Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Najbolja jela iz plićaka za nula kuna otkriva Zlatko Marinović

Najbolja jela iz plićaka za nula kuna otkriva Zlatko Marinović

BOGATSTVO MORSKOG PLIĆAKA Dagnje, nanari, priljepci i vlasulje samo su neki od plodova mora koji su se u prošlosti često brali i lovili te su se od njih izrađivali specijaliteti...

VIDEO

U morskom plićaku nanari, priljepci (lupari), dagnje, vlasulje i alge, a na samoj obali grmovi motara, kapara i divljeg luka, od davnina su primamljivi ljubiteljima hrane jakih mediteranskih okusa. Danas su jela od kombinacije tih sastojaka većinom u domaćem kulinarstvu dobrano zaboravljena, ostala su više manje samo u predaji, no, povremeno se znaju spremiti i u rijetkim restoranima gdje se istražuje gastronomska tradicija hrvatskog juga.

Nostromo jela

Puževi i školjke iz plićaka, mogu se brzo pretvoriti i u moderno jelo, a bez da potrošite kunu. Dajte sebi malo vremena i truda, zasučite nogavice i sastružite kakvog priljepka s kamena, uberite grozd dagnji ili izvadite šaku nanara. Žive na stijenama uz obalu i vrlo ih se lako može skupiti u većim količinama.

- Morski puž - nanar prisutan je svim plićacima, u ono što se kaže "malo mora". Ima ih svugdje, a znaju se jesti kuhani pomoću iglice. U Francuskoj na ribarnicama možete kupiti različite vrste. Imaju tamo dugu tradiciju spravljanja morskih puževa, često ga koriste za predjelo. Istina, mi i nemamo tu količinu nanara kao oni, a više ni kulturu jedenja te namirnice kao što su to imali naši stari. Do prije 20-ak godina djeca su kod nas daleko više lovila ribu s obale, pa bi nanar koristili kao ješku jer je čvrst. Njime se hvatala mala riba poput špara, glamaca, pirki, lumbraka, babica...Bilo je toga puno i po gradovima poput Splita, no, djeca nažalost više ne hvataju ribu tako, imaju druge zanimacije - ispričao je Zlatko Marinović, svjetski kulinarski sudac i nekadašnji ronilački reprezentativac.

Nostromo jela

U Marinovićevom restoranu Noštromo uz splitsku Peškariju, osim uvijek svježih morskih specijaliteta, može vam se posrećiti da probate zaboravljena i rijetka jela poput morskih ježeva i jaja, priloga i umaka od jadranskih algi. Na meniju im je i rižot od priljepka. Tog školjkaša može se jesti i sirovog ili začinjenog samo limunom, kao kamenicu. Priljepak će dati jak okus mora rižotima i tjesteninama, brudetima, ribljim juhama i buzarama.

Nostromo jela

- Gdje su morski spuži daju se uvijek sa sika otući i priljepci, pa tako često završe skupa i u kakvom brudetu. Priljepak je oduvijek bio poslastica za ribare, skidali bi ga i jeli sirovog. Radilo ga se na salatu, tada bi ga se malo prokuhalo u vodi ili na tzv. mornarske točeve. Skuhalo bi ih se onako u grubo s motarom, listom i cvijetom kapara, divljim lukom, s onim što bi se našlo u blizini. S druge strane dosta ga ljudi ne voli jer ima jako čvrsto meso, posebice stranci – dodao je Marinović.

Nostromo jela

U Noštromu znaju se spremiti i vlasulje, za koje se mnogi iznenade koliko su ukusne, a panirane okusom čak podsjećaju i na lignje. Iako nalikuju morskom bilju, spadaju u rod žarnajka kao i meduze. Radi se o izvrsnoj, zdravoj, a zaboravljenoj deliciji koju su u prošlosti dobro poznavali stanovnici dalmatinskih otoka i priobalja.

Kako znaju pecnuti, a posebice su nezgodne na tanjim dijelovima kože, valja ih pobrati kakvim rukavicama, a potom dobro proprati vodom da iz njih izađe mulj. Nakon toga vlasulje valja dobro ocijediti i prosušiti. Potom ih možete pobrašniti i ispeći na vrućem ulju. Mana im je jer termičkom obradom gube na masi i obujmu.

- Velike vlasulje koji rastu na većim dubinama imaju velike žalce, a na jugu Italiju i kod nas na otocima bila je tradicija kad se izrone da se stave u vreću sa žalom, recimo onu za krumpire. Onda se tuku i protresaju, dok im ne otpadnu žalci, sve dok ne ostane donji dio kojim se vlasulja drži za dno. Nešto poput medaljona. Taj dio se panira, a on se poslije isijeca na manje komade. Što se tiče manjih vlasulja, možete ih naći u svakom plićaku, šteta da je vlasulja u današnje vrijeme podcijenjena kao namirnica – rekao je Marinović.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje