Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Najbolje kombinacije suhih i svježih začina za više okusa

Najbolje kombinacije suhih i svježih začina za više okusa
1

Mirisno, ukusno i odlično pogođeno: Origano pristaje uz češnjak i mažuran, lovorov list ističe se uz majčinu dušicu, a peršin se dodaje jelima od mesa, osobito divljači

VIDEO

Sušeni začini koriste se na početku kuhanja, a svježi se dodaju na kraju kako bi zadržali aromu, savjetuje Zdravko Perić, chef i stručni suradnik portala Gastro.hr.

Dodaje li se više začina, važno ih je uskladiti kako bi se istaknuo okus jela, a ne zasjenio intenzivnim aromama. Osim ako recept to posebno ne nalaže, nemojte rabiti više od tri začina u jednom jelu. Iznimka su dobro usklađene začinske mješavine koje se često koriste u indijskoj kuhinji. Nije ni svejedno što ćete upotrijebiti za pečeno meso, a što za variva ili umake te kako se začini “podnose” u kombinacijama. 

Općenito, mjera je četvrtina žličice suhih začina po kilogramu mesa ili na svakih pola litre juhe. Ako umjesto suhih rabite svježe trave, preporučenu dozu u receptu treba utrostručiti. Jedan od najčešćih začina u kontinentalnoj hrvatskoj kuhinji uz sol i papar je mljevena crvena paprika. 
Kulen, čobanac ili fiš ne bi bili ono što jesu da nema paprike. S njom se slažu papar, češnjak, peršin, bosiljak i majčina dušica. 

Valja je oprezno kombinirati s lovorom i ružmarinom da je ne bi zasjenili. Uz mljevenu papriku popularan je i peršin zbog blage arome. Prženim nasjeckanim peršinom posipaju se prženo meso i povrće, a sitno nasjeckani listići odličan su dodatak maslacu i raznim umacima. Dodaje se u marinade s češnjakom i maslinovim uljem. 
U mediteranskoj kuhinji omiljeni su origano i lovor. 

Origano se dodaje u jela od rajčice, umacima, kao začin uz sir, gustim juhama te specijalitetima od povrća. Dobar je u kombinacijama s češnjakom, peršinom, timijanom, bosiljkom, estragonom i mažuranom. Osušeni list lovora mora biti maslinastozelen. Ako je smeđe nijanse, nema arome. Lovorom se aromatiziraju mesna jela, a osobito divljač. Temeljni je sastojak začinske mješavine bouquet garni.

Vodič kroz začine:

  • Ružmarin: Dobro se slaže s narančinom korom te celerom, porilukom i kaduljom
  • Ljuta ili slatka paprika: Paprikom začinite gulaše, perkelt, jela od junetine i divljači. Pristaje i uz slatkovodnu ribu.
  • Pikantna gorušica: Sjemenske se stavljaju u salamuru za kiseljenje te začinske mješavine za pripremu mesa i ribe.
  • Intenzivni kim: Njime se začinjavaju krumpir, meso, variva od kelja, cikla, svježi i kiseli kupus. Omiljen je začin za kruh i peciva.
  • Vlasac: Kombinira se s peršinom, krasuljicom i estragonom te mažuranom i koprom.
  • Mirisi Azije: Zvjezdasti anis, klinčići, cimet i sjemenke koromača dobar su spoj. 
  • Bosiljak pristaje uz lavandu, čubar, sjemenke koromača, lovor i ružmarin.
  • Bouquet garni: Majčina dušica, peršin i lovor temeljni su začini ove mješavine.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom