Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Na računima iz dućana nalazi se opasna kemikalija, pripazite!

Na računima iz dućana nalazi se opasna kemikalija, pripazite!

BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su plastične posude, igračke itd., a EU će zabraniti njegovo korištenje u termalnom papiru od 2020. godine

VIDEO

Stručnjaci sa Sveučilišta u Grenadi u Španjolskoj upozoravaju da većina potvrda o kupnji koje dobivamo od trgovaca u sebi sadrži opasnu kemikaliju koja ometa proizvodnju hormona u tijelu i povezuje se s mnogim bolestima. 

Računi i druge potvrde koje dobivamo u trgovinama, a sa kojima slova i brojevi s vremenom blijede, otisnute su na termalnom papiru koji često sadrži BPA (Bisfenol A), kemikaliju koja se povezuje sa neplodnošću, autizmom, pretilošću, dijabetesom, preuranjenim početkom puberteta...

BPA se dodaje takvom papiru kako bi ono što napišu potamnilo bez upotrebe tinte - kao razvijač boje da bi se prikazao otisak.

Čile je zabranio reklamiranje nezdrave hrane pune šećera
Čile je zabranio reklamiranje nezdrave hrane pune šećera

- Trebalo bi izbjegavati pohranjivanje takvih potvrda u torbe, novčanike ili automobile. One lako mogu doći u dodir s hranom, a to treba izbjegavati. Lako je prepoznati takav papir po tome što nakon nekog vremena nestane ono što je napisano. Vrlo često ćete pronaći fini bijeli prah koji se lijepi za prste kada takav papir nakon nekog vremena izvadite iz torbice - kaže profesor Nicolás Olea sa Sveučilišta u Grenadi koje je vodilo međunarodni tim stručnjaka u analizi 112 potvrda otisnutih na termalnom papiru iz Brazila, Španjolske i Francuske. 

Više od 90 posto potvrda iz Brazila i Španjolske u sebi je sadržavalo BPA te polovica onih iz Francuske, prenosi Daily Mail.

Europska agencija za kemikalije upozorava na BPA

Stručnjaci Europske agencije za kemikalije ECHA kažu kako se BPA upotrebljava u širokom rasponu potrošačkih proizvoda, ne samo na računima u trgovinama.

- BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su ponovno upotrebljivi plastični pribor za jelo i plastične boce, sportska oprema, CD-ovi i DVD-ovi. Epoksidne smole koje sadrže BPA upotrebljavaju se za premazivanje unutrašnjosti vodovodnih cijevi i limenki za hranu i piće kako bi se produljio njihov rok trajanja i izbjegao okus metala u hrani ili piću. BPA se također upotrebljava, primjerice, kao razvijač boje u termalnom papiru kako bi se prikazao otisak. Može se naći u računima u trgovinama i kartama za javni prijevoz te parkirnim kartama -pojašnjavaju u Europskoj agenciji za kemikalije ECHA.

Zbog kemikalija u kozmetici curice mogu ranije u pubertet
Zbog kemikalija u kozmetici curice mogu ranije u pubertet

Kažu da se BPA na tržištu nalazi od 1960-ih godina i da pokušavaju smanjiti njegovu upotrebu.

- Zbog svojih štetnih svojstava bisfenol A je već ograničen u nekoliko proizvoda u Europskoj uniji. U Europskoj uniji bisfenol A razvrstan je u tvari koje imaju toksične učinke na našu sposobnost reprodukcije - pojasnili su i najavili zabranu upotrebe BPA u termalnom papiru.

- U Europskoj uniji upotreba bisfenola A u termalnom papiru ograničena je od 2016. Zabrana se počinje primjenjivati 2020. Time je tvrtkama dano dovoljno vremena da ga isključe i pronađu sigurniju alternativu. Kao rezultat, proizvođači papira morat će zamijeniti bisfenol A drugim razvijačima boje. Očekuje se da će ograničenje upotrebe bisfenola A u termalnom papiru donijeti mnoge dobrobiti radnicima koji svakodnevno rade s proizvodima koji sadrže termalni papir, kao što su trgovci i prodavači karata - dodali su.

