijama je jasno navedeno da neposredno nakon čišćenja treba oprati ruke ili, kao što se inače preporučuje, tijekom pranja posuđa koristiti rukavice. To je i najbolje rješenje. Poseban oprez se preporučuje kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom jer je koža naš najveći organ, a ova sredstva, osim što uklanjaju prljavštinu i masnoću s posuđa, uklanjaju i prirodne masnoće s kože pa je izlažu agresivnim tvarima. 

Iako anionski tenzidi slabije prodiru u kožu, oni su glavni sastojci većine ovih pripravaka koji peru posuđe, a njihova prodornost se povećava s koncentracijom i vremenom izloženosti. Kroz kožnu barijeru, osim njih, mogu ući i druge tvari koje su u deterdžentu. Zato je važno strogo se držati uputa za doziranje i izbjegavati dulji kontakt sa sredstvom, čak i kad se u pojedinim proizvodima nalaze i ekstrakti njegujućih biljaka. 

Variranjem sadržaja pojedinih sastojaka proizvođači plasiraju proizvode koji su više i li manje “gusti” čime se najčešće postiže da proizvod sporije izlazi iz ambalaže. Promatrajući tenzide komercijalno, postoje oni koji omekšavaju, čiste, emulgiraju, raspršuju i stvaraju pjenu. U novije vrijeme sve se više pozornosti posvećuje dermatološkim problemima pa se i u deterdžentima upotrebljavaju blaži tenzidi.

VIDI OVO: Što ti se dogodi ako se ne tuširaš

Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano
Evo kako se riješiti neugodnih mirisa u stanu - brzo i lagano

VIDI OVO: 5 najgorih noćnih mora na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu