Riblji specijaliteti još su bolji uz zvukove mora ili jestivi "pijesak", a pita od jabuka uz svijeće se mirisom cimeta. Odresci pak postaju najdraži uz pucketanje vatre
Najbolja večera s društvom je ona u kojoj sva osjetila uživaju
Kako bi večera postala emotivno iskustvo koje prelazi osjetila vida, sluha, dodira, mirisa, pa čak i okusa, u domu je najprije preporučljivo stvoriti prikladan ugođaj. Poslužujete li, primjerice, riblje specijalitete, upotpunite iskustvo glazbom koja simulira zvuk mora, a pripremate li odreske na grillu, nabavite CD koji imitira pucketanje vatre, savjetuju stručnjaci.
- Hrana može izazvati snažne emotivne doživljaje. Primjerice, lako može pobuditi sjećanja na djetinjstvo ili osjećaj ljubavi. Stoga se metodom ‘šestog čula’ u gastronomskom smislu koristi sve više restorana u svijetu - kaže Grant Achatz, američki kuhar i stručnjak za molekularnu gastronomiju (spajanje kulinarstva sa znanošću). Dok uživate u piti od jabuka, zapalite svijeću s mirisom cimeta. To će produbiti iskustvo obroka, tvrdi on.
Igranje namirnicama za potpuni doživljaj
Ugođaj večere obogatit ćete maštovitom uporabom sastojaka. Primjerice, svijetla zrna bijele gorušice pripremljena na dobar način u morskoj večeri mogu predstavljati jestivi “pijesak”.
Poigrajte se vizualnim dodacima
Pripremate li večeru za prijatelje, uz prikladnu glazbu, poigrajte se cjelokupnim ugođajem, kažu stručnjaci. Primjerice, uskladite stolnjak i dekoracije stola s tematikom večere. Također je veoma zanimljivo uskladiti boje jela i tanjura, salveta ili stolnjaka.
Jestive zdjele za izvorni ugođaj
Kako bi prizvao iskustvo branja rajčice iz vrta, Achatz često poslužuje organske rajčice s lišćem, čak i komadićima zemlje. No “izvorno iskustvo” može se postići i posluživanjem salate u jestivim zdjelama.