Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najbolje oslobađanje od stresa započinje pisanjem dnevnika

None Foto: Fotolia

Samo optimizam: Pisanje zahvalnosti i vježbanje "tri sreće" potiču pozitivne misli ako se na njih svjesno koncentriramo, a ponekad je potrebno samo usporiti

Zahvalnost je jedan od osnovnih sastojaka sretnog i ispunjenog života, ističu psiholozi. Ako se na njih ne koncentrirate svjesno, stvari na kojima ste u životu zahvalni lako možete previdjeti. Kako biste negativne misli zamijenili pozitivnima, pišite dnevnik zahvalnosti. 

U njega bilježite sve što vas je razveselilo i na čemu ste zahvalni. Umjesto da stalno bježite od stresa, usvojite metode pozitivne psihologije i naučit ćete istinski uživati u svakom danu, tvrde stručnjaci. Razvijanje talenata i vještina jača samopouzdanje te vodi osjećaju svrhe. 

Zato nastojte prepoznati pet aduta i razmislite kako ih možete iskoristiti u svakodnevnom životu. Vježba “tri sreće” pomoći će uklanjanju pesimističnih razmišljanja. Sjetite se triju sretnih situacija te detaljno u dnevniku objasnite kako su i zbog čega nastale.

Usporavanje osvještava tren

Uživanje u trenutku budi pozitivne osjećaje. Umjesto da ih obavljate rutinski, usporite ritam životnih aktivnosti poput objedovanja, tuširanja ili šetnje. Tako ćete ojačati svjesnost o sadašnjosti. Pisanje “idealnog životopisa” vježba je koja pomaže pronalaženju životnog smjera i svrhe. Detaljno opišite idealan život, kao da ga već živite.  

Komentari (1)