Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Na ultrazvučni pregled dojki mora se ići jednom na godinu

Na ultrazvučni pregled dojki mora se ići jednom na godinu
3

Iako samopregled nije dovoljan, ipak se preporučuje, osobito djevojkama kako bi upoznale strukturu dojki, no uz to su obavezni i godišnji pregledi kod liječnika

VIDEO

U ranom stadiju bolesti, kad je tumor manji od centimetra (što se rijetko može otkriti samopregledom), rak je gotovo sto posto izlječiv, napominje dr. Ljerka Eljuga i dodaje:

- Iako samopregled nije dovoljan, preporučuje se osobito djevojkama kako bi upoznale strukturu dojki. U 20-ima i 30-ima rak dojke nije čest, ali je rizik povećan ako je obolio netko od uže obitelji (majka, baka ili teta). Djevojkama se preporučuje godišnji ultrazvuk ili pregled jedanput u dvije godine. U četrdesetima je potrebno učiniti prvu mamografiju, a ultrazvuk barem jedanput na godinu.Iako najčešće obolijevaju žene između 45. i 60. godine, nisu pošteđene ni žene u poznijim godinama iako mnoge misle kako im se rak dojke ne može dogoditi zato što nemaju hormona - zaključuje dr. Eljuga.

Treba se pregledavati između šestog i desetog dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje čvornata. Naiđete li na bilo kakve neobičnosti, zapamtite gdje se nalaze te hitno posjetite liječnika.

Zdrava i uravnotežena prehrana, redovito vježbanje te ublažavanje stresa primarna su prevencija protiv raka dojke. Dokazano je da je rak dojke češći u pretilih ljudi zbog veće razine estrogena, pa se pravilnom i zdravom prehranom može djelovati protiv nastanka bolesti. Nikako se ne smije zaboraviti otići na redovite preglede, što spada u tzv. sekundarnu prevenciju. Žene ne bi trebale misliti da se rak dojke događa nekom drugom, nego redovito odlaziti na preglede i informirati se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PRVI KORAK

Stanite pred zrcalo, ispružite ruke uz tijelo, a zatim ih podignite. Provjerite jesu li dojke simetrične, bez udubljenja. Obratite pozornost na promjenu oblika i veličinu dojki, ali i krv ili iscjedak iz bradavica.

DRUGI KORAK

Nakon pregleda dojki obratite pozornost na bradavice. Ima li iscjetka? Prijeđite na područje pazuha. Ako napipate bilo kakvu kvržicu koja je veća od centimetra, obvezno posjetite liječnika.

TREĆI KORAK

Lezite na leđa, ispod desnog ramena stavite jastuk, a desnu ruku ispod glave. Kružnim pokretima opipajte dojku. Stavite jastuk ispod lijevog ramena te na isti način opipajte lijevu dojku.

ČETVRTI KORAK

Pregledajte vanjsku polovicu, odozdo prema sredini. Na isti način pregledajte desnu dojku i pokušajte zapamtiti strukturu. Obratite pozornost na kvržice ili zadebljanja te nabranost kože.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru