Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Načela za svoje buduće "ja": Budi najbolje što jesi svaki dan

None Foto: themoviedb.org

Život ne voli forsiranja i što više budete željeli ostvariti nešto, to ćete to teže dobivati. Prepustite se struji, ne lažite, ne opterećujte se drugima i budite najbolji što jeste

Svakodnevne situacije oblikuju naš identitet, a na nama je kako ćemo ih iskoristiti. Neuspjesi nisu razlog da se prestanete boriti, već bi trebali biti poticaj da promijenite život. U tome pomažu načela koja se mogu primijeniti u bilo kojem periodu života, a popis 11 najčešćih napravio je John Kim, bračni i obiteljski terapeut za portal Mind Body Green

Bez forsiranja

Važno je slijediti svoje snove, ali ne i život provesti u potjeri i inzistiranju da se što prije ostvare. Što više forsirate, to više štetite sami sebi. Ako vaše želje za boljim poslom ili vjenčanjem polako prerastaju u opsesiju jer se ne ostvaruju, vjerojatno ćete postati tjeskobni i napeti. Dajte sve od sebe svaki dan i neka vam to bude "ok". Pustite da vam se stvari dogode jer na mnoge od njih ne možete utjecati.   

Ne zamarajte se s tuđim mišljenjem

Nemoguće je očekivati da će vas uvijek svi voljeti, ponekad ćete naletjeti i na one koji će otvoreno izraziti svoje negodovanje. To može boljeti i naravno da će vas to brinuti, ali važno je shvatiti da je to normalno. No ako se budete previše opterećivali što drugi misle, to će vam postati briga, a ti drugi će kreirati vašu priču. Ne zaboravite da je njihovo mišljenje samo njihova verzija priče, a vi ste ti koji znate istinu. 

Sanjajte veliko

Sanjajte velike snove i činite to često. Ono što sanjate put je kojim ćete ići. Ne strahujte što je to možda smiješno ili neuobičajeno. Takvi snovi mogu vam donijeti puno toga dobroga jer drugačiji pogledi ono su što je i stvorilo sve velikane do sad. 

Novac ne čini čovjeka

Bilo da ste bogati ili siromašni, nikad nemojte zaboraviti da čovjek stvara novac, a ne novac njega. 

Samo je jedan unikat. Svatko od nas

Sve što vam se dogodilo, sve što ste prošli, sve vaše mane, vrline, pogreške i pobjede ono je što vas čini jedinstvenima. Nitko vam to ne može oduzeti, osim vas samih. Vaša priča je izuzetna i nitko nema takvu. Nemojte pokušavati zaboraviti na neka poglavlja u svom životu već se fokusirajte na stvaranje novih. 

Dišite

Pustite sve. Dišite. 

Budite ljubazni

Život je prekratak za negativne emocije. Najbolje se prema svima odnositi onako kako biste sami htjeli da se oni prema vama ponašaju. Mržnja je otrovna emocija i samo uludo utrošena energija. Izbacite je iz života.  

Oprost i zahvalnost

Dajte sve od sebe da oprostite svima koji su vas povrijedili. Ako ne možete odjednom, opraštajte u dijelovima. Ljutnja koja vas drži prema njima, ujedno je i ljutnja koja vas truje i koči. Oprostite. Budite zahvalni na svakom danu što imate to što imate i što živite. I oprost i zahvalnost potrebno je vježbati jer su jedni od emocija koje nije nimalo lako osjećati i izražavati doista iskreno.

Sami ste? Iskoristite priliku i ulažite u sebe

To što ste solo, ne treba nužno biti loše. Iskoristite svoj samački status za istraživanje svojih mogućnosti, bavite se omiljenim hobijima ili posjetite zemlje o kojima ste uvijek sanjali. Što više ulažete u sebe, imat ćete više toga za ponuditi potencijalnim partnerima i bit ćete zadovoljniji sami sobom. 

Volite do kraja ili nikako

U ljubavi nema mjesta zadrškama. Ili volite ili ne. Prepustite se, volite jako, strastveno i sa svime što imate.

Vježbajte transparentnost

Iskrenost je rodno mjesto vašeg najboljeg "ja". Nemojte bježati od njega, zaključio je John Kim.

Ispričaj mi svoju životnu priču i reći ću ti što ona govori o tebi


Komentari (60)
  • "...U ljubavi nema mjesta zadrškama. Ili volite ili ne. Prepustite se, volite jako, strastveno i sa svime što imate..."....Ljubav posljednja umire.......

    28. 1. 2014,   10:16
  • sve ovo manje više svi znamo i svjesni smo istog...jedino bi stavila naglasak na transparentnost ona je jako važna... trebamo biti svjesni da istina, kad – tad, "pukne"...transparentnost proizlazi iz samopouzdanja. Kao otvorena osoba bez straha pričam o svojim dobrim, ali i lošim potezima. Griješimo svi, ma koliko neke pogreške bile glupe. Snaga je u tome, da iz tih pogrešaka učimo, treba se izdići iznad svog ega i priznati ih, ako već ne drugima barem sebi :)

    28. 1. 2014,   11:39
  • Lijepa načela, jedino što fali je da ih se trebamoi i držati:))))

    28. 1. 2014,   11:25