Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Nadjačajte proljetni umor uz masažu, zdraviju hranu i boje

Nadjačajte proljetni umor uz masažu, zdraviju hranu i boje
1

Proljetni umor javlja se zbog prilagodbe tijela na nove vremenske prilike, više voća i povrća te aktivniji život. Tijekom promjene usporite, jedite zdravije i više odmarajte

VIDEO

Prvi znakovi proljetnog umora su gubitak apetita, nesanica, stalan umor, nedostatak optimizma, gubljenje smisla za humor i općenito loše raspoloženje. Ovaj sindrom povezan je s neravnotežom u tijelu i slabljenjem imuniteta koji se javlja nakon dugih zimskih mjeseci, odnosno zbog prilagodbe tijela na nove vremenske uvjete. Tome u prilog ide i činjenica da se  tijekom zime jede manje svježeg voća i povrća, metabolizam se usporava, a apsorpcija hranjivih tvari u organizmu postaje otežana.

Za snažnije tijelo

Simptome proljetnog umora najlakše je spriječiti zdravom prehranom s puno vitamina i minerala. Dobro je pojesti barem jednu veliku jabuku na dan, a svakodnevno treba jesti mahunarke i žitarice koje potiču probavu. Smanjite unos slatkog, a ukoliko i dalje osjećate velik umor, možete uzeti dodatak vitamina B12, B6, B1, B2, C,  D i magnezija, koji ljudima najčešće nedostaju, savjetuju nutricionisti. Važno je i dovoljno se opuštati i ne forsirati tijelo na napor, osobito na intenzivne treninge nakon duge zimske pauze. 

Odmaranje živaca

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za opuštanje napetih živaca, koji reagiraju na buđenje prirode i promjenjive vremenske uvjete povezane s proljećem, priuštite su ugodnu masažu cijelog tijela, toplu kupke i slušanje glazbe koju volite. Nemojte se pretrpavati poslovnim obavezama i kućanskim poslovima.

Neka vas garderoba razveseli

S porastom temperatura tople veste se zamjenjuju tankim pamučnim majicama, a najbolje je da one budu u veselim bojama. Nošenje jarkih boja, poput narančaste, značajno popravlja raspoloženje, a i jako lijepo izgleda na suncu.

Proljetna detoksikacija

Detoksikacijom se tijelo oslobađa štetnih tvari te time potiče imunitet, ali i probavni, dišni i mokraćni sustav, piše Naturala.hr. Neke od metode detoksifikacije su post, povećanje unosa vode i drugih tekućina, jedenje sirove hrane i uzimanja dodataka prehrani.

Za proljeće je idealan oblik detoksikacije ljekovitim biljem, koje se uzima kao dodatak prehrani ili u obliku čaja nekoliko puta na dan. Korijen maslačka, list ružmarina, list koprive, korijen čička i sikavica snažno djeluju na jetru i bubrege, glavne filtracijske sustave za toksine u organizmu. 

U vrijeme detoksikacije iz prehrane se izbacuje kava, alkohol i sva prerađena hrana, osobito šećeri. Važnu ulogu u čišćenju organizma ima klorofil, zeleni pigment iz biljaka koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima i probavu. Najviše ga se može pronaći u listovima mlade pšenice, ječma, špinata, koprive, blitve, kelja, radića i matovilca, pa ih je poželjno jesti nekoliko puta na tjedan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru