Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Najbolje ideje za sušenje voća i povrća te kako ih upotrijebiti

Najbolje ideje za sušenje voća i povrća te kako ih upotrijebiti
1

Suho ne mora biti skupo - jabuke se suše za super zdravi čips, rajčice u maslinovu ulju iskoristite za neodoljiva jela od tjestenine, od ljutih se papričica rade začini...

VIDEO

Sušene namirnice najčešće su skupe, no i sami možete konzervirati povrće, voće i gljive najstarijom i najjednostavnijom metodom. Kod sušenja na suncu potrebna su tri, četiri sunčana dana s temperaturom iznad 30°C te niskom vlagom pa kad niste sigurni da će vas vrijeme poslužiti, razmislite o drugim metodama. 

Za sušenje u pećnici treba osigurati temperaturu između 40 i 60°C te dobru ventilaciju. Kod pećnica bez unutarnje ventilacije morat ćete povremeno otvarati vratašca. Ovisno o vrsti voća i povrća, suši se od tri do deset sati. Treća, najbrža i najučinkovitija, mogućnost je dehidrator - aparat za sušenje hrane koji stoji od oko dvjestotinjak kuna nadalje. Osigurava dovoljno niske temperature da se zadrži hranjiva vrijednost hrane koju sušite i bit će isplativije. 

Većinu voća i povrća prije sušenja treba blanširati, odnosno kratko uroniti u kipuću vodu ili kratko kuhati na paru kako bi se zaustavilo kvarenje, a ujedno skratilo vrijeme sušenja. Blanširanjem se sprečava tamnjenje voća kao što su jabuke, banane, breskve, kruške i slično. Nakon kuhanja voće i povrće dobro ocijedite i stavite namirnice na dasku za sušenje. Uranjanjem narezanog voća u mješavinu kristala askorbinske kiseline i vode (omjer je žličica kristala na  šalicu vode) ili uranjanjem u sok od limuna ili naranče od tri do pet min spriječit ćete da voće potamni. Sve voće i povrće ogulite ili iščetkajte oštrom četkicom, uklonite sjemenke ili koštice pa narežite. 

Primjerice - jabuku i ananas režite na krugove od pola centimetra, marelice, šljive i trešnje prepolovite, a breskve je najbolje narezati na kriške. Gljive sadrže oko 90 posto vode pa ih je jednostavno osušiti, kao i rehidrirati. Budite sigurni da ste dobro očistili gljive od svih nečistoća i zemlje te birajte samo najsvježije gljive - moraju biti debele i pune, ne smežurane. (tk, mm)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Suha hrana traje i do godinu dana

Sušeno bobičasto voće odličan je dodatak voćnim salatama, kolačima ili žitaricama, a čips od jabuka koristite kao zdravu grickalicu. Za čaj možete sušiti kore od neprskanih jabuka i drugog voća, ali i začinsko bilje, poput peršinovog i celerovog lista, mente, bosiljka i korijandra. Odlične su i sušene rajčice koje spremite u staklenke, prelijte maslinovim uljem i ubacite omiljeno začinsko bilje, poput, primjerice, kopra, bosiljka i origana. Sušene rajčice iskoristite za pizzu ili kao dodatak jelima od tjestenine. Suha hrana na tamnom mjestu može trajati i do godinu dana.   

Sušene šljive za slasne deserte

Odaberite potpuno zrele šljive  jer sadrže najviše šećera, odličnog su okusa i bolje se konzerviraju. Sušite ih s košticama. Ostavite ih na suncu od jutra do mraka tri dana pa unesite unutra kako se ne bi smočile od rose. Sušite li ih u pećnici, posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i sušite na 50°C. Tijekom sušenja nekoliko ih puta okrenite i otvorite vrata a kad im se koža smežura, povećajte temperaturu na 70° C.

Fino mljevene ljute papričice 

Pažljivo očistite papričice. Uvucite konac u iglu i, ubadajući u vrh peteljki papričica, nanižite ih na konac, ali pazite da ostavljate dovoljan razmak između pojedinih papričica. Ostavite ih tako nanizane da se potpuno osuše na suhom i prozračnome mjestu. Tako sušene možete ih konzervirati cijele ili, nakon što ste uklonili peteljke i koštice, samljeti u pikantan prah. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru