Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najbolja hrana za vaše zdravlje vjerojatno je već u vašoj kući

None Foto: Dreamstime

Samo 20 grama na dan, što je otprilike šaka ovih plodova, bit će dovoljna da drži podalje od vas različite vrste karcinoma, čuva zdravlje srca i produži vam život

Ovaj put nije riječ o brokuli.

Nedavno norveško-britansko istraživanje otkrilo je da su najbolja hrana za zdravlje zapravo orašasti plodovi. Bademi, orasi, lješnjaci i ostali iz njihove skupine obiluju proteinima, vlaknima, polinezasićenim i monozasićenim mastima kao i vitaminima i mineralima, a neki od njih, poput oraha i pekan oraha, bogati su i antioksidansima i fitokemikalijama.

Sve to čuva zdravlje srca i drži rak podalje od vas, kažu na Bjorknes Sveučilišnom koledžu u Oslu. Udruženi s timom s Imperial Colleea u Londonu otkrilu su da samo 20 grama orašastih plodova na dan, što je otprilike šaka njih, smanjuje rizik koronarnih srčanih bolesti za 30 posto, dijabetes za gotovo 40 posto, rak za 15 posto i prijevremenu smrt uzrokovanu drugim čimbenicima za 22 posto, piše Reader's Digest.

Kikiriki je povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, a indonezijski oraščić, kesten, lješnjak, makadamijski oraščići, pekan orasi, pistacio i orasi usko su povezani sa smanjenim rizikom od raka. 

Komentari (21)
  • svakodnevno su mi na jelovniku...

    3. 1. 2017,   16:07
  • Najbolja hrana uza zdravlje je u našoj kući i ako je moguće:kupovat domaće i radit sve domaće. Nažalost nemaju svi tu mogučnost. Prirodni sokovi,pekmezi,zimljica,ne šricano,voće ne pricano,kad je sve što se kupuje u dučanu puno pesticida.

    3. 1. 2017,   17:48
  • kikiriki volim

    3. 1. 2017,   17:22