Za zaboravljive kuhare preporučljiviji su štednjaci na struju. Oni su sigurniji jer ne postoji opasnost od istjecanja plina i otvorenog plamena
Na struji se kuha polako, a plin je idealan za wok
Električni štednjaci znantno sporije reagiraju, zato ih mnogi kuhari izbjegavaju. Ipak, jela koja zahtijevaju dugotrajno i polagano kuhanje, primjerice pašticadu, lakše je pripremiti na struji. Električna kuhala mogu se podesiti na niže temperature, tako da nema straha od zagaranja. Kod najnovijih plinskih štednjaka taj je problem ipak djelomično riješen.
Pržena jela i ona pečena na tavi lakše je pripremati na plinskom kuhalu. Kad na njemu povećate ili smanjite “vatru”, on reagira istog trenutka, a strujni su vrlo tromi pa povremeno treba micati posuđe s “vatre”. Priprema jela u woku, kineskoj tavi zaobljena dna, na električnom je štednjaku praktički nemoguća. I drugom posuđu neravna dna bolje odgovara plin.
Zemni plin najjeftinije je gorivo, tako da se mnogi za plinski štednjak odlučuju iz financijskih razloga. Plin je isplativiji čak i kad se koriste boce - besplatna ili vrlo jeftina dostava novih boca sve je češća.
Struja je bolja je za zagrijavanje velikih količina vode, primjerice za špagete. Ispitivanja pokazuju da voda brže zakuha na električnom nego na plinskom kuhalu.
Za zaboravljive kuhare preporučljiviji su štednjaci na struju. Oni su sigurniji jer ne postoji opasnost od istjecanja plina i otvorenog plamena koji mogu izazvati kuhinjske požare