Obavijesti

Lifestyle

Komentari 90

Najbolji način vezanja tenisica - prema problemu sa stopalom

Najbolji način vezanja tenisica - prema problemu sa stopalom

Stručnjaci su objasnili metode vezanja tenisica za pet najčešćih problema sa stopalima te kako će te metode olakšati bol, spriječiti nastajanje žuljeva ili klizanje tenisica sa stopala

VIDEO

Prvo, važna napomena za sve vrste vezanja: Kako biste izbjegli bol i žuljeve, vrlo je važno imati ravnomjernu raspodjelu pritiska vezica. Tenisica ne smije biti preusko svezana ni na dnu ni na gležnju - kaže Victor Ornelas, bred menadžer u Fleet Feet Inc.. 

U uputama ćete vidjeti nekoliko važnih stvari koje tenisice moraju imati. U opisima ispod, vrh cipele (ili prva rupica za vezice) odnosi se na područje koje je najbliže peti, dok se dno cipele (ili posljednja rupica) odnosi na područje koje je najbliže prstima.

1. Za sprječavanje nastajanja žuljeva i klizanje tenisica - prva opcija

Ovo je jedan od najčešćih trikova za vezanje cipela, a pomaže u sprječavanju klizanja noge, što može dovesti do bolnih žuljeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Metoda učvršćuje tenisicu oko pete, objašnjava Eric Sach stručnjak za tenisice i nekadašnji vlasnik brenda Balanced Athlete. Upozorava da ova metoda može stvoriti preveliki pritisak na tetive na stopalu i spriječiti pokretljivost gležnja, upozorava. Ova metoda nije za dugotrajno hodanje. 

Kako ispravno zavezati tenisicu?

  • Pronađite dodatnu rupicu na vrhu tenisice. Obično vezice nisu kroz njih provučene. Uzmite desnu vezicu i provucite ju kroz rupicu izvana prema unutra. Stanite na pola puta, tako da izvan tenisice imate dio vezice koji visi u polukrug. Isto napravite i s lijevom vezicom.
  • Desnu vezicu provucite kroz nastalu lijevu 'rupu', a lijevu kroz desnu.
  • Stegnite vezice te ih normalno zavežite.

2. Za sprječavanje nastajanja žuljeva i klizanje tenisica - druga opcija

Ovo je omiljena Ericova metoda za sprječavanje klizanja pete. Jednostavnija je od prve metode, a dobro stisne petu.

Druga metoda vezanja:

  • S vrha tenisice izvucite vezice iz dvije najviše rupice.
  • Sad preskočite te rupice i provucite vezice kroz dvije dodatne na vrhu.
  • Zavežite tenisice.

3. Za visoki rist

Visoki rist znači da je vrh stopala malo podignut u sredini i bliže gležnju. Ako imate visoki rist, možda ćete osjetiti pritisak ili iritaciju na vrhovima stopala dok nosite tenisice.

- Ova metoda stvara prazni prostor u vezanju kako bi se tenisica prilagodila visokom ristu - dodaje volumen u sredini stopala, što smanjuje pritisak - kaže Ornelas.

Kako pravilno vezati tenisicu?

  • Razvežite vezice iz najgornje tri rupice tako da vezice ostanu provučene kroz donje dva ili tri para rupica.
  • Kroz iduće rupice provucite vezice s vanjske strane tenisice, a ne klasično da se križaju.
  • Nastavite normalno do vrha vezati normalno tenisice.

4. Za široki prednji dio stopala

- Ova metoda je korisna za ublažavanje napetosti kada je prednji dio stopala posebno širok u usporedbi s ostatkom stopala. Činjenica da je prednji dio cipele malo širi, također može  spriječiti i nastajanje kurjih očiju  Svaka vrsta vezanja koja će vam pružiti više širine i prostora za stopalo može pomoći - kaže Wachtel.

Metoda vezanja:

  • Razvežite vezice skroz do dna tenisice, tako da je vezica provučena samo kroz najdonje rupice.
  • Provucite vezice s vanjske strane kroz iduće dvije rupice, kroz prvu iznutra prema van i kroz drugu izvana prema unutra.
  • Nastavite normalno vezati vezice do najvišeg para rupica i zavežite tenisicu.

5. Za široko stopalo

- Iako je očito rješenje za široko stopalo kupiti široke tenisice, ponekad to nije opcija i u tim slučajevima postoji jednostavno rješenje koje će smanjiti pritisak na stopalo. 

Metoda vezanja:

  • Razvežite vezicu do zadnjih, najnižih rupica na tenisici. 
  • Provucite vezicu normalno, ali ne kroz sljedeće dvije rupice, njih preskočite, nego kroz one iznad njih (tako da jedan par rupica ostane prazan).
  • Ponovite radnju tako da preskočite svaki drugi par rupica.

6. Za pritisak na noktima

Ako su vam tenisice malo preuske na području prstiju, ova metoda može spriječiti bol u prstima koja nastaje kao posljedica premalog prostora. 

- Ovaj uzorka vezanja će pomoći smanjiti pritisak na prste i dati stopalu malo dodatnog prostora u tenisici. Zahvaljujući ovoj tehnici uspio sam dobiti ugodnost u malo premalim tenisicama - kaže Paul Lang, menadžer prodaje u Asicsu.

Kako pravilo zavezati tenisicu?

  • Izvucite vezicu u potpunosti iz tenisice. Jedan kraj umetnite u najdonju rupicu s desne strane, a drugi u najvišu rupicu s lijeve strane. Povucite vezicu prema dolje, ostavljajući na gornjoj strani dovoljno dužinu kako bi s njom mogli svezati tenisicu.
  • Drugi kraj vezice, donji, koji je puno duži počnite vezati tenisicu tako das gornje strane provučete vezicu kroz rupicu na drugoj strani tenisice. Povucite ju i zategnite koliko vam treba. Potom provucite vezicu kroz iduću gornju rupicu na kontra strani tenisice - iznutra prema van. I tako do vrha.
  • Zavežite tenisice.

GLUMICA OBJAVILA VLASTITE GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE: Hakeri joj prijetili pa ih sama stavila na Twitter

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'