Ova opasna kemikalija nalazi se i u igračkama

- Trenutačno je u EU-u na snazi ograničenje dopuštene količine bisfenola A koja se otpušta iz igračaka za djecu do tri godine i iz svih dječjih igračaka namijenjenih za stavljanje u usta. Ta je granica određena kako bi se osiguralo da su igračke neškodljive i da djeca nisu izložena štetnim razinama - napominju u Europskoj agenciji za kemikalije.

- Od 1. lipnja 2011. u cijeloj Europskoj uniji zabranjena je upotreba bisfenola A u bočicama za hranjenje dojenčadi. U Europskoj uniji bisfenol A se može upotrijebiti u materijalima koji su u dodiru s hranom, no određena je maksimalna dopuštena količina bisfenola A koju se otpušta iz materijala - dodali su.

Ako se djetetu temperatura ne skida - hitno idite kod liječnika
Ako se  djetetu temperatura ne  skida - hitno idite kod  liječnika

BPA je izazvao rak kod miševa

Kakav utjecaj ova kemikalija može imati na zdravlje, dala je naslutiti studija Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Michiganu ( University of Michigan School of Public Health). Tamošnji stručnjaci napravili su pokus na miševima. Ženkama koje su očekivale mladunce davali su tri BPA, a davali su im ga i tijekom dojenja. Skoro kod trećine njih razvili su se tumori na jetri ili pretkancerogene lezije.
 
- Što je doza bila veća, rasla je i vjerojatnost od razvoja tumora. Miševi čije su majke bile pod najvećom dozom BPA od 50 mg/kg, imali su sedam puta veću šansu da će oboljeti od potomaka onih kojima ovu kemikaliju nismo davali - rekla je Caren Weinhouse koja je sudjelovala u istraživanju i na tu temu napisala rad objavljen na Environmental Health Perspectives.
 
Dodala je kako je ipak potrebno više istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo ustanoviti kako utječe na ljudsko zdravlje.

Mišljenje hrvatskog kemičara

- Bisfenol A je sintetski spoj, koji je u današnje vrijeme vrlo rasprostranjen u okolišu. Njegova prisutnost posljedica je antropogenog djelovanja buduću da se u svijetu na godišnjoj razini proizvede nekoliko milijuna tona ove kemikalije. Upotrebljava se prvenstveno u proizvodnji plastike. Inače je kratkog životnog vijeka u okolišu, ali se konstantno otpušta upravo iz proizvoda koji ga sadrže - pojasnio nam je kemičar Ivan Nemet, viši stručni suradnik Zavoda za analitičku kemiju Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu.

'Zdraviji' kristalni kamen se zapravo sastoji od - aluminija
'Zdraviji' kristalni kamen se zapravo sastoji od - aluminija

- Smatra se da posjeduje negativan učinak na zdravlje i živi svijet. Inače ga se može pronaći u najrazličitijim proizvodima poput plastičnih boca, limenki, različite ambalaže, cijevi, zubnim implantantima, odjevnim predmetima i dr - dodao je.

- Europska agencija za kemikalije ECHA odnedavno priznaje da se kod Bisfenola A radi o endokrinom disruptoru, što znači da je to tvar koja može utjecati na rad hormonskoga sustava, što potencijalno može utjecati na zdravlje. O zdravlju ljudi prvenstveno brinu nadležne zdravstvene institucije kako na državnoj razini tako i na razini Europske Unije - pojašnjava kemičar.

- Stoga i jest trenutno u tijeku evaluiranje EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) o sigurnosti BPA, zbog povećanog broja istraživanja vezanih za ovu problematiku. Trenutno se bave prikupljanjem stručnih znanja i različitih znanstvenih podataka, kako bi predložili nove smjernice o upotrebi ove kemikalije - napominje.

KRALJEVI LJUBOMORE: Lavovi su ljubomorni na sve koji pogledaju njihove partnerice, a ni Djevice nisu daleko

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise