Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Najbolje je biti srednje dijete: Oni postaju kreativni i taktični

Najbolje je biti srednje dijete: Oni postaju kreativni i taktični
1

Pregovaračke i mirovne vještine korisne su i društveno i na radnome mjestu, a srednje dijete zbog njih postaje odličan prijatelj i podrška. Studije kažu i da su kasnije popularniji u društvu

VIDEO

Često se u obiteljima s troje djece čini da su srednja djeca uvijek zanemarena, zbog zrelog prvorođenog djeteta i slatkog mlađeg, a kao rezultat toga navodno postanu inferiorni. Ipak, novija psihološka istraživanja pokazuju da biti srednje dijete zapravo ima neke iznenađujuće prednosti, te da može pomoći da se razviju snažne liderske kvalitete kasnije u životu.

1. Vješti su pregovarači i mirotvorci

Kad ste okruženi starijom i mlađom braćom i sestrama, morate se neprestano boriti za pažnju i resurse. Zato, kaže profesorica psihologije na Sveučilištu Redlands dr. Katarina Salmon, srednja djeca postaju vješta u gledanju na stvari iz druge perspektive pa kasnije u životu postanu 'oni koji rješavaju probleme'.

- Često moraju preuzeti ulogu pregovarača kako bi se izborili za svoja prava - ističe dr. Salmon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pregovaračke i mirovne vještine korisne su i u društvu i na radnome mjestu, a srednje dijete zbog njih postaje odličan prijatelj i podrška. Jedna je studija iz 1976. godine tako otkrila da drugo dijete usvaja najbolje socijalne vještine, i da je kasnije popularnije od prvorođenog djeteta.

2. Veća je vjerojatnost da će biti kreativni

Roditelji su skloni više pažnje usmjeriti svojoj prvorođenoj i mlađoj djeci nego srednjoj. Istraživanje na 1000 roditelja i 1000 srednje djece na TheBabyWebsite.com otkrilo je trećina roditelja smatra da im je drugo dijete često izostavljeno, no to samo znači da će srednja djeca biti slobodnija pokazati kreativnost i isprobati nove stvari, kaže dr. Salomon.

Preko 100 unučadi u 64 godine braka: 'Znamo sve rođendane'
Preko 100 unučadi u 64 godine braka: 'Znamo sve rođendane'

3. Manje je vjerojatno da će 'pucati' pod pritiskom

Prvorođena djeca osjećaju veći pritisak da moraju ispuniti očekivanja roditelja, što dovodi do većeg rizika od depresije u odnosu na drugo ili treće rođeno dijete, pokazalo je jedno istraživanje. Srednja djeca su, međutim, u velikoj mjeri izuzeta od takve vrste pritiska, što znači da je manje vjerojatno da će biti prestrogi prema sebi kad u odrasloj dobi naiđu na neuspjeh ili razočaranje.

Close-up view of kids playing musical instruments

4. Dokazano su poduzetnija

Prvorođenoj se djeci obično daju zasluge prirodnoga vođe, ali mnoge su osobine koje srednja djeca nauče u djetinjstvu - poput kooperativnosti, sposobnosti izgradnje odnosa i neovisnosti - također cijenjene liderske kvalitete. (pa možda nije slučajnost ni da je nevjerojatnih 52 posto američkih predsjednika bilo srednje dijete).

- Pored toga, srednjoj djeci u korist ide i sposobnost da razmišljaju izvan okvira, zbog čega često 'moraju' imati poduzetnički pristup - rekla je Salomon. 

5. Sklapaju bolje partnerske odnose

Vještine rješavanja sukoba koje srednja djeca nauče nisu korisne samo na radnom mjestu, već su ključne i za dugotrajni brak. Studija Johna Gottmana sa sveučilišta u Washingtonu otkrila je tako da parovi koji su bili voljni postići kompromis i koji su bili u stanju tijekom svađa jasno iznijeti svoje stavove imali kvalitetnije brakove od drugih.

U istraživanju koje je provela dr. Salmon 80 posto srednje djece nikada nije varalo svoje partnere, dok 65 posto prvorođene djece i 53 posto najmlađih jest - a utvrđeno da srednje dijete ima snažniju sposobnost biti vjerno u monogamnim vezama.

6. Jednako su pametni kao starija i mlađa braća i sestre

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena djeca su najpametnija jer im roditelji pridaju više nepodijeljene pažnje i potiču ih da se usredotoče na ono čega se prime. Međutim, istraživanje Sveučilišta u Illinoisu objavljeno početkom ove godine otkrilo je da su IQ-ovi prvorođenih u prosjeku za samo jedan bod veći nego kod mlađe braće i sestara; što je prilično zanemariva razlika.

Upset kid daughter feeling sad after fight with mother



7. Dobro se upoznaju sa starijom i mlađom braćom i sestrama

Brojne su studije ukazale na društvene i mentalne koristi odrastanja sa braćom i sestrama: prema jednoj studiji Sveučilišta Ohio State, djeca s braćom i sestrama su u vrtiću imala bolje razvijene socijalne vještine nego jedinci, vjerojatno zato što su bila prisiljena igrati s drugima. Iako su nedavna istraživanja okrenula ovu ideju tvrdeći da to jeste li jedinac nema utjecaja na socijalni razvoj, odrastanje s braćom i sestrama ipak je povezano s nižim stopama razvoda i većom stopom ukupnog altruizma.

Salmonela 'vreba' i u koktelu: Evo kako je lako možete izbjeći
Salmonela 'vreba' i u koktelu: Evo kako je lako možete izbjeći

8. Manje su podložna pretjeranoj kontroli roditelja

Dok se mnoga djeca moraju nositi sa posljedica prekomjerne kontrole, srednja djeca su uglavnom prepušteni sebi, što znači da imaju slobodu u rješavanju vlastitih problema i u pronalaženju 'mjesta za sebe u svijetu' - bez nepotrebne roditeljske intervencije.


- Danas mnoga djeca ni do fakulteta ne nauče sama upravljati s vremenom i obavljati svoje zadatke u roku, jer im roditelji cijeli život previše pomažu - kaže dr. Salomon, a u kontekstu toga se biti srednje dijete čini kao prednost, jer roditelji na njih nisu koncentrirani 24 sata na dan.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam