Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najbolje ideje su jednostavne - njihove lutkice su neodoljive

Najbolje ideje su jednostavne - njihove lutkice su neodoljive
1

Imamo velike snove i uživamo u projektima,igračkama i nadamo se malom prostoru za manufakturu, kažu Sunčana i Lara, mlade autorice projekta i branda Gloopy

VIDEO

Svima koji imaju ideju u koju vjeruju, ali nemaju hrabrosti, želimo poručiti da probaju. Ponekad je teško i treba vremena i truda, ali ako se izdrži sav pritisak, na kraju se ipak isplati, tvrde mlade autorice projekta i branda Gloopy lutkarica Sunčana Vrtarić Nađ i Lara Glavić Končar, grafička i produkt dizajnerica. 

Brand Gloopy serija je raznolikih jastučića punjenih lavandom, podmetača i magneta s likovima životinja i lutkama uz pomoć kojih se roditelji i djeca mogu igrati. No osmislile su i i lutke koje uz svjetiljke stvaraju sjene na zidovima kao malo čarobno noćno kazalište.  Prijateljice su od djetinjstva, no cijela priča počela je u proljeće 2013., kolekcijom Wardrobe Creatures (stvorenja iz ormara), koji je prvi Gloopy projekt. 

- Cilj nam je bio da ormare i garderobe razveselimo neobičinim malim stvorovima koji mirišu na lavandu. Prvi je bio pauk, a na njega su se nadovezala i druga stvorenja koja nitko ne želi naći u ormaru, kao što su miš, zmija, žaba i šišmiš, priča Sunčana.

Svaki lik ima ime i svoju pjesmicu, što mu daje osobnost i bliskost ljudima, pogotovo djeci, koja brzo prepoznaju ulogu Gloopya i brzo ga usvajaju kao bliskog prijatelja, odnosno dragu igračku uz koju je lakše zaspati zbog ugodnog umirujućeg mirisa lavande. 

Uglavnom su svi bili oduševljeni jastučićima i maleni i veliki. Iako su lutkice zamišljene da budu u ormaru, na kraju završe negdje kao ukras u stanu ili se djeca igraju s njima, kaže Lara. Iz igre materijalima i oblicima, likovima, nove ideje su dolazile same od sebe, dodaje. Tako su nastale i lutke Shadow Puppets, koje djeca i roditelji oživljavaju uz pomoć svjetiljke, stvarajući sjene likova i ulazeći u čarobni svijet mašte, uz razvijanje kreativnost kroz igru

- Zatim slijede HotHotPot Trivet podmetači za vruće lonce i Coasters podmetači za čaše. Svi ti proizvodi su bili logičan slijed, evolucija likova i njihovih mogućnosti. Tako su i Couch Creatures, jastučasta stvorenja osmišljena da doneseu boju i živost na svaki kauč ili stolicu, i učine sjedenje ili ležanje udobnijim za sve generacije, kažu Sunčana i Lara te dodaju kako tri jastuka  - žuti zeko Darko, plava žaba Tsweta i crvena sova Pero klincima postaju novi prijatelji za grljenje. 

- I naš zadnji lik je Bandit, inspiriran nestankom stvari iz ormara, kažu autorice branda. Od same ideje do realizacije trebalo im je, kažu, oko šest, sedam mjeseci, s tim da su prošle godine otvorile obrt. 

- Samo otvaranje obrta nije komplicirano, ali vođenje papira i cijela birokracija zna biti zamorna i nejasna, posebno za nas kreativce, kažu naše sugovornice. Do sada nisu koristile nikakve poticaje, niti poduzetničke kredite, no ne isključuju niti tu mogućnost.   

- Iz hobija, sve postaje malo ozbiljnije. S više posla, dolazi i više odgovornosti, pa pomažu najbliži, muževi Igor i Vlado, bake, pa čak i Martin, Larin sin, 6-ogodišnjak, koji je uvijek pun ideja.

Tko je bandit?

Pa gdje su moje gaće na pruge? I gdje su mi čarape duge? A gdje je ona kapa stara? Ajme, sve mi nestaje iz ormara!! Al’ širi se po kvartu priča, da neka nadasve šaljiva bića i to u crnom dvoje, na ormare naše vrše pohode svoje - jedna od priča uz krpene junake

Mali koraci donose iskustvo 

Prvi dućan s kojim smo počeli je Prostor, u Rovinju, gdje smo od vlasnika Darka Dominika dobili puno dobrih savjeta o proizvodnji, tržištu i slično. A nakon toga se polako pojavljujemo i u drugim dućanima u Zagrebu, a onda i na moru, kaže Sunčana. Danas se njihovi proizvodi prodaju u nekoliko gradova Hrvatske, uglavnom u gift-shopovima u Zagrebu, Splitu, Puli, Poreču, Rovinju, Motovunu i na Hvaru, no mreža se pomalo širi. Cijene proizvoda su između 80 i 200 kuna. 

- Projekt nam je otvorio nova vrata i upoznali smo puno zanimljivih i kreativnih ljudi od kojih su nam neki postali prijatelji. Ulazak u poslovne vode s kreativnim idejama zahtijeva puno vremena i dobre organizacije, zato idemo malim koracima, skupljamo iskustvo i stvari se same poslože - dodaje Sunčana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje