Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na putovanje svakako ponesite aktivni ugljen i prvu pomoć

None Foto: Dreamstime

Uzmite u obzir i mogućnost da se nešto na ljetovanju zakomplicira, odnosno uzmite lijekova za dva, tri dana više, za slučaj da se putovanje neplanirano produlji

Na godišnji odmor nipošto ne biste smjeli krenuti bez zdravstvene iskaznice i osnovne medicinske dokumentacije te lijekova koje inače koristite. Prije svega, izbrojite koliko ćete dana biti na odmoru i spremite odgovarajuću količinu lijekova koje inače koristite kao terapiju. 

Uzmite u obzir i mogućnost da se nešto zakomplicira, odnosno uzmite lijekova za dva, tri dana više, za slučaj da se putovanje neplanirano produlji. Zatim pakirajte ono što uvijek može dobro doći na putovanju. 

- To je prije svega pribor za prvu pomoć i saniranje manjih rana i posjekotina: igla i konac, škare, jedan zavoj, po mogućnosti što širi jer ga je lakše zamotati te nekoliko sterilnih tupfera gaze. Za zaštitu manjih rana i posjekotina dobro je imati i paket flastera, možda najbolje onaj široki, koji se reže, jer tako možete odrezati veličinu koja vam je potrebna - savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec, liječnica opće medicine i fitoterapeutkinja. 

U tom paketu trebao bi se naći i tropostotni hidrogen za ispiranje svih mogućih rana, koji je osobito pogodan za djecu jer ne peče, ističe naša sugovornica. Kako su ljeti česte crijevne viroze koje mogu pratiti povišena temperatura, glavobolja, mučnina, proljev i povraćanje, dobro je biti spreman. 

U toj situaciji dobro će doći Andol ili Lupocet za snižavanje temperature i protiv blagih bolova, a korisno je imati i nešto što će potaknuti čišćenje organizma i izbacivanje virusa kod proljeva. Dobro rješenje može biti medicinski ugljen, ili Lordiar kapsule, na primjer. Ponesite i neko sredstvo za rehidraciju, kako biste u slučaju povraćanja i proljeva nadomjestili izgubljenu tekućinu i soli jer sama voda nije dovoljna.  

- Obvezno ponesite i čaj od mente i kamilice, pomiješano pola-pola, koji može biti vrlo koristan za probleme sa želucem i u slučaju mučnine i povraćanja - savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Spremate li se na aktivan odmor na kojem se planirate baviti i sportom, trebali biste ponijeti i gel ili tonik za bolne mišiće, zglobove i kralježnicu te neki od lijekova koji mogu pomoći protiv jačih bolova, poput Analgina, Voltarena ili Brufena. 

Dreamstime

To će dobro doći i starijima koji imaju problema sa zglobovima i kostoboljom, ali i mladima koji nemaju tih problema, kao prva pomoć za slučaj ozljede. Putujete li u inozemstvo, ili nekamo gdje nećete biti blizu doma zdravlja, dobro je imati uza se i antibiotik širokog spektra.

- Najbolji je izbor Klavocin jer može pokriti i upale dišnih putova, upalu zuba, sinusa, upale uroginekološkog područja i slično - kaže liječnica. Ipak, antibiotik koristite samo ako je doista riječ o jakoj upali i niste u mogućnosti otići liječniku jer njegova prečesta primjena može izazvati otpornost na taj lijek. Sa svakim antibiotikom valja popiti i dozu probiotika, a ako ih nemate uza se, pijte jogurt. 

Ako ste osjetljivi na ubode insekata, uzmite antihistaminik

Većina će ponijeti neko sredstvo koje odbija komarce, ali nemojte zaboraviti mast za ublažavanje svrbeži, crvenila i otoka u slučaju uboda ose, pčele ili stršljena. Treba vam mast koja djeluje kao antihistaminik poput Synopena. Ako ste imali snažnije alergijske reakcije na ubode i ugrize, dobro je ponijeti i neki antihistaminik, prema preporuci liječnika. 

Prije odlaska izvan zemlje potvrda i polica osiguranja

Putujete li u inozemstvo, raspitajte se jesu li vam potrebna dodatna cijepljenja te nabavite u HZZO-u odgovarajuću potvrdu o zdravstvenom osiguranju na jeziku zemlje u koju putujete jer je to osnova za besplatnu hitnu medicinsku pomoć. Razmislite i o dodatnom putnom zdravstvenom osiguranju i izaberite policu koja pokriva vaše potrebe. 

Komentari (5)
  • Svako to zna..barem mislim da zna...kad mi je dijete bilo malo bilo mi je važno da mjesto u kojem ljetujem ima dom zdravlja i ljekanu..prva pomoć je u autu,nešto za temperaturu,sinopen zbog komaraca,toplomjer,bez dokumentacije se ne izlazi ni u grad a kamoli da se putuje negdje..

    17. 7. 2015,   10:10
  • Da, antibiotike inače možeš kupiti na kile, najbolje u Konzumu. Kakva je to liječnica ako ne zna da se antibiotici izdaju isključivo na recept, odakle mi Klavocin? A igla i konac za posjekotine? Svi smo mi Rambo? Kakve budalaštine vi pišete.

    17. 7. 2015,   13:48
  • Odlične preporuke,sve to ponesite al ženu i punicu ostavite doma :))

    17. 7. 2015,   10:39