Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na posao u 2011. s novim motivima, ciljevima i uspjesima

Na posao u 2011. s novim motivima, ciljevima i uspjesima
1

Osvrtanjem na prošlu godinu te spoznajom da su nešto postigli i dobro odlučivali ljudi su spremniji za sretniju godinu. Ako ste doživjeli neuspjeh, naučite iz njega

VIDEO

Prije svega morate shvatiti kako je sreća na poslu put, a ne odredište. Gotovo svi zaposlenici doživljavaju uspone i padove, no ako ste svjesni što se događa oko vas, lakše ćete se nositi s problemima kad iskrsnu. Ako ste prošle godine posebno uživali u određenim projektima, pokušajte ih raditi još više te to predložite i šefovima. Sigurno neće imati ništa protiv, pogotovo ako to znači uspjeh za tvrtku. Budite zahvalni na onom što imate te se ni u jednom trenutku nemojte uspoređivati s kolegama koji su uspješniji ili imaju više. Ako već morate, uspoređujte se s onima koji imaju manje. Također, razmislite i popišite sve što ste postigli prošle godine. Sigurno ste napravili puno više nego što mislite, pa si priznajte da ste ipak nešto postigli.

Pritom možete navesti i sve što ste odlučili u vezi posla. Čak i ako ste odlučili ostati na poslu koji ne volite, gledajte na to kao na dobru odluku jer će vam to pomoći da održite motivaciju. No važno je i da imate na umu kako uvijek imate više izbora nego što znate. Ako i pogrešno odlučite ili doživite neuspjeh, pokušajte iz toga nešto naučiti kako biste bili što produktivniji, ali i sretniji.

Na posao se ne gleda kao na tešku obvezu

Većina zaposlenika misli da je posao suprotnost sreći. Pokušajte na posao gledati manje kao na obvezu koja vam oduzima vrijeme, a više kao na karijeru ili poziv koji vas čini ispunjenima. Više ćete se truditi, biti uspješniji te - naravno, i sretniji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pozitivnijim stavom do više sreće i uspjeha

Loša raspoloženja šire se jako brzo, a dobra znatno sporije. No pozitivni zaposlenici itekako nadmašuju negativne u produktivnosti, a i bolje su plaćeni te sigurniji od otkaza. Za pozitivniji stav meditirajte svaki dan te više vježbajte.

Energija se usmjerava samo na bitno

Na poslu se uvijek koncentrirajte na ono na što možete utjecati i kontrolirati, a ne na ono što ne možete. Prvo će vas motivirati i ispuniti energijom, a drugo samo obeshrabriti. Na vama je da odlučite na što želite usmjeriti vrijeme i energiju.

Donošenje kave kolegi usrećuje zaposlenike

Osim o sebi razmislite i o kolegama te što inače činite za njih. Dobra djela nas usrećuju, pa će nas razveseliti i donošenje kave kolegi. Promatranjem kolega dok čine dobra djela, također se potiču i ostali zaposlenici da pomažu drugima.

Svaki dan je prilika za početak

Uspješnu 2011. godinu započnite tako da već u siječnju dogovorite sastanak sa šefom i upitate ga što konkretno možete napraviti kako bi tvrtka ostvarila još bolje rezultate. Tako ćete na nadređenog ostaviti najbolji mogući dojam, a i znat ćete što se od vas očekuje u novoj godini. Osim s njim, dobro je poraditi i na odnosu s kolegama. Tako umjesto da svaki dan ručate s istim suradnicima, odaberite barem jedan dan u tjednu kad ćete jesti s kolegama koje još niste stigli dobro upoznati. No pripazite da ni s njima ne otvarate “nezgodne” teme poput politike ili religije. Kolege će cijeniti i ako odlučite poboljšati komunikaciju putem e-maila; nemojte ih zatrpavati nepotrebnim porukama, a u mailovima budite maksimalno pismeni, kratki i precizni.

Početak nove godine je i pravo vrijeme da pokušate stupiti u kontakt s ljudima s kojima ste išli u školu ili ste s njima radili jer nikad ne znate kad bi vam se uz njihovu pomoć mogle otvoriti bolje mogućnosti napredovanja u karijeri. Osim kontaktiranja “zaboravljenih” prijatelja, vrijeme je i da eventualno upišete izvanredni studij ili tečaj kako biste stekli dodatne kvalifikacije te zaradili dodatne bodove kod šefa. Zadajte si cilj i da ćete biti uredniiji na poslu jer kaotičnim radnim stolom poručujete da vam je možda takvo stanje i u glavi. 

Iskažite se kao organizator

Koliko god vam se to možda činilo napornim, ove bi godine bilo pametno punuditi se da ćete organizirati uredsko druženje, tulum ili putovanje. Tako ćete se moći iskazati kao vođa s izvrsnim organizacijskim sposbnostima, što bi se itekako moglo svidjeti nadrwđenima. Također, to je idelna prilika sklapanje novih korisnih poznanstava.

Ne zaboravite nadopunjavati životopis

Postavite si zadatak da ćete redovito nadopunjavati životopis jer postoji opasnost da ćete zaboraviti polovicu onoga što ste napravili, a moglo bi vam itekako pomoći pri traženju povišice ili novog posla. Također, pravo je vrijeme da razmislite jeste li zadovoljni na trenutačnom poslu, što biste doista željeli raditi, koči li vas netko u napredovanju i gdje se vidite krajem 2011.

Bolje uskladite posao i obitelj

Pronađite načine kako bolje kombinirati poslovno i privatno. Npr., pokušajte organizirati poslovna putovanja tako da vam se i obitelj pridruži na njima.

Pitajte za povišicu

Ako vjerujete da i više nego dobro obavljate svoj posao, pokušajte se izboriti za povišicu. Bez straha pokažite šefu da ste je itekako zaslužili.

Preispitajte što ste sve radili krivo kako ne biste ponavljali iste pogreške

Pokušajte se prisjetiti što ste sve htjeli ostvariti prošle godine, a niste uspjeli. Odnosno razmislite u čemu ste pogriješili te što je bio konkretan razlog neuspjeha. Nakon toga ćete biti oprezniji u budućnosti pa ako se nađete u sličnoj situaciji, izgledi da napravite istu pogrešku bit će mnogo manje.

Nema li nade, vrijeme je za bolji posao

Ako ste kronično nezadovoljni na poslu i nema baš nikakvih naznaka da će biti bolje, vrijeme je da ove godine konačno počnete tražiti novi posao. Najvažnije je ne prepustiti se strahu i inertnosti.

Gledajte na posao kao ispunjenje

Većina zaposlenika misli da je posao suprotnost sreći. Pokušajte na posao gledati manje kao na obvezu koja vam oduzima vrijeme a više kao na karijeru ili poziv koji vas čini ispunjenima. Onda ćete se više truditi, ali i biti uspješniji te, naravno, sretniji.

Shvatili ste da ne ostvarujete zacrtane ciljeve? Ne znate kako ste se našli u raskoraku između želja i mogućnosti? Odgovore potražite na pametnakuna.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima