Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Na UN ili 'dijetu devedeset dana' smiju samo zdravi

Na UN ili 'dijetu devedeset dana' smiju samo zdravi
4

Disciplina i pridržavanje redoslijeda tijekom svih 90 dana ključ je mršavljenja, a za to vrijeme može se izgubiti od 15 do 20 kilograma bez gladovanja

VIDEO

UN ili 90-dnevna dijeta temelji se na podjeli unosa hrane po danima i sastoji se od četiri vrste namirnica: proteinskih, škrobnih, ugljikohidratnih i voća. Disciplina i strogo pridržavanje redoslijeda tijekom svih 90 dana ključ je mršavljenja, a može se izgubiti od 15 do 20 kilograma bez gladovanja. Dijeta ima jednostavna pravila kojih se svatko može pridržavati: doručak je uvijek isti i sastoji se od dvije istovrsne voćke, a za večeru se jede isto što i za ručak, no upola manje. Jednom na mjesec na redu je vodeni dan, odnosno detoksikacija vodom, čajem ili sokovima bez šećera. Također, svakog dana treba popiti oko dvije litre obične vode. Tijekom proteinskog dana, osim mesa, ribe ili jaja, jede se i juha te povrće skuhano u vodi ili na pari. Slijedi škrobni dan tijekom kojeg se jede povrće, poput mahunarki i graška, te integralnih žitarica. Tjestenina, čokolada za kuhanje i slastice jedu se na ugljikohidratni dan, a na voćni dan na jelovniku je samo voće, ali pripremljeno na brojne načine, poput pečenog voća ili kompota bez šećera.

SAVJET:
Sandra Marić, dipl. nutricionist, Multipower, Atlantic Trade
U ovoj dijeti nema zabranjene hrane, niti one koja deblja. Stoga ovu dijetu preporučujem samo zdravim osobama, jakog obrambenog sustava. Obroci iz dana u dan postaju sve više slčini, ako ne i isti, što se također odnosi i na obroke tijekom istog dana. Upravo zato se javlja česti deficit pojedinih nutrijenata tijekom dijete, koje preporučujem nadoknaditi putem dodataka prehrani. U UN dijeti potičemo metabolizam samo na jedan vremenski period, ali je nemoguće dulje održati postignutu tjelesnu težinu. Ovom dijetom dolazi do slabljenja obrambenog sustava te zbog monotone i neredovite prehrane može doći i do poremećaja probave. Zbog smanjenog unosa energije tijekom voćnog dana i dana samog unosa vode česte su pojave umora, pada koncentracije i malaksalosti. Iako svaka dijeta daje bolje rezultate uz vježbanje, zbog nedostatka nutrijenata ne preporuujem uz ovu dijetu baviti se fizičkim aktivnostima.

>>Proteinski dan
Za ručak odaberite kuhano ili pirjano meso bez masti, ribu, sir, jaja, jogurt ili tofu. Pripremite ga sa svježom salatom, pirjanim voćem i kriškom integralnog kruha. Pojedite i 3 dl bistre juhe bez priloga kako biste se što prije zasitili.
>>Škrobni dan
Pripremite žitarice i mahunarke uz kuhano povrće ili salate bez masnoća, a dopuštena je i kriška kruha. Možete skuhati grašak, soju, leću, slanutak, rižu ili krumpir. Pojedite juhu pripremljenu samo od povrća.
>>Ugljikohidratni dan
Sve namirnice na bazi brašna su dopuštene. Napravite pastu sa zainima i umakom od rajice ili pizzu. Za veeru smijete pojesti komad torte ili se odluiti za tri manja kolaa. Volite li više sladoled - uzmite tri kuglice. Pojedite i red okolade za kuhanje.
>>Voćni dan
Četvrti dan dijete temelji se na voću, a neke vrste UN dijete dopuštaju i kuhano povrće. Možete jesti kompote, naribano voće, voćne juhe i pečeno voće. Jede se cijeli dan, ali sa stankom od dva sata izmeu obroka. Odluite li se za povrće, poslužite ga bez kapi ulja, no začini su dopušteni.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps